Mama priznala da joj nedostaje 'stari život' i da 'žali što je rodila': 'Suprug me nagovorio'

Unsplash+
Nije lako u potpunosti promijeniti život i posvetiti se djetetu, odnosno dodati još jednog člana svojoj obitelji, znajući da će proći puno godina prije nego što ta osoba bude samostalna…
Vidi originalni članak

Odlučiti se proširiti svoju obitelj, odlučiti se postati roditelj i posvetiti svoj život jednoj novoj osobi koja će još dugo vremena ovisiti o tebi, nije lako. Nekima to dođe kao nešto što su željeli cijeli život, drugima padne malo teže, a neki, čini se, nikad ne prebole svoj „prošli život“.

riječ psihologa Biti majka danas je puno teže nego prije, evo zašto

Jedna novopečena mama podijelila je prilično iskrenu ispovijest o svojim razmišljanjima, izazovima i svemu s čim se suočila nakon što je rodila svoju kćer. Na forumu nazvanom „Što očekivati", ova je anonimna mama priznala da je tražila savjet i podršku od drugih roditelja jer žali za svojim starim životom, prije nego što je postala mama. Njezin je post i reakcije prenio portal Your Tango

U svojoj je objavi objasnila da je tražila savjet anonimno jer joj je neugodno razgovarati o tome s bliskim ljudima i ne bi željela da se njezina kći osjeća kao da je neželjena. Inzistirala je na tome da svoju kćer voli više od svega, ali istinski žali što ima dijete.

„Nikada nisam željela djecu, ali nakon što sam upoznala svog muža, on ih je želio, a ja sam dopustila njemu i društvu općenito da me na to nagovore. Pogodite kome se život promijenio, a kome nije? Nedostaje mi moj stari život! Tako mi je dosadno kod kuće i cijeli dan čuvam bebu“, napisala je.

U komentarima su je mnogi poticali da nastavi raditi iste stvari koje je radila prije nego što je postala mama i da se posveti istim hobijima i aktivnostima, ali ovaj put bi trebala pokušati povesti svoju kćer sa sobom.

Nažalost, rekla je da su većina stvari koje je radila prije nego što je postala mama, uključujući čitanje, vrtlarstvo, planinarenje, putovanja i kampiranje, stvari koje se stvarno ne mogu raditi s bebom, ili barem ona ne bi mogla uživati ​​u tim trenutcima sa svojim mužem.

Imati djecu osobna je odluka i niti jednu ženu nitko ne bi trebao prisiliti na majčinstvo. Isto tako, nitko ne bi smio od žene očekivati da ona bude majka samo zato što je žena. Jednako je važno pronaći vlastiti identitet sam po sebi. No, s druge strane, nije neuobičajeno da novopečena mama doživi burnout.

Žena je priznala i da joj nedostaje njezino 'tijelo prije bebe'.

„Udebljala sam se 10 kg  i nosim 3 broja sam veću odjeću. Ne stanem ni u što od moje stare odjeće koju volim. Pokušavam smršavjeti, ali jedva uspijem odraditi 20-minutni trening. Nedostaje mi spavanje kad želim i spavanje vikendom,“ nastavila je žena.

Objasnila je da to nije postporođajna depresija, već žudnja za osobom kakva je bila prije nego što je postala majka, i upitala se postaje li lakše kada dijete odraste i razvije osjećaj neovisnosti koji ne zahtijeva njezinu stalnu prisutnost.

Pomalo neočekivano i zapravo divno – mnogi su joj u komentarima pružali nevjerojatnu podršku i razumjeli kako se osjeća.

„Biti roditelj samo je nova faza u životu i u pravu ste; ništa više nije isto. Rad na našem načinu razmišljanja može pozitivno utjecati na to kako gledamo, percipiramo i doživljavamo stvari. Prihvaćanje da stvari nikada neće biti isto je teško, a možda će samo vrijeme pomoći da uživamo u ovoj novoj životnoj fazi kao roditelji“, napisala je jedna osoba.

„Ne uživaju svi u svemu, cijelo vrijeme ili odmah. To je putovanje i nadam se da ćete pronaći načine da prihvatite djeliće toga. Zatražite pomoć i prihvatite je od onih oko vas kako biste mogli uživati ​​u nekim stvarima koje ste učinili prije nego što ste postali roditelj ili samo kako biste pomogli svom mentalnom zdravlju,“ napisala je druga.

Roditeljstvo te mijenja. I vrlo je važno biti svjestan tog prije nego postaneš roditelj. Upravo zato kako samo roditeljstvo ne bi donijelo previše šokantnih detalja i – prekomjerno žaljenje za starim životom.

ne mogu više Svi smo premoreni. Ali kako znamo prijeti li nam roditeljski burnout?

 

Posjeti missMAMA