'Mama, budi zdrava': Kreće Ružičasti listopad i mjesec borbe protiv raka dojke

Guliver
Najveća želja majke još prije rođenja djeteta jest da ono bude zdravo. Djeca to isto poručuju svojim majkama u akcijama širom Hrvatske tijekom Ružičastog listopada, poručuju organizatori
Vidi originalni članak

Udruga SVE za NJU treću godinu zaredom u Međunarodnom mjesecu protiv raka dojke organizira projekt Ružičasti listopad pod sloganom Mama, budi zdrava. Cilj je podizanje svijesti i odgovornost žena za vlastito zdravlje, posebice zdravlje dojki. Najveća želja majke još prije rođenja djeteta jest da ono bude zdravo. Djeca to isto poručuju svojim majkama u akcijama širom Hrvatske tijekom Ružičastog listopada.
 
Projekt je 2018. nagrađen na javnom pozivu "Komunikacijska podrška društveno korisnim programima udruga“ Ureda za udruge Vlade RH i izabran je među tri najbolja projekta civilnog društva za 2018. od strane stručnog ocjenjivačkog suda Hrvatske udruge za odnose s javnošću. Provodi se pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zdravstvenog osiguranja u Međunarodnom mjesecu protiv raka dojke. Prve akcije u školama održat će se u prvom tjednu listopada uoči Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke.

Važan je samopregled Je li rak dojke zaista teže otkriti kod mlađih žena?

Akcija kreće 1. listopada iz Zadra

Svaka škola ima svog ambasadora koji će nazočiti akciji. Učenici će tijelima formirati simboličnu vrpcu i fotografirati se, a majkama ponijeti edukativni letak s porukom Mama, budi zdrava. Za sudjelovanje u projektu zasad je prijavljeno 25 škola, od Pule do Osijeka. Ambasadori su saborski zastupnici, predsjednice Lions klubova, liječnici i drugi pojedinci koji su se uključili u projekt. Pokretanje projekta Mama, budi zdrava obilježili su 25. rujna ambasadori druženjem u Udruzi. Tu su se našli prošlogodišnja ambasadorica projekta Milana Vlaović i dio ambasadora u pojedinim školama: Nenad Korkut, ambasador akcije u Školi za modu i dizajn u Zagrebu, saborska zastupnica Željka Josić u Gimnaziji Sisak, dr. Dijana Mayer u Gimnaziji Tituša Brezovačkog u Zagrebu, zastupnica Marija Puh u Srednjoj školi Krapina i zastupnica Ljubica Maksimčuk ambasadorica u Srednjoj medicinskoj školi Slavonski Brod.
 
Među ambasadorima su i predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Sabora RH Ines Strenja, predsjednik neformalne platforme Zastupnici protiv raka Siniša Varga, Branka Juričev-Martinčev, Ljubica Maksimčuk, Sunčana Glavak, Anđelko Stričak, Vlatko Kopić, Dražen Barišić, Marija Jelkovac, dr. Sanja Štingl Vlašić te predsjednica LC Pula Branka Orlić, LC Zadar Mirjana Belić, LC Novigrad Davorka Parmać i drugi. Na lokalnoj razini u pojedinim gradovima uključit će se županijski Zavodi za javno zdravstvo i gradska uprava.

Prva akcija održat će se 1. listopada 2019. u Gimnaziji Franje Petrića (MIOC) u Zadru.

Foto Moćne tetovaže žena koje su preboljele rak dojke
 

Posjeti missMAMA