Kako se muškarci mijenjaju kada dobiju dijete?

Petar Glebov/PIXSELL
Mnoga su istraživanja pokazala kako roditeljstvo potiče muškarce na pozitivne promjene: oni koji su stvarno posvećeni djeci boljeg su zdravlja i manje skloni alkoholu i drogama, manje egocentrirani, velikodušniji i zreliji. Pročitajte što su nam o toj velikoj promjeni rekli Enis Bešlagić, Robert Kurbaša, Damir Hoyka, Rene Bitorajac i Sejo Sexon
Vidi originalni članak

'Radim i borim se za svoju djecu'

Simpatični glumac Enis Bešlagić, koji je podržao našu akciju puštanja brkova u studenom, tata je desetogodišnje Asje i osmogodišnjeg Maka. Kaže kako ga je roditeljstvo uozbiljilo i kako su ga djeca potaknula da se još više bori i radi:

"Ništa mi nije mrsko raditi, bilo što što je legalan posao, da bih uspio uzdržavati sebe i svoju porodicu. Želim im ostvariti uvjete za dobro školovanje i inače ulagati u znanje. Kada imate porodicu, morate se boriti, jer niste samo vi bitni", objasnio nam je Enis kako je roditeljstvo utjecalo na njegov život, a svoju djecu želi odgojiti da budu oni koji će voljeti i biti voljeni od strane dobrih ljudi.

'Za odgoj je ključan rad na sebi'

Glumac Robert Kurbaša, tata jednoipolgodišnjeg dječaka Marka Ilije kaže da su roditeljstvo i brak za njega otkriće i da su mu promijenili život na bolje

"Odgoj djeteta je nama jedna sasvim nova priča i mislim da roditelji najbolje odgajaju djecu ako i sami rade na sebi. Činjenica je da živimo u problematičnim vremenima i potrebno je odgojiti nadčovjeka samo da ostane i postane normalno ljudsko biće. No to je zadatak koji nas veseli", kaže 37-godišnji glumac.

'Postao sam majstor multitaskinga'

Damir Hoyka, poznati fotograf i otac triju kćeri, jednoipolgodišnih blizanki Tie i Zoe te 19-godišnje Eni, kaže da se trudi biti ne dobar, nego najbolji otac svojim kćerima.

"Svaki dan s mojim curama mi je i zgodna vježba za koncentraciju jer sam prisiljen obavljati više radnji odjednom. Mogu reći da sada puno bolje funkcioniram, pravi sam majstor multitaskinga", otkriva angažirani otac blizanki, koji se trudi uživati u svakom trenutku sa svojim djevojčicama, a isto je pokušavao i sa svojom starijom kćeri, 19-godišnjom Eni.

'Smireniji sam i potpuno ispunjen'

Glumac Rene Bitorajac, tata dječaka Gabriela i djevojčice Larise, kaže da ga roditeljstvo ispunjava u potpunosti.

"Roditeljstvo je na moj život utjecalo vrlo dobro. Ipak su to već godine u kojima je čovjek spreman za to. Smireniji sam i ispunjen u potpunosti. Djeca su neopisivo bogatstvo", kaže Rene te dodaje kako posljednjih godina radi malo i kvalitetno pa puno vremena potpuno posvećuje obitelji. "Puno putujemo u prirodu i ne falimo si ni najmanje", priča Rene, kojem su, od kada je postao tata, najteži trenuci bili onda kada su mu djeca bila bolesna.

'Djeca su sada na prvom mjestu'

Sarajevski roker sa zagrebačkom adresom Davor Sučić poznatiji kao Sejo Sexon, sa suprugom Sašom Midžor Sučić ima dvoje djece, Vita i Noru, a iz prvog braka kćer Tesu, koja živi u Sarajevu. Iako ih dijele stotine kilometara, braća i sestre redovno se čuju i skupa provode svake praznike.

Saša i Sejo kažu kako su sve podredili obitelji pa tako imaju jako malo vremena za sebe. "Radni dan nam završava jako kasno i prvo sve napravimo za djecu. Tek onda imamo vremena za nas. Ali nama ne trebaju filmovi i kazališta, imamo filmove u kući. Njihove predstave su puno zanimljivije", otkriva frontmen Zabranjenog pušenja, koji kaže da tek s djecom stvarno ima osjećaj da nečemu služi.

Posjeti missMAMA