Kako nevjenčani parovi prijavljuju dijete?

Thinkstock
Činjenica da roditelji nisu vjenčani neće zakomplicirati proceduru prijave djeteta jer otac samo treba potpisati formular da priznaje očinstvo
Vidi originalni članak

Nakon rođenja djeteta, svi roditelji dužni su u roku od 15 dana prijaviti dijete u matičnom uredu na području bolnice u kojoj je beba rođena. Točnije, sama bolnica prijavljuje bebu, no roditelji moraju doći u općinu po rodni list izvod iz matice rođenih, domovnicu i OIB. Na istom mjestu prijavljuje se djetetovo ime i prezime.

U općinu obavezno moraju doći oba roditelja i ako su vjenčani, sa sobom ponijeti izvod iz matice vjenčanih, koji se daje na uvid, osobne iskaznice te obrazac Zahtjev za izdavanje isprava iz matice rođenih i knjige državljana. No, mnogi roditelji pitaju se hoće li im činjenica da nisu vjenčani zakomplicirati proceduru prijave djeteta, a odgovor je ne. Naime, umjesto donošenja vjenčanog lista, u ovom sluačju otac samo potpisuje formular da priznaje očinstvo.

Treba napomenuti i da kod prijave mjesta i adrese prebivališta u MUP-u, ako roditelji nisu prijavljeni na istoj adresi, u policijsku upravu može ići samo roditelj na čijoj adresi beba neće biti prijavljena jer mora potpisati izjavu da je suglasan da beba bude prijavljena na adresi drugog roditelja.

Posjeti missMAMA