Francuska zabranjuje objavljivanje fotografija djece na društvenim mrežama?

Freepik
Iako spadaju među najuspješnije kreatore sadržaja, roditelji influenceri uskoro bi mogli biti zabranjeni na društvenim mrežama u Francuskoj. Političari su iznijeli novi prijedlog zakona koji bi spriječio roditelje da objavljuju fotografije i videe svoje djece
Vidi originalni članak

U ludom svijetu društvenih mreža roditelji koji objavljuju fotografije i videa svoje djece zasigurno nisu neka novost. Oznake poput #mumtok imaju više od 10 milijardi pregleda na TikToku, a postoji i bezbroj Instagram računa na kojima roditelji objavljuju svoju djeci, razmjenjuju savjete i iskustva o roditeljstvu.

Ali francuski parlament bi mogao uskoro stati tome na kraj. Roditelji koji žele pridobiti 'sljedbenike' i zaraditi novac objavljivanjem slika svoje djece na internetu mogli bi biti spriječeni u tome prema novom prijedlogu zakona.

Predloženi zakon, koji je podnio zastupnik Bruno Studer, koji je dio vladajuće stranke francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, još je u fazi nacrta. Ali ako se usvoji, onima koji su krivi za 'dijeljenje' moglo bi biti oduzeto pravo da dijele slike svog djeteta na internetu. U ekstremnim slučajevima, pravima na sliku djeteta bavio bi se socijalni radnik.

Društvene mreže Objavljivanje fotografija djece na internetu može imati 'ozbiljne posljedice'

Bruno Studer podnio je prijedlog zakona kao odgovor na zabrinutost zbog stalnog objavljivanja fotografija i videa male djece te trendova u kojima ih se ponižava te ismijava radi lajkova. To uključuje videozapise poput onih u kojima roditelji bacaju kriške sira u lica svojih beba i snimaju njihove rekcije. Studer u svom prijedlogu zakona ističe i da polovicu svih fotografija razmijenjenih na pedofilskim forumima čine fotografije koje su obitelji objavile na društvenim mrežama.

Državna tajnica Charlotte Caubel podržala je prijedlog zakona, za koji se očekuje da će proći prvo čitanje ovaj tjedan, rekavši: "Ovo se odnosi na one koji koriste djecu kako bi zaradili novac ili poboljšali vlastiti imidž."

Voditelj jedne kampanje protiv objavljivanja fotografija djece na internetu taj čin je opisao kao oblik online zlostavljanja. "Ova praksa predstavlja digitalno nasilje", smatra Thomas Rohmer iz Opservatorija za roditeljstvo i digitalno obrazovanje.

Bude li prijedlog zakona usvojen, omogućit će sucima obiteljskih sudova da liše roditelje prava na objavljivanje fotografija i videa svoje djece, piše The Times. U prijedlogu zakona navodi se da bi "dijete trebalo biti uključeno u svaku odluku o dijeljenju svoje slike na internetu, prema dobi i stupnju zrelosti".

Istraživanja pokazuju da je samo više od polovice francuskih roditelja objavilo svoju djecu na društvenim mrežama, a 90% njih je to učinilo prije nego što im je dijete navršilo pet godina. Zapravo, fotografija prosječnog djeteta objavljena je na društvenim mrežama 1300 puta do njegove 13. godine.

No je li potrebno suzbiti roditeljske aktivnosti na internetu?

Klinička psihologinja dr. Marianne Trent kaže da ona, kao roditelj dvoje djece, nikada ne objavljuje slike svoje djece na internetu jer bi željela da to bude njihova odluka u budućnosti. Ona misli da je francuski prijedlog 'prilično ekstreman', ali kaže da ovisi o sadržaju koji se prikazuje.

'Vjerujem da je prisutnost na internetu izbor pojedinca. Postoje slučajevi ljudi koji su rano postali slavni i to im je oblikovalo živote na način koji možda ne bi odabrali da su imali puni kapacitet za donošenje tih odluka. Jedna stvar koju nam je pandemija pokazala jest da postoji mnogo različitih načina za zaradu, a to nije uvijek u tradicionalnom zapošljavanju. Videosadržaj s djecom vrlo je privlačan i čini se da bi neki roditelji izgubiti dio prihoda', kaže ona za Metro.co.uk.

Roditeljima koji ipak odluče podijeliti slike i videozapise svoje djece na internetu dr. Marianne savjetuje da uvijek budu potpuno odjeveni, jer vaša namjera prilikom snimanja fotografije možda neće biti ista kao namjera onih koji je gledaju.

Ona također vjeruje da kada je dijete 'u jakoj komunikaciji', kao što je napad bijesa, bez obzira na to smatra li to roditelju zabavnim, postoji 'siva zona', jer unovčavate djetetovu nevolju.

Društvene mreže Trebaju li roditelji objavljivati fotografije djece na društvenim mrežama?
 

Posjeti missMAMA