6 znakova da si ti ona dosadna mama u školi o kojoj svi pričaju

Freepik
Sezona povratka u školu stresna je za sve, ne samo za djecu. Dok neki roditelji jedva čekaju druženje na školskim dvorištima, neki nisu baš oduševljeni tom idejom. Važno je naći ravnotežu.
Vidi originalni članak

To je to. Škola je počela i nazad nema. Barem ne do idućeg ljeta. Neki se tom vesele, neki baš i ne. Klinci uglavnom gunđaju kako se ne vesele školi (čast iznimkama, naravno, kojih uvijek ima), a zapravo im ta škola nosi puno tog dobrog u njihovim životima – društvo, privikavanje na radne navike, učenje na borbu s raznim ljudima i 'tesanje' živaca. Shvatit će kasnije.

Kad krene… Ova parodija komentara mama na FB grupi je savršeno točna i gotovo uznemirujuće istinita!

No, roditelji se često ne vesele baš povratku u roditeljske grupe, na školska igrališta i slično. Dobro, neki su jednostavno rođeni za to, a nekima nikad nije do tog. Roditelji u razredima su jedna vrlo raznolika mješavina svega i svačega – od onih poslovnih ljudi koje ti je neobično vidjeti na takvim mjestima, preko onih koji su u potpunosti posvećeni djeci i školi, pa do onih uvijek neorganiziranih koje nije briga ni za što. Najbolje je biti – negdje u sredini.

Svatko u tim roditeljskim grupama ima neki status. Onako, kad se priča sa strane o tom. Postoje neke stvari na koje ne možeš utjecati, ali i neke na koje možeš. Evo na što ne bi trebala raditi da ne postaneš ona mama o kojoj svi pričaju.

WhatsApp bonton

Kad poruke u grupi jednostavno ne prestaju i svi odgovaraju na pitanje koje nitko nije postavio ili ih se nije pitalo ili svi redom zahvaljuju… Sve ti je poznato. Tada možeš jednostavno utišati grupu i ignorirati dolaženje poruka. Ono što ne možeš, odnosno što nije prihvatljivo je napustiti chat.

S druge strane, nemoj ti biti ta koja chat i one u njemu zasipa nepotrebnim pitanjima na koje bi trebala znati odgovor ili ga možeš vrlo lako naći, nego na chat gledaj kao na izvor informacija koje su od velike važnosti. Previše poruka moglo bi već nekog naživcirati, a ne želiš ti biti ta koja je uzrok. Prije nego postaviš pitanje, provjeri školske obavijesti i poruke, te pitaj dijete.

Radiš od kuće tijekom druženja

Želiš dogovoriti druženje tvog djeteta s drugim kod vas, dok ti radiš od doma? U redu, ali samo ako se drugi roditelj također slađe s tim. Čak i ako je tako, opet moraš biti donekle 'na raspolaganju' djeci ako te nešto zatrebaju. Na primjer, moraš moći ostaviti otvorena vrata prostorije u kojoj radiš i dati djeci do znanja da si tamo u slučaju da te zatrebaju.

Žališ se na druženja kod drugih

Tvoje dijete je bilo na dogovoru za igru, druženju kod prijatelja, gdje je jeo junk food koji mu inače ne daješ ili gledao televiziju puno više nego što kod kuće smije. Dobro je, u redu je, smiri se, nije se dogodilo ništa dramatično. Ne moraš ga više nikad pustiti tamo na igru i to je u redu. Nemoj započeti širiti priču o tom među mamama, zgražajući se, jer nikad ne znaš tko je dobar s kim. Tračevi se brzo šire i ne želiš si to, a niti svom djetetu.

Ne pojavljuješ se na događanjima

Nije nužno ponuditi svoju pomoć učiteljima ili profesorima baš svaki put kad se nešto radi. nitko to ne traži od tebe niti očekuje. No, povremeno, kad ti se pruži prilika, ponudi pomoć, posebno na nekim događanjima. Pitaj možeš li djeci pomoči složiti štand za božićnu prodaju, možeš li s učiteljicom prodavati čaj, treba li napraviti ili nabaviti kakve kolače za druženje, pomogni pospremiti razred nakon radionica ili roditeljskog…

Ako te drugi roditelji uvijek gledaju kako hodaš uokolo i ništa ne radiš, to im može biti povod za ogovaranje i prigovaranje. Ili jednostavno gunđanje u gradu.

Korištenje mobitela na igralištu

Igralište nije tvoj ured i kad si tamo, trebaš se kloniti telefona osim ako se ne radi o nečem hitnom. Ako si previše na telefonu, ne samo da daješ do znanja da ne želiš ni sa kim komunicirati, nego to šalje poruku da ne daješ prioritet svom djetetu, nego – mobitelu. Pruži pravi primjer djetetu koje će za koju godinu biti samo na igralištu.

Hvaljenje svojim djetetom

Naravno, moraš biti ponosna na svoje dijete i njegov uspjeh, u to nema sumnje. No, drugi roditelji to nekad (ili nikad?) ne žele nužno čuti - pogotovo kada uspoređuju tvoje dijete sa svojom djecom. Umjesto tog, pohvali se obitelji i obiteljskim prijateljima. Ako drugi roditelj pohvali tvoje dijete, zahvali se - ali nemoj to pretvoriti u cijeli govor o tome kako je tvoje dijete savršeno.

moderni bonton Ovih 10 stvari nemoj nikada raditi u roditeljskim grupama za razgovor

Posjeti missMAMA