Odjeća može utjecati na to kako djeca razmišljaju, osjećaju i ponašaju se – znate li kako?

Unsplash
Šarena majica prepuna šljokica za dijete nije samo šarena majica prepuna šljokica - ona može predstavljati toliko toga i potpuno promijeniti njihovo raspoloženje.
Vidi originalni članak

Pospano jutarnje oblačenje za vrtić, školu ili odlazak u park obično prolazi bez previše aktivnog razmišljanja o tome što oblačimo, a sigurno ne razmišljamo i kako odjeća koju biramo utječe na djecu. Za nas je možda ta određena haljina ili majica samo još jedna u gomili koju trebamo oprati na kraju dana, no za djecu ona može značiti puno više.

Baš kao što i sebe možemo osnažiti novim cipelama, osjećati se mirno u mekom džemperu ili opušteno u pamučnoj pidžami, tako svaka krpica koju dijete nosi može utjecati na njihovo razmišljanje, ali i ponašanje. Kako točno, pročitajte u nastavku. 

Odjeća može razveseliti dijete

Jeste li ikada primijetili kako vaše dijete svaki put odabire onu jednu posebnu majicu kad je u posebno veselom raspoloženju? Možda je razlog tome to što su dobili komplimente dok su ju nosili ili su uz nju stvorili neke sretne uspomene. No, istina je i da ono što nosimo nije samo odraz našeg raspoloženja, nego može oblikovati i to kako se osjećamo. Obratite pažnju na boje i dizajn koji na njih ima pozitivan utjecaj kako biste se mogli opskrbiti takvim komadima i svakodnevno im omogućiti te sretne vibracije. 

Odjeća može utjecati na fokus djeteta

Baš kao što svjetlucavi kostim vile može odvratiti pažnju malog djeteta od bilo kojeg zadatka, ono što nose može im također pomoći da poboljšaju svoj fokus. U nekoliko se istraživanja pokazalo kako nošenje liječničke kute potiče koncentraciju odraslih na zadatak koji izvršavaju. Sličan efekt možemo postići kod djece birajući odjeću koju povezuju s odgovornošću i moći, primjerice u bojama koje ih podsjećaju na nekoga kome se dive ili uzorcima koji ih asociraju na osobu koju poštuju. Zato idući put kada budu pomagali i igrali se u kuhinji, neka nose malu pregačicu poput one koju nosite i vi.

Odjeća pomaže djeci izgraditi samopouzdanje

Postoje dva različitih faktora kada je u pitanju veza između mališana punih samopouzdanja i odjeće koju nose. Najprije je to udobnost, jer jednom kada se osjećaju ugodno u svojoj odjeći, djeca će biti odvažnija. Drugi važan faktor je kako mi reagiramo na odjeću koju nose. Ako su kombinaciju odabrali sami, koliko god ona možda bila neskladna, na nama je da ih pohvalimo što su se potrudili i slavimo njihov izričaj.

Odjeća može razviti maštu

Najbolja stvar koju možete napraviti kada su u pitanju dječja mašta i odjeća je pustiti djecu da sami biraju što će obući. Većina djece će proći kroz fazu u kojoj se žele oblačiti kao njihovi omiljeni animirani likovi pa budite spremni na puno šljokica, superjunaka i jednoroga. Ako posegnu za takvim krpicama nemojte im reći ne, pustite ih da uživaju u izražavanju svoje osobnosti kroz odjeću. S vremenom će i sami shvatiti kakva je odjeća prigodna za koju situaciju, no nemojte ih time opterećivati. Na kraju krajeva, odjeća bi trebala djetetu pružiti osjećaj zadovoljstva, bez obzira na to što drugi misle.

Vidimo koliko je utjecaj odjeće na djecu velik i upravo je zato na nama kao roditeljima velika odgovornost da im omogućimo najudobnije krpice za najsretnije moguće odrastanje. Stil se gradi od malih nogu, a zato po trendi, udobne i vesele komade svakako navratite u Lidl trgovine u kojima ćete omiljenu Lupilu odjeću za bebe i djecu. Izrađena od prirodnih i eko materijala, Lupilu odjeća će djeci dati sigurnost i samopouzdanje za prvi dan vrtića, škole ili bilo koji izazov koji pred njih stane.

Ulaskom u tinejdžerske godine naše ideje oko odabira odjeće padaju u drugi plan budući da djeca točno znaju što žele. Možda ih naši komentari ne zanimaju, no od nekih stvari ne odustajemo, a to su udobnost i kvaliteta. Zato u Lidl krenite zajedno jer će u pepperts! ponudi sigurno pronaći svoje nove omiljene krpice. 

Bilo da tražite odjeću za najslađe mališane ili tinejdžere u svom filmu, svakako pratite tjedne Lidl akcije i prelistajte prvo izdanje Lidl modnog časopisa posvećenog baš njima!

Posjeti missMAMA