Dječja paraliza (poliomijelitis)

Patrik Tocko
Vidi originalni članak

Poliomijelitis je bolest koju uzrokuje virus. Danas je rijetka zahvaljujući obveznom cijepljenju. Očituje se bolnom paralizom udova.

Vrlo djelotvorno cjepivo se daje djetetu u dobi od 3 mjeseca (zajedno s drugim cjepivom) u dvije, ili češće, tri injekcije u razmacima od jednog ili dva mjeseca. Ponovo se docjepljuje nakon jedne godine, a zatim svakih pet godina, sve do odrasle dobi.

Zaraziti se može uzimanjem vode zagađene virusom. Slijede poteškoće slične angini, rinofaringitisu ili gastroenteritisu.

U nekim nepredvidivim slučajevima virus ulazi u krv i napada živčani sustav. Neurološke posljedice mogu biti pogibeljne. Zahvaćenost kralješnične moždine uzrokuje bolnu paralizu koja se više ili manje očituje na udovima, ali može izazvati i teškoće pri gutanju ili disanju.

Nema uspješnoga liječenja dječje paralize. Zato je neobično važno provjeriti valjanost cjepiva ako se putuje u zemlje trećega svijeta u kojima je bolest češća, te se docijepiti ako je potrebno. Ako se bojite da ste zaraženi vi ili vaše dijete, a niste zaštićeni cjepivom, cijepljenje se mora izvršiti u vrijeme inkubacije.  

Posjeti missMAMA