Znanstvenici testirali bebe u potrazi za 'psihopatskim genom'

Thinkstock
Psiholozi su proveli test na 213 djece stare pet tjedana, promatrajući hoće li preferirati crvenu loptu nad ljudskim licem. Test su ponovili kad su navršili dvije i pol godine
Vidi originalni članak

Ima par znakova po kojima možete prepoznati psihopata: možda ne zijevaju kad i drugi, šamantni su i društveni, ali bez bliskih prijatelja i mirni su u opasnim situacijama u kojima druge ljude uhvati panika. Možda preko ovih znakova možete prepoznati odraslog psihopata, ali je li moguće prepoznati hoće li dijete kasnije u životu postati jedan?

Britanski psiholog proveo je eksperiment na 213 djece stare pet tjedana. Dao im je crvenu loptu i promatrao hoće li preferirati loptu nad ljudskim licem. Ponovio je test kad su navršili dvije i pol godine i pokazalo se da su oni koji su gledali loptu imali smanjenu empatiju, osjećaj krivnje i jače izraženo antisocijalno ponašanje. To je jedan od čimbenika koji može ukazivati na psihopatiju u odrasloj dobi, objavljeno je u časopisu Biologijska psihijatrija.

Još se ne zna koliko je jaka povezanost neosjećajnosti u djetinjstvu i kasnije psihopatije. Ovaj test, naravno, nije indikator da nešto nije u redu s djetetom ako izabere loptu, a ne lice. Ako dijete preferira loptu više od ljudskih lica, može biti pokazatelj problema u razvoju, kao i znak autizma, a može i ne značiti ništa. Rano je još, ističu znanstvenici, za donositi zaključke.

Istraživanje je također pokazalo da osjećajno roditeljstvo može spriječiti razvijanje antisocijalnog ponašanja kod djece. Kad je majka odgovorila s više osjećaja na djetetove potrebe tijekom igre u laboratoriju, bebine šanse za razvijanje takvog ponašanja bile su smanjenje. Bebe čije majke su angažiranije, pružaju im potporu i toplije su, zadovoljnije su.

Posjeti missMAMA