Zašto mala djeca često spavaju bočno u krevetu? Evo što kažu stručnjaci

Freepik
Mala djeca rade gotovo sve na svoj način, čak i kada potpuno duboko spavaju. Ali neke njihove noćne navike mogu natjerati roditelje da se zbunjeno češkaju po glavi. Na primjer, zašto mala djeca spavaju na boku po strani? Bebice ne žele čak ni koristiti krevet na uobičajeni način.
Vidi originalni članak

Stručnjaci se većinom slažu da je najbolje da roditelji puste malu djecu da spavaju kako žele. "Da, oni obično zaspu na neuobičajene načine. Ne, roditelji ne bi trebali biti zabrinuti", kaže dr. Abhinav Singh M.D., direktor ustanove Indiana Sleep Center za Romper. U određenom smislu, "ispravno" spavanje u krevetu je naučeno ponašanje.

"Djeca se puno kreću u snu", kaže pedijatar i trener spavanja dr. Nilong Vyas, M.D. Izvijanje uokolo kako bi pronašli udoban položaj na kraju ciklusa spavanja potpuno je normalno, objašnjava dr. Vyas. "Čak i odrasli to rade, ali kada se vrate na spavanje, obično to čine na tipično orijentiran način s glavom prema uzglavlju kreveta i nogama prema uznožju. Mala djeca ne smatraju 'normalnim' položajem dovoljno kreveta da se preorijentiraju na 'ispravan' ili tipičan položaj." Ako je bebi ugodno spavati postrani u krevetu, onda postoji dobra šansa da će tako i spavati.

znanost kaže Postoji objašnjenje zašto beba bolje spava u tvom krevetu

Trebaš li učiniti nešto u vezi spavanja na boku? "Sve dok dijete može spavati cijelu noć s manje prekida, manje ustajanja noću i bez hrkanja, trebala bi pustiti", kaže dr. Singh. Uglavnom su ovi neobični (i ponekad urnebesni) položaji spavanja potpuno u redu. "Često ćeš pronaći dijete koje je tek prohodalo kako preko noći radi 'jogu' i naći ćeš ga u 'dječjoj pozi' sa stražnjicama u zraku", kaže dr. Vyas. "Drugi put će biti potpuno bočno u krevetu, a ponekad potpuno okrenuti naopačke s glavom na uznožju i nogama na uzglavlju."

Ova vrsta kretanja je normalna i u redu, iako dr. Vyas koji predlaže korištenje zaštitnih ograda na krevetu dok dijete ne napuni otprilike 5 do 7 godina, kada način spavanja postane sličniji odraslima.  Ovi neobični položaji spavanja općenito su bezopasni. Svakako kontaktirajte svog pedijatra ako išta u vezi s navikama spavanja vašeg djeteta bude zabrinjavajuće, ali većinom uživajte u sposobnosti vašeg djeteta da noću spava na bilo koji način.

znakovi snova Što bebe sanjaju i imaju li noćne more?

Posjeti missMAMA