Urođen instinkt: Mame na bebin plač reagiraju za 5 sekundi

Thinkstock
Mozak 'novih' majki prolazi kroz dinamične promjene kako bi pripremio ženu na stres i novu ulogu
Vidi originalni članak

Majke diljem svijeta imaju univerzalni odgovor na plač svojih beba - kako reakcijom, tako i u mozgu. Znanstvenici su proučavali 684 majke prvog djeteta. Snimali su ih kod kuće, a sve bebe su imale oko pet mjeseci. Sve su dosljedno podizale dijete, grlile ga i pričale mu kako bi ga utješile. Sken mozga otkrio je kod svih i pojačanu aktivnost u regijama zaduženim za njegovanje, pokret i govor. Majke su reagirale na plač svojeg djeteta u roku od pet sekundi.

"Bebin plač potiče kod većine odraslih empatiju i brigu, no kod nekih i zanemarivanje, pa čak i zlostavljanje. Zato razumijevanje kako majke normalno reagiraju na plač na bihevioralnom i nervnom nivou je potencijalno otkrivajuće", rekao je Marc Bornstein, šef američkog Nacionalnog instituta dječjeg zdravlja i ljudskog razvoja.

Majčinstvo Kako se ženski mozak mijenja nakon rođenja djeteta?

Nadaju se kako će ova otkrića pomoći u saznanju kako mozak funkcionira pri abnormalnim varijacijama roditeljstva - kad je u pitanju zanemarivanje djeteta. Robert Froemke, neuroznanstvenik s Njujorškog sveučilišta, koji je bio uključen u istraživanje, rekao je kako oksitocin i druge kemikalije u mozgu nove majke imaju utjecaja na njihove reakcije.

Mozak “novih” majki prolazi kroz dinamične promjene kako bi pripremio ženu na stres i novu ulogu. Ipak, ističu znanstvenici, treba provesti još istraživanja kako bi se detaljnije utvrdila reakcija mozga na bebu - primjerice kod žena koje nisu majke.

bebine potrebe Puštanje bebe da plače protivi se roditeljskom instinktu

Odvojeno istraživanje zaključilo je da djeca već u dobi od dvije godine mogu prepoznati pozitivne emocije i povezati reakcije odraslih s uzrokom. Prije se mislilo da su sposobni razlikovati samo nekoliko osnovnih emocija. Iako je još mnogo nepoznanica u emocionalnom razvoju male djece, jasno je da shvaćaju puno više nego što se prije mislilo.

Posjeti missMAMA