Fizioterapeutkinja pokazuje jednostavan test koji ti može otkriti imaš li dijastazu

Ante Mandić ;Dijastaza: Kako i kada započeti s vježbama i kako se testirati
S Karolinom Jakšić, diplomiranom fizioterapeutkinjom, razgovarali smo o dijastazi, problemu koji muče brojne žene u trudnoći i u danima nakon poroda.
Vidi originalni članak

Dijastaza trbušnih mišića često se javlja tijekom trudnoće i u prvim tjednima nakon poroda. Dijastaza je naime stanje u kojem dolazi do razdvajanja i stanjivanja vezivnog tkiva naše prednje trbušne stijenke uslijed porasta intraabdominalnog tlaka uz slabo upravljanje tim istim pritiskom. Upravo smo o ovom važnom problemu razgovarali s diplomiranom fizioterapeutkinjom s bogatim iskustvom u liječenju dijastaze. 

Dijastazu mogu razviti svi

Pogrešno je mišljenje da dijastaza zahvaća samo žene nakon poroda, ali to je ipak najčešći slučaj. "Dijastazu mogu razviti svi. Također, pogrešno je mišljenje da je dijastaza primarno problematika slabih mišića jer je u tom slučaju sportaši koji dižu teške utege nikad ne bi razvili, a oni je, iz svijeta sporta, često steknu upravo uslijed tog neadekvatnog upravljanja pritiskom", rekla nam je fizioterapeutkinja Karolina te upozorila: "osim dijastaze, žene nakon poroda mogu razviti brojne druge komplikacije kao što su bolovi u leđima, curenje mokraće, spuštanje ili prolaps organa na zdjelici, loša probava i zatvor, pupčana kila, bolno sjedenje, bolni odnosi i još neki."

Karolina smatra da je važno da tijelu pristupamo sustavno, cjelovito i nikad izolirano. "Dijastaza je problematika koja zahvaća cijelo tijelo i ide iz izazova u izazov kao lančana reakcija. U pravilu ide na gore ako se ne radi na tome. Jako malo se vodi briga oko postporođajne rehabilitacije, bez obzira radi li se o dijastazi, komplikacijama ili samo slabljenju trupa žena. Tijelo je prošlo jedan proces i potrebno je da se postepeno vrati, opterećuje i ojača na pravilan i pametan način prije svega", objašnjava fizioterapeutkinja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by DIJASTAZA🔹dipl. fizioterapeut (@dijastaza.by.karolina)

Kako prepoznati dijastazu? 

Najčešći simptomi dijastaze su bolovi u donjem dijelu leđa, nadimanje i loše držanje. "Mnoge žene nakon poroda osjećaju izrazitu nestabilnost trbuha i trupa i to je karakteristično za rani period. Potom najčešće primijete da se trbuh ne vraća nakon nekog vremena u normalu i da je ostao neobičan oblik. Kažu da osjećaju kao da trbuh nije njihov. Često uslijede bolovi leđa koji se danas smatraju pod normalno a u ovom slučaju su često uzrok slabosti prednje strane trupa. Ako stanje potraje i počnu se javljati komplikacije obično krenu u istraživanje i naiđu na neku informaciju koja im sugerira da bi mogla biti dijastaza u pitanju. Potrebno je uspostaviti konekciju i aktivirati duboke mišiće trupa koji su tijekom trudnoće bili preistegnuti i žene izgube kontrolu nad njima", rekla nam je Karolina. 

Dijastaza je vrlo česta nakon poroda

Zanimalo nas je u kojem se postotku dijastaza javlja nakon poroda te da li je češća nakon carskog reza. Karolinu smo upitali i  jesu li starije rodilje sklonije dijastazi. "Nakon poroda u prosjeku 60 posto žena u prvoj godini ostane s dijastazom, dok nakon prve godine taj broj je 30 posto. Omjer carskog reza nad vaginalnim porodom je nešto veći i iznosi 60/40 posto u prednost carskog reza. Nastanak dijastaze ovisi o brojnim faktorima kao što su genetika vezivnog tkiva, kratak trup, velika beba ili blizanačke trudnoće, svaka sljedeća trudnoća, svakodnevna postura i mnogi drugi. Dijastaza se ne može sa sigurnošću prevenirati ali vježbe u trudnoći su se pokazale jako učinkovite u smanjivanju nastanka ili ublažavanja stanja", kazala je Karolina. 

Postoji jednostavan test za otkrivanje dijastaze

Dobra je vijest da postoji jednostavan test koji ti može otkriti imaš li dijastazu, no za precizniju procjenu potrebno je napraviti ultrazvučni pregled.  

"Postoji jednostavan test kako otprilike vidjeti kakvo je stanje našeg trupa i dijastaze a to je da legnemo na leđa, stopala oslonimo na pod, koljena su savijena, kao da se pripremamo za vježbu trbušnjaci, što je inače najgora moguća vježba nakon poroda a većina tome pribjegava. Potom lagano podignemo glavu bez pretklona trupa i pomoću jagodica prstiju provjerimo cijelu liniju trbušnog zida od naše prsne kosti skroz dole do pubične kosti. Tražimo širinu i dubinu. Oboje su bitni i mnogi zanemaruju dubinu dijastaze koja zna biti mnogo upornija nego širina. Prirodan razmak je jedan do dva prsta širine i pola članka dubine", objašnjava Karolina. 

Sami rezultati testa nisu najbitniji. "Ima još faktora koje gledamo, kao što su otpor vezivnog tkiva, postura, aktivacija, komplikacije i estetika. Želimo vratiti potpunu funkciju trupa i mišića. Test nam služi kao okvirna procjena jer nije bitno koliko je točno centimetara širine ili dubine zato što ne liječimo dijagnozu već živu osobu i moramo obuhvatiti cijelu sliku i što je to što njoj kvari kvalitetu života. Precizniju procjenu možemo dobiti ultrazvučnim pregledom."

Zanimljivo je i da dijastazu mogu imati i žene koje nisu nikada rodile. "S obzirom na to da je dijastaza primarno problematika upravljanja pritiskom mogu je razviti svi. Žene koje su cijeli život u sportu također se susretnu s dijastazom u postpartumu kao i žene s viškom kilograma koje nisu rađale. Muškarci i djeca također mogu razviti dijastazu", kazala nam je Karolina. 

Vježbanje i dijastaza

Mnogo žena zanima mogu li vježbe u potpunosti riješiti dijastazu ili je potrebna i promjena prehrane i životnih navika. Karolina smatra da vježbe same po sebi neće napraviti mnogo ako ne uključimo mišiće koje trebamo a to radimo kroz disanje, pravilnu kontrakciju i upravljanje pritiskom. Naime, nije bitan pokret od točke A do točke B već što se pali i aktivira kroz taj pokret. "Prehrana i životne navike su uvijek dobrodošle za bolje rezultate i ono što je jako bitno je postura prilikom dnevnih aktivnosti kojom možemo mnogo utjecati na dijastazu i komplikacije, kako u dobrom, tako i u lošem smislu", poručuje Karolina. 

Karolina svakodnevno pomaže ženama koje se bore s dijastazom, a u svome se radu najviše oslanja na vježbe. "Nisu to posebne vježbe koje rade čudo, već vježbe koje se rade na pravilan način zato što imamo slabu točku na tijelu na koju moramo obratiti pažnju i dobiti ono što joj služi.  Rehabilitacija se primarno temelji na pravilnom disanju jer tako postižemo aktivaciju dubokih mišića i nakon toga slijedimo ostale korake koji dan po dan vode do cilja. Najbitniji je pravilno programiran proces, kontinuitet i edukacija", smatra Karolina.

Karolina pomaže ženama na način da ih uči osvijestiti mišiće, pravilnom disanju, upravljanju pritiskom i jednoj temeljnoj edukaciji pomoću koje će upoznati svoje tijelo na način na koji nisu ni znale da postoji. "Volim reći da smo u današnjem životu svi previše zarobljeni u glavi, a potpuno izgubili konekciju s tijelom do te mjere da dugo nismo obratili pažnju čak ni na disanje. Bez vraćanja u tijelo i osjećanja naših mišića nećemo napraviti promjenu."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by DIJASTAZA🔹dipl. fizioterapeut (@dijastaza.by.karolina)

Kada očekivati prve rezultate? 

Rezultati prvenstveno ovise o početnom stanju, no u većini slučajeva prvi rezultati dolaze već nakon 15-ak dana. "Ovisno o početnom stanju, uz sve dobro obavljeno, većini žena treba dva do tri mjeseca do rezultata. Ono što je odlično je to da prvi rezultati dolaze već nakon 15ak dana u smislu boljeg osjećaja mišića, manje nadutosti, više energije, bolje spavanje, pa čak i estetska slika može krenuti na bolje kroz prvih 15ak dana. Promjene dolaze svakim danom i žena se kreće osjećati mnogo bolje i povezanije sa svojim tijelom. Shvaća da je moć u njenim rukama i da to nije stanje s kojim se treba pomiriti", kaže Karolina.

"Preporuka je nekih 30-ak minuta dnevno uz pauze, ali čak i u danima kad ne vježbamo bitno je da smo svjesne svog tijela u prostoru i načina na koji koristimo tijelo prilikom svakodnevnih aktivnosti, pogotovo podizanja i spuštanja djece gdje često dođe do pupčanih kila zbog lošeg kretanja. Kao i svaka problematika, rehabilitacija zahtjeva poznavanje nekih osnova i da, najjednostavnije rečeno, znamo što radimo. Mnogi griješe što odmah skaču na vježbe, izgube mnogo vremena i energije a rezultati izostanu jer nisu savladali osnove", poručuje Karolina. 

Disanje je prvi korak rehabilitacije

Veliku važnost u rješavanju dijastaze ima i disanje, koje je zapravo najvažniji i prvi korak rehabilitacije. Karolina je rekla: "To je prvi korak rehabilitacije i istaknula bih, ne samo dijastaze već većine problema našeg tijela. Mislimo da s obzirom da dišemo stalno mi znamo disati, ali istina je da većina ljudi diše prsno i plitko što uzrokuje mnoge probleme, bolove u glavi i ramenima, migrene, napetosti mišića. Dijafragmalno disanje s otvaranjem i mobilizacijom rebara u svih 360 stupnjeva je osnova naše rehabilitacije i ono što se kaže “disanje punim plućima”.

Provodi se u više različitih položaja i svaki služi svojoj svrsi i neophodan nam je u procesu, pogotovo u početku dok se ne prebacimo na automatsko dijafragmalno disanje, doslovno i dok spavamo. Udah je uvijek na nos, a izdah na usta dok radimo vježbe disanja. U svakodnevnom životu pravilno je disanje na nos, nikako na usta jer aktiviramo druge živčane impulse koji nas drže u stanju stresa. Disanje s primarnim korištenjem dijafragme je naš prirodni obrazac disanja s kojim smo se svi rodili ali uslijed današnjeg načina života nalazimo mnoge probleme počevši od prsnog disanja i loše mobilnosti prsnog koša što često vodi u daljnje komplikacije", rekla nam je Karolina. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by DIJASTAZA🔹dipl. fizioterapeut (@dijastaza.by.karolina)

Kada se dijastaza ne može riješiti samo vježbama? 

Postoje i određeni slučajevi u kojima je nemoguće riješiti dijastazu samo vježbama. "U slučaju rupture vezivnog tkiva, velikih dijastaza, kad tijelo ne odreagira na rehabilitaciju ili nešto slično predlaže se kirurška operacija ugradnje mrežice ili šivanja", rekla nam je Karolina. Ipak, Karolina preporučuje da uvijek treba pokušati s rehabilitacijom prije operacije, posebice ako se ne radi o hitnom slučaju.  

"Mnogo je faktora u cijeloj priči, a naše tijelo je jedan genijalan stroj koji ima sposobnost zacjeljivanja i ogromne mogućnosti prilagodbe na sve čemu ga izložimo. Iz tog razloga vjerujem da bi se uvijek trebalo pokušati prvo s rehabilitacijom prije operacije, ako se ne radi o nekom hitnom slučaju. Ono što je važno naglasiti je da čak i poslije operacije ženama je obavezna postoperativna rehabilitacija kako bi se u potpunosti oporavile i bile sigurne da neće doći do ponovnog otvaranja dijastaze uslijed nepravilnog upravljanja pritiskom unutar trbušne šupljine što je primarna problematika koju operacija ne može riješiti", zaključuje Karolina. 

Za više stručnih savjeta fizioterapeutkinju Karolinu Jakšić zaprati na Instagramu ili posjeti stranicu dijastaza.com.

Dijastaza Dijastaza trbušnih mišića: Što je, kako je prepoznati i koje su najbolje vježbe?

Posjeti missMAMA