Što bebe sanjaju i imaju li noćne more?

Shutterstock ; Što bebe sanjaju i imaju li noćne more?
S obzirom na to da bebe već u prvih nekoliko mjeseci života imaju sjećanja na neke osjećaje ili stanja koja su im bila neugodna - poput osjećaja hladnoće, gladi ili mokre pelene, znanstvenici smatraju da je moguće da takva sjećanja utječu na kvalitetu snova
Vidi originalni članak

Mnoge roditelje novorođenčeta zanima sanjaju li njihove bebe. Znanstvenici smatraju da - da! Dijelovi mozga koji kontroliraju našu “sanjalačku” aktivnost rano se razvijaju te su aktivni i prije rođenja. Bebe spavaju znatno više od odraslih. Sve do trećeg mjeseca bebe provedu 50 posto vremena u REM fazi sna, u kojoj sanjamo.

Ne znamo što bebe točno vide u snovima, ali znanstvene pretpostavke se temelje na stupnju kognitivnog razvoja bebe u određenoj fazi života te fazi u kojoj se nalazi razvoj njihove imaginacije. Dr. Said Shanawani, neurolog i stručnjak za snove iz bolnice u New Jerseyu, objašnjava kako se mozak u REM fazi ponaša identično kao i kad smo budni, odnosno aktivan je i stalno procesuira informacije. 

naučena umjetnost Šaptačica bebama otkriva 10 najvećih istina o spavanju djece

Upravo zbog toga, znastvenici vjeruju da je ovo vrlo važna faza bebina razvoja. Tako već nerođena beba, smatraju, može sanjati o zvuku majčina glasa ili mutnim svjetlosnim slikama koje prodiru do nje, dok novorođenče može sanjati o licima i oblicima koje upoznaje.

Kad se javljaju ružni snovi?

S druge strane, znanstvenici kažu da, unatoč tome što znaju da bebe sanjaju, nisu sigurni mogu li bebe imati ružne snove, odnosno noćne more. S obzirom na to da bebe već u prvih nekoliko mjeseci života imaju sjećanja na neke osjećaje ili stanja koja su im bila neugodna - poput osjećaja hladnoće, gladi ili mokre pelene, znanstvenici smatraju da je moguće da takva sjećanja utječu na kvalitetu snova.

Da bebe sanjaju, čak i puno više od odraslih, tvrdi i dr. Alan Greene, profesor pedijatrije sa Sveučilišta Stanford. Beba od sedam dana najčešće spava 16 sati na dan, a bebe do 12 mjeseci mogu prespavati i 18 sati u danu. Bebama snovi, baš kao i odraslima, pomažu u procesuiranju proživljenog. 

"Iako ne možemo s bebom razgovarati o tome što je sanjala, postoje znakovi koji nas upućuju na to. Jedan od prvih je raspoloženje nakon buđenja. Ako je sretna i nasmiješena, sanjala je nešto lijepo, a ako je nervozna i plače, tad je u snu vjerojatno procesuirala neki manje ugodan doživljaj, poput gladi ili neudobne pidžamice", kaže dr. Green.

Noćne more se javljaju oko druge godine jer djeca tad počinju razumjeti da se u životu događaju i ružne stvari, a počinju razvijati i osjećaj straha. Prednost te dobi je da djeca mogu opisati svoje snove. Kako bi im pomogli da ih procesuiraju, roditelji mogu predložiti djetetu da nacrta što je sanjalo i razgovarati o tome.

Sigurni znakovi da je beba sanjala

Napominje kako postoje tri sigurna znaka da je beba sanjala. Prvi je bebino trzanje u snu. Znanstvenici sveučilišta u Iowi smatraju da ti pokreti pokazuju da beba u snu radi na nekoj od svojih fizičkih sposobnosti koje na javi, iz dana u dan, sve više napreduju. Tako, naglašava dr. Green, ako beba u snu trza vratom i glavicom, neće proći dugo kad će početi sama držati uspravno glavicu.

Drugi znak da sanja je smješkanje. Znanstvenici su uvjereni da se beba, čak i u dobi od samo mjesec dana, smješka u snu jer uživa sanjajući nešto lijepo.

Treći znak da beba sanja je pomicanje zjenica ispod kapaka, što je i kod odraslih znak da sanjaju. Znanstvenici sa sveučilišta u Tel Avivu otkrili su, naime, da svaki put kad nam se zjenice pomaknu u snu, scene u snovima se mijenjaju.

savjeti stručnjaka i mama Noćno buđenje kod djece: Što roditelji rade, a što bi trebali

Posjeti missMAMA