S čime započeti dohranu i kako dalje uvoditi namirnice?

Thinkstock
Nutricionistica dr.sc. Mihela Dujmović odgovara na neke od najčešćih dvojbi koje se javljaju na početku dohrane. Saznajte što možete svome djetetu ponuditi kao prvu krutu hranu i koliki bi trebali biti prvi obroci
Vidi originalni članak

Kad kreću s dohranom, mame se često pitaju je li bolje bebi prvo ponuditi žitnu, voćnu ili povrtnu kašicu, a nedoumice se javljaju i kod uvođenja novih namirnica

"Kod nas dohrana tradicionalno započinje uvođenjem žitnih kašica bez glutena, od rižinih ili kukuruznih pahuljicama, zatim voćnih i povrtnih sokova i kašica te se nastavlja uvođenjem žitarica s glutenom, mesa, ribe, mliječnih proizvoda i mlijeka. Probavni sustav djeteta u dobi između 4. i 6. mjeseca, jednako je enzimatski zreo za probavljanje voća i povrća, pa je svejedno s čime ćete započeti. Ipak, dojenče će uvijek lakše prihvatiti slatkaste okuse jabuke, kruške, kukuruza, riže, nego trpke, gorke i kisele okuse, pa se preporučuje krenuti s manje slatkim povrtnim namirnicama. Nakon slatke breskve, dijete će se teže naviknuti na trpki okus blitve", kaže dr.sc. Mihela Dujmović, nutricionistica zaposlena na mjestu stručnog suradnika za dječju hranu Bebivita i Bebimil.

Iskusna nutricionistica, koja je svoje znanje vezano uz prehranu djece upotpunila i doktorskom radnjom u kojoj je posebnu pažnju posvetila prehrani majki-dojilja te utjecaju prehrane na sastav majčinog mlijeka, odgovorila je i na pitanje koje muči mnoge mame - koliko bi hrane beba trebala pojesti u pojedinom obroku.

Nekoliko žličica je dovoljno za početak

"Količina hrane koju će dojenče pojesti u obroku na početku uvođenja dohrane je mala, svega nekoliko žličica, i ne zadovoljava njegove energetske i prehrambene potrebe. Iz tog razloga potrebno je dijete, nakon upoznavanja s novim okusom, staviti na prsa ili mu dati mliječni dojenački pripravak kako bi obrok bio cjelovit. Kad je količina hrane koju dojenče pojede 100-190 grama po obroku (ovisno o dobi), smatra se da je to dovoljno za zadovoljenje njegovih prehrambenih i energetskih potreba.

Ukupna količina hrane koju će dojenče pojesti u obroku ili tijekom dana, individualno ovisi o djetetovoj veličini i dobi, potrebi za hranom, osjećaju gladi i njegovom raspoloženju", kaže Mihela Dujmović.

Kalendar dohrane

Mnogi od nas voljeli bi imati konkretan popis namirnica i redosljed kako koju uvoditi u dohranu, no neki jedinstveni kalendar dohrane, oko kojeg bi se složili različiti stručnjaci, ne postoji.

"Veliku poteškoću roditeljima stvara nepostojanje ujednačenog kalendara dohrane, jer se preporuke koje nalazite na internetu, u specijaliziranim časopisima, prijevodima knjiga i promotivnim materijalima - uvelike razlikuju", kaže nutricionistica.

Osigurajte svom djetetu energiju i hranjive tvari potrebne za optimalan rast i razvoj!

Posjeti missMAMA