'Ovo tijelo koje je prošlo operacije, tumore, tri carska reza nije se slomilo niti malo'

Screenshot: The Honest Body Project
Carski rez sve je samo ne neobičajan - ali iako ih je mnogo žena doživjelo, malo se pozornosti posvećuje utjecaju koji ova invazivna operacija može imati na žensko tijelo, um i samopouzdanje, pogotovo kada su ožiljci neizbježni.
Vidi originalni članak

Ugledna fotografkinja i autorica Natalie McCain želi promijeniti to i pomoći ženama da prihvate i vole svoja tijela nakon porođaja slaveći i dokumentirajući utjecaj i promjene koje donosi majčinstvo. Kroz svoju web stranicu i knjigu, obje pod nazivom The Honest Body Project, podijelila je osobna, intimna iskustva žena svih pozadina, razgovarajući o svemu, od baby bluesa do dojenja.

planirani porod 'Idem na treći carski rez i nije me uopće sram'

Sada dijeli priču o Jacqueline, ženi koju je prvi put upoznala prije nekoliko godina kada je fotografirala 'portrete majčinstva', odnosno Jacqueline prije nego što je rodila.Od tada, McCain je s Jacqueline postala dobra prijateljica, a sada dijeli fotografije koje pokazuju fizičku i emocionalnu jakost nje same i njenoga tijela.

Ovdje, na rijetkoj fotografiji, može se vidjeti njezin posljednji rez i šivanje. "Bila sam toliko zadivljena njenom spremnošću da se fotografira, samo nekoliko dana nakon carskog reza i šivanja", rekla je McCain. "Njena je priča dobila povratne informacije od mnogih drugih majki koje kažu da su ih slike i priče potaknule da se osjećaju mnogo bolje zbog svog ožiljka."

Za Jacqueline ovaj ožiljak ima mnogo značenja - ne podsjeća ju samo na operaciju koju je njezino tijelo izdržalo i oporavilo se od nje, već i na njeno troje djece, rođeno nakon mnogih godina borbe protiv neplodnosti. Budući da pati od agresivnog oblika endometrioze, nije bila sigurna može li zatrudnjeti.

"Kad sam imala 24 godine, liječnici su otkrili da mi je lijevi jajnik izuzetno uvećan. To je dovelo do višemjesečnih testova, liječnika, onkologa i operacija", podijelila je s McCainom. "Imam obiteljsku anamnezu raka jajnika i nisu mogli točno reći o čemu se radi ili zašto tako brzo raste. Moja operacija isključila je rak i dijagnosticirali su mi agresivnu endometriozu", prenosi Parents.

Kad je napokon uspjela dočekati svojeg mališana, odlučila je proslaviti svoje tijelo. "Ovo tijelo koje je vidjelo operacije, tumore, tri carska reza nije se slomilo niti malo", kaže ona. "Moje je dijete živo, živa sam i ja i nijedan ožiljak ili postupak neće mi to oduzeti."

galerija fotografija 8 moćnih i predivnih fotografija poroda na carski rez

Posjeti missMAMA