Ovo je 7 stvari koje trebaju svakoj mami kad se beba rodi

Shutterstock
Iščekivanje prinove može biti stresno. Zato smo okupili sedam osnovnih stvari uz koje će svaka mama biti spremna za slatke izazove koje joj nosi majčinstvo. Važno je i da svaka mama zna da nije sama
Vidi originalni članak

Trenutak u kojem beba prvi put dolazi kući velik je događaj za cijelu obitelj, a savjeta o tomu kako se pripremiti je mnogo. Istina je da nijedna mama ne može u potpunosti biti spremna, a to je ne bi trebalo plašiti nego joj pomoći da se opusti te da se s izazovima nosi korak po korak. U tomu svakako pomaže i majčinski instinkt, naš biološki saveznik u odgoju djece. Okupili smo sedam osnovnih stvari koje će pomoći mamama u pripremi za majčinstvo.

1. Autosjedalica i kolica

Možda zvuči kao da ovo ne moramo ni spominjati, ali ne možemo dovoljno istaknuti važnost autosjedalice. Neka rodilišta neće dopustiti odlazak bebe kući ako u prijevozu nije osigurana autosjedalica za novorođenče. Dakle, prije kupnje treba voditi računa za koji uzrast bebe je namijenjena te odgovara li uopće modelu automobila. Poslije će biti potrebna i kolica, kod kojih je za mame najvažnija praktičnost sklapanja.

2. Stvari za hranjenje 

Jastuk za hranjenje jedan je od korisnijih predmeta, koji će osigurati udoban položaj za mamu, ali i bebu. Mamama će svakako zatrebati i jastučići za dojenje, a praktični su i grudnjaci za dojenje. Praktično je imati i bočicu pri ruci te adaptirano mlijeko za nužne situacije po povratku iz bolnice. Uz hranjenje idu i bljucanje te podrigivanje, pa uvijek pri ruci treba imati gazice ili podbratke.

3. Oprema za previjanje

Pelene dolaze u raznim veličinama, a bebe vrlo brzo rastu. Zbog toga je dobro pratiti težinu bebe i u pripremi imati jedan broj veće. Uz pelene su potrebne i vlažne maramice za bebe te krema ili neko drugo sredstvo protiv iritacija na koži. U domu treba predvidjeti kutak za podlogu za previjanje, odnosno prematalicu, koja se može dovoljno visoko postaviti za mamu, biti jednostavna za čišćenje te sigurna za bebu. 

4. Dječja odjeća i dekice

Rijetko tko može odoljeti minijaturnim odjevnim kombinacijama pa su dječji ormari često prepuni odjeće. No ono o čemu bi primarno trebalo voditi računa jest njezina funkcionalnost, odnosno to da se lako skida, kao što je slučaj s bodijima. Naime, odjeća za bebe brzo se prlja i potrebno je nekoliko presvlačenja na dan. Iz istog razloga svaka bi mama trebala imati spremno barem 12 čistih kompletića. Osim odjeće, potrebne su dekice i ručnici, a važno je znati da sve tkanine za bebe treba prati posebnim deterdžentima za osjetljivu kožu, kako bi se izbjegle iritacije osjetljive bebine kože.

5. Sigurno mjesto za spavanje

Bebe do četvrtog mjeseca starosti u prosjeku spavaju 18 sati na dan. Dakle, bebe će najviše vremena provesti na mjestima za spavanje. Zato je važno da je ono sigurno. Najsigurnije mjesto za spavanje novorođenčadi je u krevetiću u spavaćoj sobi roditelja, a nije preporučljivo da je dijete s roditeljima u krevetu. Osim krevetića, u drugim prostorijama doma može se nalaziti i njihaljka, u kojoj beba boravi tijekom dana.

6. Oprema za kupanje

Novorođenčad je svakako sigurnije i praktičnije kupati u manjim kadicama s protukliznim površinama i koje su ergonomski prilagođene na način da dijete stavlja u položaj idealan za kupanje. Postoje i podloge koje se mogu staviti u umivaonik. Za kupanje su potrebni šamponi i losioni prilagođeni za bebinu kožu, kao i ručnici ili ogrtači za sušenje nakon kupanja. Ne zaboravite toplomjer jer temperatura ne smije biti niti pretopla niti prehladna. Idealna temperatura vode treba iznositi između 35 i 37 stupnjeva.

7. Ostale sitnice

Boje su važne u dječjem svijetu jer pomoću njih i raznih oblika upoznaju svijet oko sebe i razvijaju mozak. Zato ne treba podcjenjivati važnost dječjih igračkica, primjerice onih koje vise iznad krevetića. Tu su i razni predmeti namijenjeni za dodatnu zdravstvenu zaštitu bebe. To su toplomjeri za mjerenje tjelesne temperature, usisavač za uklanjanje iscjetka iz nosa i noktarica, koja će spriječiti da se beba ogrebe po licu.

I za kraj nešto što se ne može kupiti - podrška drugih mama

Mlade mame oduvijek su cijenile savjete onih iskusnijih, a nekad su ih dobivale isključivo usmenom predajom. Današnje mame ipak žive u umreženom svijetu i samo nekoliko klikova dijeli ih od svih informacija koje ih zanimaju no, još važnije, od izravnoga kontakta s drugim mamama. Internetske zajednice ili forumi izrazito su aktivni i pomažu mamama da osjećaju sigurnost i pripadnost, a nekima i da razviju prijateljstva, što će goditi svakoj mami te joj pomoći u osnaživanju identiteta, koji može biti poljuljan u trenucima preuzimanja nove životne uloge. No za sve dvojbe o bebinu zdravlju, uvijek se prvo treba obratiti liječnicima!

Na forumu nam pišite bez čega vi niste mogle nakon povratka iz rodilišta. Koje su se stvari pokazale korisnima, a koje ne? 

Svijet svake mame izgleda drugačije i prepun je svakodnevnih čuda. Da bi ga i ostali vidjeli, A1 daruje neograničen internet i do 500 kuna popusta na mobitel svim mamama koje su rodile, posvojile ili udomile u 2020. godini! Saznaj više!

Posjeti missMAMA