Rođeni u Drugom svjetskom ratu imaju znatno manju stopu danas vrlo proširenih bolesti – ključ je u šećeru

Unsplash+
Šećer nije dobar izbor djecu, to znamo, ali povremeno se iznenadimo u kojoj je mjeri on štetan i loš, odnosno kakve posljedice može imati dugoročno. Jednu od posljedica prikazala je i ova studija.
Vidi originalni članak

Šećer, slatkiši, sokići, čokoladice, pa onda još i šećer u svim mogućim proizvodima gdje ih niti ne očekujemo… Šećer je posvuda. I djeca – vole šećer. Začas se „navuku“, a sa šećerom to ide stvarno lako. Puno je istraživanja na ovu temu, a među njima i ono koje tvrdi da dijete tijekom prvih 1000 dana ne bi trebalo uopće konzumirati šećer.

Svjetski je dan pretilosti Alarmantno: Stopa pretilosti djece i adolescenata udvostručila se u Hrvatskoj u samo tri desetljeća

Jedna je studija, objavljena prošle godine, na temelju podataka prikupljenih od ljudi koji su odrastali tijekom Drugog svjetskog rata, pokazala koliko je važna zdrava prehrana, i to osobito tijekom trudnoće. Naime, istraživanje ukazuje na povećan rizik od nekih kroničnih bolesti, uključujući dijabetes tipa 2 i hipertenziju, za trudnice i malu djecu koji konzumiraju više šećera.

„S obzirom na to da današnja djeca, uključujući i malu djecu, konzumiraju prekomjerne količine šećera, prirodno raste zabrinutost o njegovom dugoročnom učinku“, kaže Tadeja Gracner, glavna autorica studije, koja kaže da zdravstveni podaci prikupljeni tijekom i nakon regulacije šećera u Britaniji u razdoblju Drugog svjetskog rata nude jedinstvene uvide.

Drugim riječima, njezin je tim usporedio dugoročne zdravstvene trendove među onima koji su imali izuzetno ograničen pristup šećeru u svojim ranim godinama s onima koji su imali tradicionalniji unos šećera. Radi se o više od 60.000 ljudi rođenih između listopada 1951. i ožujka 1956. godine. Britanija je ograničila šećer u razdoblju od siječnja 1940., pa do sredine 1950-ih godina.

Smanjenje šećera u ranoj životnoj dobi, povezali su s manjom stopom pojave dijabetesa tipa 2, i to za 35 posto, a ujedno su ustanovili da bolest kod onih kod kojih se javi, počinje i do četiri godine kasnije. Isto tako kod ispitanika je bila 20 posto niža stopa hipertenzije, a i ta je bolest počinjala u prosjeku dvije godine kasnije.

„Otkrili smo da je prestanak racionalizacije šećera povećao pojavu kroničnih upala u odraslih, što je važan pokazatelj kronične bolesti. Također, ustanovili smo povećan postotak lošeg zdravlja metabolizma, posebno dijabetesa, kolesterola i artritisa", napisali su u opisu studije.

U intervjuu koji je Gracner dala za Washington Post ona ističe da ovo istraživanje samo po sebi nije dovoljno za zaključak, ali da ono što su otkrili sugerira da ograničenja šećera u ranom životu utječe na zdravije navike pojedinca kasnije u životu. Jedan od mogućih razloga mogla bi biti smanjena je sklonost slatkom, što je hipoteza od koje su i krenuli – dokaz da se sklonosti okusu formiraju u vrlo ranoj dobi i ostaju i kasnije.

Na sličnom principu preporuke izdaje i Američka pedijatrijska akademija (AAP) koja kaže da prenatalna prehrana majke i prve dvije godine života (počevši od začeća) mogu „programirati" zdravstvene rizike u djetinjstvu i odraslim osobama. Upravo se zato preporučuje izbjegavanje šećera tijekom prve dvije godine.

Mediteranska prehrana Ova namirnica može imati nevjerojatan utjecaj na djetetovo ponašanje - preporuka je jesti ju dvaput tjedno

Posjeti missMAMA