Izbjegnite nervozu: Kad putujete s djetetom obavezno pripremite sljedeće

Guliver
Prvi se put spremate na putovanje s djetetom i nemate pojma što vas očekuje? Donosimo vam nekoliko savjeta što ponjeti na putovanje kako bi i vama i vašoj bebi put prošao što ugodnije!
Vidi originalni članak

Bez obzira na to traje li putovanje samo dva sata ili vas čeka više od šest sati vožnje do odredišta, putujete li s djetetom, uvijek trebate biti spremni na svakojake situacije. Čak i ako vaše dijete inače nije razdražljivo, na putovanju bi moglo postati. Naime, djeci je tijekom putovanja dosadno, ogladne, pospana su ili im je vruće, a nađete li se pritom još i u koloni, razdražljivost je zajamčena. Kako biste proveli što ugodnije putovanje i olakšali ga svojoj bebi, evo što obavezno morate imati sa sobom!

Rezervna odjeća i pelene

Na put bez rezervne odjeće nemojte ni pomišljati, pa unaprijed pripremite dodatnu majicu i hlačice za bebu koje će vam biti pri ruci tijekom putovanja. Dijete na putu vrlo lako može uprljati i smočiti majicu dok jede i pije, pa ćete svakako trebati nešto čisto i suho u što ćete ga presvući. Može se dogoditi i da mu postane vruće odnosno hladno pa ćete ga morati presvući, ovisno o vremenskim prilikama. Bez pelena također ne možete, stoga ih ponesite dovoljno sa sobom kako biste bili opskrbljeni čak i u slučaju da zapnete u gužvi. Naravno, treba vam i podloga za prematanje ili ručnik na kojem ćete presvući dijete, a s obzirom na to da ćete na putovanju bebu prematati najvjerojatnije u automobilu, pobrinite se da je podloga dovoljno velika kako biste zaštitili automobil od neželjenih nezgoda, ali i kako bi vašoj bebi bilo što ugodnije. 

Hrana i tekućine

Na putovanje svakako ponesite nekoliko bočica čaja ili soka koje vaše dijete inače pije, ali imajte na umu moguću gužvu na cesti. U slučaju da putovanje potraje dulje nego što ste očekivali, ne želite ostati bez djetetova omiljenog napitka jer će ono postati nervozno.

Naravno, osim tekućine, potrebno je imati i dovoljno dječje hrane, ovisno o tome u kojoj je fazi prehrane vaše dijete. Najjednostavnije je ponijeti gotove kašice jer ne zauzimaju puno prostora, nisu pokvarljive i odličan su obrok ili međuobrok. Primjerice, Lino gotove kašice dolaze u puno okusa, od voćnih, rižinih i onih s keksom, pa ćete svakako naći okuse koji najviše odgovaraju vašem djetetu. No uz kašice svakako ponesite i neke krekere ili keksiće koje vaše dijete voli i imajte ih u pri ruci jer dobro je imati više opcija koje mu možete ponuditi ako se spremate na dulji put ili se nađete u koloni, a s time se slaže i Zagrepčanka Silvija, majka dvogodišnjaka: Na putovanje ne krećem bez dječjih keksića. Oni su spas kad je dijete nervozno jer osim što su zasitni, ujedno su i zanimacija pa će se dijete neko vrijeme zabavljati grickajući ih i bit će mirno veći dio puta, ističe Silvija. 

Kozmetika i ostale potrepštine

Treća stavka bez koje ne možete na putovanje jesu higijenske potrepštine, a pod time mislimo na:

  • velik paket vlažnih maramica 
  • papirnate maramice
  • kremu i puder za dječju guzu
  • kremu za sunčanje.
  • plastične vrećice (u koje ćete pospremiti prljave pelene u slučaju da ih trenutno nemate gdje baciti)

Bez kreme sa zaštitnim faktorom ne izlazim iz kuće, bilo da idem na put ili u park s djetetom, uvijek imam jednu pri ruci kako bih mogla zaštiti djetetovo lice i ostatak tijela koji je izložen suncu, govori mama Silvija. Naravno, osim kremom za sunčanje, dijete je potrebno zaštiti od sunca i sjenilom za auto, pa ako ih nemate, svakako nabavite po jedan za svaki prozor na stražnjem dijelu automobila. U autu obavezno imajte i dekicu, čak i dvije, jer nikad ne znate kakvo vas vrijeme očekuje na putu, a dekica će dobro doći u slučaju da je djetetu hladno. Dobro je imati i jastučić, plišanca ili nešto treće s čime dijete voli spavati - tako će lakše zaspati na putovanju jer će imati sa sobom nešto što mu pomaže da zaspi. 

Igračke

Posljednje, ali ne i manje važno su djetetove igračke - ponesite dvije ili tri omiljene uz koje se voli zabavljati, ali i koju slikovnicu koja će ga zainteresirati. Osim toga, svakako pripremite i dječje pjesmice u slučaju da igračke i slikovnice ne zabave vašeg mališana. Međutim, imajte na umu da bi se jedan od roditelja trebao voziti na stražnjem sjedalu uz dijete, pa nemojte pretjerati s igračkama i ostalim stvarima kako vam ne bi bilo neudobno tijekom puta. 

Sada kada znate što vam sve treba, sretan vam put i uživajte u putovanju!

Posjeti missMAMA