Može li beba mjesečariti?

Thinkstock
Dr. med Mirjana Kolarek Karakaš, odgovara čitateljici što je točno hodanje u snu, kada se javlja i koji su mogući uzroci
Vidi originalni članak

Postoji li mogućnost da beba od jedanaest mjeseci mjesečari? Primijetili smo već par noći da se ustaje u krevetiću i počinje dizati od rešetke, kad ga vratim nazad u ležeći položaj i dalje spava.

Tablica spavanja Duhovita tablica dječjeg sna: Koliko beba treba spavati?

Definicija mjesečarenja uključuje hodanje u snu. Ta je pojava obično nasljedna, javlja se u kasnijoj životnoj dobi, oko četiri godine života, što ne znači, da se ne može javiti i ranije. Jedan od mogućih uzročnika je premorenost, stoga je dobro dijete stavljati ranije spavati. I dojenče se može umoriti od svojih svakodnevnih aktivnosti.

Samo po sebi, mjesečarenje ne predstavlja za dijete ni emocionalni ni psihološki problem, tako da nema mjesta za brigu. Dizanjem uz rešetkicu, vaše dijete pokazuje sklonost nekim radnjama tijekom sna, ali hoće li biti mjesečar, možda je još rano za prognozirati. Za sada je sigurno u svojem krevetiću. Naravno, trebat će malo pripaziti kada prohoda i bude sposobno samo ustati iz kreveta.

Odgovor stručnjaka Beba se u snu baca i kotrlja. Jesu li te aktivnosti normalne?

 

Posjeti missMAMA