Masaža nakon porođaja regulira hormone i olakšava dojenje

Promo
Masaža opušta mišiće, poboljšava cirkulaciju, smanjuje razinu hormona stresa i povoljno djeluje na sve tjelesne sustave, osobito nakon devet mjeseci promijenjenog stanja, koje je svoj vrhunac dostiglo porođajem
Vidi originalni članak

Prema suvremenim istraživanjima, masaža nakon porođaja može dati važan doprinos u prilagodbi na majčinstvo. Masaža općenito pomaže u relaksaciji i olakšavanju bolova, a u razdoblju nakon porođaja, među dobrobitima su i regulacija hormona, bolji san i veći uspjeh u dojenju. Neke vrste masaža ubrzavaju i zacijeljivanje nakon prirodnog porođaja ili oporavak nakon carskog reza te pomažu da se tijelo u kraćem roku vrati u stanje od prije trudnoće. 

Pronađite tehniku koja vam odgovara

Nekim ženama više odgovara nježnija masaža, dok druge uživaju u dubljim, iscjeljujućim dodirima. Važno je pronaći stil koji vam najbolje odgovara i terapeuta kojem možete vjerovati i koji će znati tehniku prilagoditi vašem trenutnom stanju i potrebama.

Masaža opušta mišiće, poboljšava cirkulaciju, smanjuje razinu hormona stresa i povoljno djeluje na sve tjelesne sustave, osobito nakon devet mjeseci promijenjenog stanja, koje je svoj vrhunac dostiglo porođajem.

Regulacija hormona 

Masaža značajno doprinosi ravnoteži hormona u razdoblju nakon porođaja. Razine estrogena i progesterona su vrlo visoke tijekom trudnoće i opadaju nakon porođaja. Razine prolaktina i oksitocina rastu kako bi olakšale dojenje. Masaža dokazano smanju razinu hormona stresa kortizola. Određena eterična ulja tome mogu pridonijeti. 

Pomoć kod dojenja

Dojenje je mnogim majkama veliki izazov, a masaža i tu može biti od koristi, jer su studije pokazale da podiže razinu prolaktina, hormona koji potiče stvaranje mlijeka. Opuštanje prsnih mišića otvara ramena i podržava laktaciju, masaža grudi direktno pomaže u olakšavanju bolova u tom području i dodatno doprinosi dojenju. 

Bolji san

Mnoge mlade majke osjećaju se iscrpljeno nakon porođaja, a briga za dijete u prvim tjednima i mjesecima također često ne ostavlja puno vremena za odmor i poravak. Masaža će smanjiti umor i poboljšati san. Studije su pokazale da se tijekom masaže povećava razina delta moždanih valova, koj isu inače prisutni u dubokom snu. Zbog toga mnogi ljudi i zaspu tijekom masaže. A dovoljno sna je jedna od ključnih stvari za oporavak nakon porođaja. Sve je lakše kad se odmorite! Jedno je istraživanje čak povezalo bolji san s bržim gubitkom sala na trbuhu nakon trudnoće.

Na Festivalu masaža u Termama Krka pronađite masažu za sebe!

Posjeti missMAMA