Manekenka Ashley Graham otkrila je što ju je najviše šokiralo nakon poroda

Instagram/ashleygraham
S problemom ispadanja kosa nakon poroda susreće se veliki broj žena...
Vidi originalni članak

Poput mnogih novopečenih roditelji, i manekenka Ashley Graham vrlo je brzo shvatila da sve njezine ideje o majčinstvu nisu ništa u usporedbi sa stvarnošću. "Čitav ti se život preokrene", rekla je Ashley koja je u siječnju 2020. rodila sina Isaaca.

"Moram reći da je to bio pravi blagoslov jer sam dobila rodiljni dopust za koji zapravo nikada nisam mislila da ću ga imati i dopust za koji nisam znala da ću ga htjeti imati", kaže Graham. Kako kaže, tijekom trudnoće je vjerovala da će nakon porođaja uzeti dva ili maksimalno tri mjeseca odmora te će se potom vratiti na posao. No kada je ugledala svoga sina, shvatila je da se ne želi tako brzo vratiti poslovnim obavezama, a pandemija joj je omogućila da radi od kuće i provede vrijeme s njime.

 

Priznala je i da je jako sretna što ima potporu svoga supruga Justina Ervina i mame Linde Graham. "Nema svatko muža ili mamu u blizini, ali sama spoznaja da je vaše dijete, bez obzira na to s kim, zbrinuto je takav duševni mir", govori Graham. Upravo zahvaljujući pomoći njezine mame, ona i suprug uspješno odvajaju vrijeme samo za sebe.

Najteži dio majčinstva

Govoreći o majčinstvu, Graham je otkrila koji joj je najteži dio majčinstva.

"Rekla bih da je najteži dio definitivno onaj osjećaj majčinske krivnje kada odlazite. Prvi puta kada sam ga ostavila je bio kada sam odlazila na Milanski tjedan mode. Tada je imao osam mjeseci. Imala sam puno spremljenog, izdojenog mlijeka, ali samo ideja da ću ga ostaviti s nekim drugim je izazvala jak osjećaj krivnje. Tek kada sam sjela u avion, shvatila sam da tu priliku mogu shvatiti kao odmor. I upravo sam se tako ponašala iduća četiri dana", rekla je u razgovoru za Parents.

O ispadanju kose...

Osim toga, progovorila je i o negativnim iskustvima s kojima se susrela nakon poroda i na koja ju nitko nije upozorio, pa ih je dočekala potpuno nespremna.

"Svi su mi rekli da se kilogrami tope ako dojim. Pa, to u mom slučaju nije istina. I mislim da mi je u otprilike četiri mjeseca otpao cijeli jedan dio kose. A to je bilo traumatičnije čak i od samog porođaja, jer mi je kosa otpadala u pramenovima. Onda sam shvatila da je to normalno", kazala je Graham i podsjetila nas na problem s kojim se susreću brojne žene nakon poroda.

savjeti i trikovi Zašto ispada kosa nakon poroda i kako je njegovati da se što prije oporavi?


Je li ispadanje kose nakon poroda razlog za brigu?

Kod žena koje nisu trudne, do 10 posto folikula kose je u fazi odmaranja ili uopće ne proizvodi kosu. Hormonalne promjene tijekom trudnoće, poput porasta razine estrogena, drastično skraćuju fazu odmaranja folikula što bitno produžuje ciklus rasta kose. To budućim mamama daje bujnu i gustu kosu koja ne ispada. Osim toga, kad je razina estrogena visoka, tada je razina androgena, muškog hormona koji uzrokuje proizvodnju masti, niska, tako da vaša kosa može biti suha iako inače to možda nije.

Kad nakon poroda razina estrogena počne opadati, faza odmaranja se prebacuje u petu brzinu, što uzrokuje to da otprilike 30 posto folikula ne proizvodi kosu, a kada ona ispadne, više vremena je potrebno novoj kosi da izraste.


Možeš li to spriječiti?

"Zdrava hrana bogata vitaminima B i proteinima podarit će kosi zdrav sjaj, ali to neće zaustaviti gubitak kose nakon poroda”, kaže dr. Michael Reed, izvanredni profesor kliničke dermatologije u NYU Medical Centru.

Da kosa tijekom trudnoće postaje jača i gušća, potvrdila je i dermatologinja i venerologinja dr. Ivana Manola pojasnivši kako se to događa zbog povišene razine hormona estradiola i prolaktina koje usporavaju prijelaz dlake iz anagene (najdulje, aktivne faze koja traje od dvije do šest godina) u telogenu fazu (fazu mirovanja), što za posljedicu ima povišen postotak dlaka u anagenoj fazi.

"U periodu mjesec do pet mjeseci nakon poroda postotak dlaka koje se nalaze u telogenoj fazi se značajno povećava, do 80 posto, što za posljedicu ima povećani ispad kose (telogeni efluvijum) i dlake u vlasištu postaju tanje. Ispad kose nakon poroda završava najčešće do 15-og mjeseca od rođenja djeteta, odnosno normalizira se s uspostavljanjem normalnog menstruacijskog ciklusa nakon poroda“, objašnjava dr. Manola te dodaje kako se ponekad može dogoditi da gustoća i kvaliteta vlasi nakon poroda ostane trajno slabija u odnosu na period prije trudnoće.

U takvim situacijama, preporučuje dr. Manola, kosu treba prati blagim šamponom, brisati suhim, toplim ručnikom, a kosu je dobro sušiti prirodno ili nižom jačinom sušila za kosu. Također, treba izbjegavati češljanje mokre kose i grubu manipulaciju kose. Oštećena kosa može se "popraviti“ i pravilnom prehranom, odnosno preporučuje se povećati unos vitamina B, E, selena i cinka.

 

trudnice i hormoni Zašto ženama dlake rastu brže i gušće u trudnoći?

 

Posjeti missMAMA