Mama upozorila na još jednu opasnost: igračka pop-it predstavlja rizik od gušenja

Freepik
Igračke s pravom dolaze uz ograničenje dobi za koju su primjerene. Ipak, nekad nam se čini da neke igračke jednostavno ne mogu biti opasne čak ni za one najmanje. No, lako se prevariti…
Vidi originalni članak

U nekim igračkama jednostavno ne vidimo baš nikakvu opasnost, sve dok to, na vlastiti užas, ne doživimo ili dok nas netko na to na upozori. Sve one gluposti koje se nalaze na društvenim mrežama i beskorisne video snimke, kao i razne objave, sve najednom dobije smisao kad – spriječi da se dogodi neka nesreća. Posebno kad su u pitanju oni najmanji i najdraži, odnosno djeca.

analiza igračaka Pedijatrica upozorava koje igračke nisu za malu djecu

Jedna je žena nedavno tako upozorila na igračku koju zaista smatramo bezopasnom (iako ponekad potpuno beskorisnom, ali prijeći ćemo preko tog sada). Mekano, gumeno, bez oštrih rubova, bez sitnih dijelova… pop it je igračka koja je prije koju godinu zaludila klince, a zapravo se čini sasvim bezazlenom igračkom. Dobro, nije higijenski ako cucla, ali zašto se beba ne bi igrala time?

Na ovim je igračkama, a ima ih uistinu raznih oblika, boja, veličina, uglavnom oznaka 3+, odnosno ističe se da je igračaka primjerena djeci starijoj od tri godine. A jedna je žena nedavno iskusila zašto je to tako na vlastitoj koži, odnosno točnije iskusio je to njezin nećak. Naime, dok je držala svog malenog nećaka vidjela je ne njegovim desnima nešto za što je pomislila da je žvakaća guma.

No, ispostavilo se da je to komadić igračke pop it, onaj zaobljeni dio koji se pritišće prstima. Taj se komadić gume otkinuo dok se dječak igrao, pa dospio u njegova usta. Tamo se nezgodno, ali srećom, prilijepio za njegovo zubno meso, pa nije otputovao niže i nije, srećom, uzrokovao potencijalno gušenje djeteta. Da je mališan ovo progutao, moglo je vrlo lako doći do gušenja.

Ovo je upozorenje objavljeno na Instagram stranici udruge Tiny Hearts Foundation pod nazivom Tiny Hearts Education, koja često upozorava na slične opasnosti koje vrebaju djecu. Bilo je još roditelja koji su se u komentarima javili s vlastitim iskustvima, pa je jedna od komentatorica rekla da se slično dogodilo i njezinoj kćeri, pa su jedva odlijepili komadić pop-ita s njezina nepca.

Brzo reagiraj Znate li što napraviti ako se dijete počne gušiti komadićem hrane?

Posjeti missMAMA