Kako odabrati nadomjesno mlijeko?

Thinkstock
Mliječne formule dijele se na početnu mliječnu hranu za dojenčad od rođenja do 6. mjeseca starosti, prijelaznu mliječnu hranu od 6. do 12. mjeseca te za malu djecu stariju od 12 mjeseci
Vidi originalni članak

Majčino mlijeko je najbolja hrana za novorođenče te kao takva u potpunosti zadovoljava nutritivne potrebe dojenčeta u prvih 6 mjeseci njegova života. Međutim, kada majka iz objektivnih razloga ne može dojiti, tada je kao zamjenu za dojenje najbolje koristiti zamjensku mliječnu hranu, a ne kravlje mlijeko.

Nadomjesno mlijeko se industrijski proizvodi, preradom kravljeg mlijeka. Ovisno o stupnju prerade kravljeg mlijeka razlikujemo početnu i prijelaznu mliječnu hranu.

Dodaci vitamina i probiotika

Kvalitetno nadomjesno mlijeko ima vrlo sličan sastav kao i majčino mlijeko. Sadrži sve potrebne hranjive sastojke: bjelančevine, ugljikohidrate, masti, a dodaju mu se potrebni vitamini, minerali, prebiotici, probiotici i vrlo važne omega masne kiseline.

Svako nadomjesno mlijeko ima priloženu mjericu i točne upute za pripremu. Mliječne formule su prilagođene dobi djeteta i najčešće se dijele na početnu mliječnu hranu za dojenčad od rođenja do 6. mjeseca starosti, prijelaznu mliječnu hranu od 6. do 12. mjeseca i prijelaznu mliječnu hrana za malu djecu nakon 12 mjeseci starosti djeteta.

Posebne formule za grčeve i alergije

Osim univerzalne mliječne hrane postoje i posebne mliječne formule koje su prilagođene najčešćim tegobama dojenčadi u prvoj godini života, kao što su: grčevi, učestali vjetrovi, zatvor, proljev, vraćanje hrane, prevelika glad te alergije.

Proizvodnja nadomjesnih mlijeka mora zadovoljavati vrlo visoke standarde prehrambene industrije pa tako prolazi kroz brojne stroge kontrole. Te provjere obuhvaćaju kontrole mlijeka i vode od kojih se proizvodi mliječna hrana, kao i kontrole opreme za proizvodnju, samog procesa proizvodnje i finalnog proizvoda.

Za odabir mliječne formule koja će najbolje odgovarati prehrambenim potrebama dojenčeta i pružiti sve potrebno za rast i razvoj, najbolje je da se posavjetujete sa stručnom osobom - pedijatrom, ljekarnikom ili patronažnom sestrom.

Posjeti missMAMA