Imaju samo tri ili četiri slova: Kratka imena za djevojčice koje roditelji obožavaju!

Shutterstock ;Imaju samo tri ili četiri slova: Kratka imena za djevojčice koje roditelji obožavaju!
Odabir imena za bebu jedan je od najslađih zadataka koji budući roditelji trebaju obaviti. Puno je opcija, a na izbor utječe tradicija, obitelj, mjesto gdje živiš... Ako očekuješ djevojčicu, donosimo ti prijedloge kratkih ženskih imena koje roditelji obožavaju!
Vidi originalni članak

U potrazi si za kratkim, ali posebnim imenom za svoju bebu? Izdvojile smo neka od najljepših zvučnih imena za djevojčice koja sadrže tri do četiri slova. Sigurni smo da će ti se svidjeti!

Kaja – ime je skraćenica više imena, poput Katarina, a porijeklo seže od grčke riječi “katharos” što znači čistoća, čistoća emocije

Rita – više je tumačenja značenja ovog imena, a među njima su “uzvišena” i “ona koju Bog ljubi”

Sara – porijeklo imena je u hebrejskoj riječi “sarah” što znači princeza

Tara – ime ima različita značenja u brojnim kulturama, a jedno od njih je zvijezda

Vita – ime izvedeno od latinske riječi “vita” što znači život

Una – ime je latinskog porijekla i znači jedna, jedina

Zara – ime je arapskog porijekla i znači sjaj, blještavilo, s kurdskog se prevodi kao zlato, a može se tumačiti i kao izvedenica imena 

Mia -  Pretpostavka je da je Mia skraćena varijanta imena Maria koje znači "velika dama". U romanskim jezicima "mia" znači "moja". Na grčkom "mea" znači "moja", "samo jedna". 

Diva – dolazi od riječi djeva (djevojka) ili je skraćeno od starog hrvatskog imena Divna. Može dolaziti i iz latinskog jezika u kojem znači "božica".

Dora – ime grčkog porijekla izvedeno od riječi “doron” što znači dar ili poklon

Nia - ime irskog porjekla. Ovo je velška verzija starog irskog imena Niamh što znači "sjaj".

Lea -  Lea je jedna od mnogih različitih ženskih izvedenica muškog imena Leonardo, Leon i Leo. Lea je latinsko ime koje znači "lavica".

Tea - Ovo ime znači "boginja" na grčkom, a nadimak od dužeg imena Teodora. 

Maša - Maša je varijanta imena Magdalena ili Marija, a zapravo je ruski nadimak za Mariju i znači "princeza ratnica". 

Ema - Kod Hrvata ovo ime uglavnom je uzeto od njemačkog "Emma" koje je izvedeno od germanskog "ermanischen, ermen, ermana, irmana", što znači "cijela, sveobuhvatna, cjelokupna".

Sara - Sara je ime hebrejskog porijekla izvedeno od riječi Sarai, čije je značenje "kneginja, princeza". Na arapskom ovo ime znači “ona koja donosi sreću, vesela i radosna.” 

Lara -  Skraćeno od Larissa koje znači "zaštita" ili od grčke riječi "laros" što znači "slatko". 

Lana - Izvedeno od naziva biljke lan, a u prenesenom značenju znači "nježna, prefinjena". Skraćeni oblik slavenskog imena Svjetlana, pa tako znači "svijetla". 

Nina - Gruzijsko ime: od grčkog naziva za asirski grad Ninos, ujedno i kratica imena Angelina. Na Kečua jeziku „Nina“ znači "vatra", "žar". 

Hana - Hana je hebrejsko ime koje znači "milost, zahvalnost". Na arapskom ima značenje: "razumijevanje, iskusna pametna žena". 

Ena - Ime koje je nastalo od imena Irena (grčki naziv Eirene) što znači "mir, boginja mira". Na keltskom ima značenje "strastvena ili vatrena". Na irskom ima značenje "zahvalna".  

Ana -  Ana potječe iz starohebrejskog “Hannah” koje ima značenje “milost, zahvalnost”, što je kasnije prešlo u latinski jezik te se izgovaralo "Anna". Od ovog imena izvedena su imena Aneta, Anita, Anja i Eta. 

Nika - Ime Nika je izvorno grčkog porijekla, a Nika je bila božica pobjede. 

Odabir imena Najljepša muška imena za djecu za 2023. godinu

Posjeti missMAMA