Dječaku s 'vodenom glavom' pomažu matične stanice

BioSave
Hidrocefalus nije izlječiva bolest, ali obitelji dječaka Owena matične stanice dale su nadu za oporavak i napredak u razvoju
Vidi originalni članak

Dječaku Owenu je nakon poroda dijagnosticiran hidrocefalus, odnosno "vodena glava", bolest koju karakterizira oticanje mozga. Prilikom poroda, Owenova pupčana krv je sačuvana i zamrznuta, a njegovi roditelji su odlučili potražiti rješenje u matičnim stanicama.

Dječakova majka je tražeći informacije o ovoj bolesti pronašla studije koje se bave tretiranjem oštećenja mozga te je stupila u kontakt s dr. Kurtzberg.  Tada je dr. Kurtzberg potvrdila da tretman nije nikada proveden za hidrocefalus, ali da postoji nada te da bi vrijedilo pokušati. Ovaj tretman bi se zasnivao na tome da infuzija matičnih stanica uzetih iz dječakove pupčane krvi stimulira sposobnost mozga da izliječi samog sebe.

"Znali smo da nema osiguranja, ali smo vidjeli da gotovo nema nikakvog rizika u ovom postupku jer koristimo vlastite matične stanice, uzete iz dječakove krvi iz pupkovine. Odlučili smo pokušati ukoliko postoje i najmanje šanse za oporavak. Nakon prve transplantacije, naša fizioterapeutkinja je tvrdila da nikada nije vidjela dijete s toliko teškim oblikom hidrocefalusa, a da nema mišićnih problema. Pitala sam se je li tako zbog matičnih stanica? Trenutno, ne postoji način da to potvrdimo, ali mala je mogućnost da se to moglo dogoditi bez njih," kaže dječakova majka.

"Učinili smo sve što smo mogli, uključujući i ovaj tretman i to je sve što možete napraviti kao roditelj. Želim napomenuti da za ovaj postupak nije moguće koristiti matične stanice darivatelja, čak ni one od brata ili sestre. Razlog je taj što bi to značilo da se kao prevencija odbacivanju transplantata, mora proći kemoterapija koja bi uništila imunosni sustav. U slučaju karcinoma, leukemije ili smrtonosne bolesti uvijek se odabire transplantacija s darivateljem, jer je to jedini način za spas. Međutim, u ovom slučaju, kada smrt nije ishod, još uvijek nije vrijedno riskirati sa stranim matičnim stanicama."

Druga infuzija matičnih stanica

U veljači 2008. godine Owen je primio svoju drugu infuziju. "Kada je rođen, imali smo sreću da smo pohranili tri odvojene bočice krvi pa su liječnici odlučili da ukoliko bude zaostajao u razvoju koristimo i ostale matične stanice. Sa 16 mjeseci on se veoma dobro snalazio, oponašao okolinu, ali nije pokazao mogućnost za upotrebljavanje i najosnovnijih znakova.  Vrlo je društven, ali je zaostajao u intelektualnom razvoju. Ovaj zastoj je bio dovoljno zabrinjavajući da bismo odlučili pokušati sa drugom dozom matičnih stanica. Ponovno nismo imali garanciju, ali matične stanice su mogle pomoći popraviti neke emocionalne probleme koje još uvijek nismo znali da ima, ili mu dati mogućnost da pokazuje znakove, piše, maše ili nešto slično.“

Nakon druge infuzije matičnih stanica 2008. godine Owen je pokazao znatan napredak u razvoju.

"Moram vam reći da smo imali mnogo uzbuđenja. Ubrzo nakon transplantacije, Owen je po prvi put tražio hranu. Do sada nije mogao ništa ponoviti ili koristiti bilo kakve znakove. Na dan kada je počeo stavljati svoju ruku na usta, bila sam presretna. Nakon toga, Owen je uspio piti sok na slamku. Do sada nije samostalno mogao piti. Bočicu nije mogao koristiti jer ne može nagnuti glavu unazad. Ranije nije uspijevao biti sretan, mahati rukama, a sada je sve to mogao."

Presretna majka je zadovoljna novim vještinama koje je usavršio njen sin. Ova bolest nije izlječiva, ali vjeruje da su matične stanice dale nadu dječaku za oporavak i napredak u razvoju.

"Naš život nakon druge infuzije matičnih stanica je bio nevjerojatan. On je naučio nove stvari. Sljedeći korak je razvoj govora. Uskoro čekamo provjeru postojanja mogućnosti ugradnje umjetne pužnice te provjeru postoji li dovoljno živčanih završetaka za rad implantata. Nadamo se da će se njegov napredak nastaviti i da ćemo, ukoliko bude potrebe, napraviti i treću infuziju matičnih stanica."

Napredak u tretiranju moždanih oštećenja

Terapija matičnim stanicama svakodnevno postaje rješenje za one bolesti za koje do sada nije bilo lijeka. Nedavno je objavljena vijest o dječaku kojemu je cerebralna paraliza uspješno tretirana matičnim stanicama. Dječak je nakon srčanog zastoja, reanimacije, ostao potpuno paraliziran. Na sreću, njegovi roditelji su sačuvali matične stanice u Viti 34, najvećoj njemačkoj obiteljskoj banci. Transplantacija je obavljena u Bochumu, a danas, nekoliko godina nakon tretmana, dječak govori i hoda. Njegov napredak je očigledan svakoga dana.

Ovo je bilo prvo uspješno liječenje cerebralne paralize u svijetu, a posebno je po tome što je napravljena transplantacija cjelokupne pupčane krvi. Dječak iz Njemačke dao je nadu svim roditeljima s bolesnom djecom pa se uskoro očekuje i mnogo veći broj uspješnih transplantacija  za moždana oštećenja.

Popust u studenom

U svijetu se svake godine prijevremeno rodi gotovo 15 milijuna beba i 17. studeni je dan kada se na lokalnom, nacionalnom i globalnom nivou skreće pažnja na probleme koje imaju ovi mališani i njihovi roditelji. Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju obilježava se od 2011. godine pa će tako i četvrtu godinu zaredom biti održane brojne manifestacije, tribine i akcije koje će skrenuti pažnju na ovu problematiku.

Bio Save Premium priključuje se akciji time što će u promotivnom razdoblju od 10. do 30. studenog 2014. na standardnu cijenu od 18.500 kn za 20 godina pohrane u banci Vita 34 odobriti popust od 1000 kn za plaćanje u cijelosti, tj. na standardnu cijenu dati mogućnost odloženog plaćanja na 12 jednakih mjesečnih rata bez učešća. Posjetite stranicu biosave.hr ili Facebook profil BIO SAVE Hrvatska

Više pročitajte u specijalu Čudotvorna krv iz pupkovine!

Posjeti missMAMA