Dijete s 10 mjeseci ne puže! Je li sve u redu?

Thinkstock
Beba stara 10 mjeseci još ne puže pa se zabrinuta mama pita odstupa li njezino dijete u razvoju. Pročitajte što joj je pedijatrica Mirjana Kolarek Karakaš odgovorila koje bi motoričke vještine u toj dobi trebale biti razvijene
Vidi originalni članak

Imam bebu od 10 mjeseci i zanima me koje bi motoričke vještine u toj dobi trebale biti razvijene? Naime, neće puzati, postavi se u taj položaj i onda doslovno zabije glavu u podlogu na kojoj se nalazi i tako se odguruje. Još uvijek se ne posjeda iz ležećeg položaja, već iz četveronožnog, podiže se na noge uz oslonac, a ponekad i tu upire glavom uz primjerice kauč. Mene zanima postoji li neki problem ili da joj dam još malo vremena?

Postoje smjernice razvoja, ali to ne znači da svako dijete u istoj dobi mora imati iste sposobnosti. Kod sumnje u odstupanje u razvoju najbolje je dijete odvesti pedijatru koji će to najbolje procijeniti. Sva djeca ne pužu, to je na individualnom nivou.

Okvirno, u dobi od 10 do 11 mjeseci dijete samostalno stoji. S obzirom na to da se vaše dijete podiže uz oslonac to odgovara predviđenom razvoju. Sve ovisi kako je protekao dosadašnji razvoj.

Sigurno ste kod nadležnog pedijatra obavili sistematski pregled s 1,3,6,9 mjeseci. Sljedeći sistematski se obavlja u dobi od godinu dana, no svaka zabrinutost se treba razriješiti sa stručnom osobom.

psiho-motorički razvoj Ne učite dijete sjediti i hodati, to ometa motorički razvoj

Posjeti missMAMA