Dijastaza trbušnih mišića: Što je, kako je prepoznati i koje su najbolje vježbe?

shutterstock : Dijastaza trbušnih mišića
Dijastaza trbušnih mišića često se javlja tijekom trudnoće i u prvim tjednima nakon poroda. Kod nekih žena dijastaza trbušnih mišća se može povući sama, a u nastavku donosimo vježbe kojima to možete ubrzati.
Vidi originalni članak

Istraživanje pokazalo da i do 60 posto žena može imati dijastazu trbušnih mišića tijekom trudnoće ili nakon poroda, piše Healthline. Ipak, to stanje nije ograničeno samo na trudnoću. Može se pojaviti kod bilo koga, pa i kod novorođenčadi i muškaraca.

Što je dijastaza?

Dijastaza trbušnih mišića djelomično je ili potpuno odvajanje rektusa abdominisa, odnosno trbušnih mišića koji se susreću u srednjoj liniji trbuha. Drugim riječima, dijastaza je separacija vezivnog tkiva trbušnog zida, koja se naziva i Diastasis recti. Dijastaza je vrlo česta tijekom i nakon trudnoće. Javlja se zato što maternica isteže mišiće trbuha kako bi se u nju smjestila beba.

U nekim slučajevima može biti posljedica nepravilnog dizanja teških utega ili izvođenja pretjeranih i nesigurnih vježbi za trbuh.

Dijastaza trbušnih mišića: Simptomi

Najčešći je simptom izbočina na trbuhu, koja je posebno izražena kod naprezanja ili stezanja trbušnih mišića. Simptomi dijastaze jesu i:

  • bolovi u donjem dijelu leđa
  • loše držanje
  • zatvor
  • nadimanje.

Tijekom trudnoće moguće je da nećete imati primjetnih simptoma odvajanja trbušnih mišića. No tijekom drugog ili trećeg tromjesečja mogli biste vidjeti izbočenje na trbuhu. Može se pojaviti iznad i ispod pupka, a najuočljiviji bi mogao biti kada pokušavate koristiti trbušne mišiće kako biste ustali, sjeli ili legli. Važno je napomenuti da ako osjetite ekstremne bolove u trbuhu, leđima ili zdjelici, žurno se obratite liječniku.

Nakon porođaja najuočljiviji je simptom dijastaze ispupčenje u predjelu trbuha. Ukoliko imate dijastazu, iako više niste trudni, mogli biste izgledati kao da jeste.  

Kako izgleda dijastaza?

Ukoliko sumnjate da imate dijastazu trbušnih mišića, u samo nekoliko koraka to možete samostalno provjeriti: 

- legnite na leđa, savijenih nogu, sa stopalima ravno na podu
- lagano podignite ramena od poda, podupirući glavu jednom rukom i pogledajte trbuh
- drugu ruku pomičite iznad i ispod pupka i duž trbušnih mišića uz središnju liniju
- provjerite možete li staviti prste u prazninu između mišića
- ako osjetite prazninu ili razdvajanje duljine jednog do dva prsta vjerojatno imate umjereni slučaj dijastaze. Nekoliko tjedana nakon porođaja jaz će se početi smanjivati jer će vaši mišići vraćati snagu.
- dijastazu može provjeriti i vaš liječnik ili fizioterapeut pomoću alata koji će im dati preciznije rezultate.

Osim toga, vaš liječnik treba procijeniti bilo koji razmak veći od spomenuta dva prsta.

Što uzrokuje dijastazu trbušnih mišića?

Tijekom trudnoće trbušni mišići i vezivno tkivo rastežu se zbog maternice koja se širi. Pomažu im hormoni relaksin i estrogen. Tiskanje tijekom porođaja također može dovesti do dijastaze, a odvajanje se očekuje i nakon trudnoće. I bebe se ponekad rađaju s dijastazom, pogotovo ako je porođaj preuranjen. To je zato što njihovi trbušni mišići nisu u potpunosti razvijeni i povezani. Stanje se obično s vremenom ispravi samo.

Kako se liječi dijastaza trbušnih mišića?

Većina će žena tijekom trudnoće doživjeti neko odvajanje koje može oslabjeti mišiće trbuha (core) i dovesti do bolova u leđima ili zdjelici. U slučaju da dođe do dijastaze, važno je voditi računa o sljedećem:

  • izbjegavajte dizanje teških stvari i daljnje naprezanje trbušnih mišića tijekom trudnoće
  • trudite se da vaše držanje bude ispravno
  • dok sjedite, donji dio leđa poduprite ručnikom ili jastukom
  • kada ustajete s kreveta ili poda, poduprite se rukom
  • tijekom trudnoće možete nastaviti jačati core, ali radite modificirane vježbe, sigurne za trudnoću i dijastazu.

Nekom ženama dijastaza se nakon porođaja može ispraviti sama. Ako imate simptome i osam tjedana nakon porođaja, vježbe su te koje mogu pomoći - najbolje ih je izvoditi u suradnji s fizioterapeutom. Prije nego što počnete vježbati, obvezno se obratite liječniku kako biste dobili njegovo odobrenje.

Što je potrebno izbjegavati?

Izbjegavajte vježbe poput klasičnih trbušnjaka i planka nakon porođaja jer one mogu pogoršati dijastazu. Također izbjegavajte i:

  • bilo kakve naporne vježbe u sklopu kojih se trbušni mišići izboče
  • držanje djeteta na jednom boku
  • dizanje ili nošenje teških tereta
  • kašljanje bez podrške trbušnim mišićima.

Koje su moguće komplikacije dijastaze?

Dijastaza može dovesti do komplikacija kao što su:

  • ugrožena stabilnost i pokretljivost trupa
  • bol u leđima
  • bol u zdjelici
  • narušeno držanje
  • disfunkcija dna zdjelice
  • u ekstremnim slučajevima kila.

Vježbe za dijastazu

Fizioterapeut vam može preporučiti vježbe koje pomažu u olakšanju simptoma dijastaze. Ako vas bol koja je posljedica tog stanja ometa u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, jedna od opcija je i operacija, na koju se dio žena odlučuje i iz kozmetičkih razloga. Liječnik je jedina osoba s kojom morate razgovarati o planu liječenja koji će biti najbolji za vas.

Fizioterapeutkinja pokazuje jednostavan test koji ti može otkriti imaš li dijastazu

Pogledajte video s vježbama za dijastazu: 

 

Posjeti missMAMA