Čuvanje izdojenog mlijeka: Koliko može stajati i kako ga pravilno pohraniti?
Predmeti koji služe za prikupljanje i pohranu majčina mlijeka moraju se oprati i sterilizirati. Isperite hladnom vodom sve spremnike za mlijeko, bočice i pribor pa ih dobro operite toplom vodom i sapunom. Majčino mlijeko je bolje pohranjivati u hladnjaku nego u zamrzivaču te u plastičnim posudicama ili u vrećicama koje su za to namijenjene. Mlijeko koje je bilo pohranjeno u hladnjaku ima više antiinfektivnih svojstava od onog pohranjenog u zamrzivaču. Plastični spremnici bolji su od staklenih jer leukociti iz mlijeka prianjanju na staklene stijenke i gube svoju djelotvornost. Za skladištenje majčinog mlijeka ne preporučuju se jednokratne plastične boce. Na svaku porciju upišite datum kada je izdojena, a one najstarije smjestite naprijed kako bi se prve upotrijebile.
Majčino mlijeko može stajati na sobnoj temperaturi oko 4 sata, u hladnjaku do 8 dana, a u dubokom zamrzivaču 6 mjeseci. Mlijeko iz hladnjaka zagrijava se pod mlazom tople vode uz povremeno tresenje bočice ili u kupelji s toplom vodom čija temperatura ne prelazi 37 ̊C.
Ne zagrijavati do vrenja jer se prokuhavanjem mlijeka gube ili smanjuju zaštitne tvari i neki enzimi, čime se smanjuje njegova vrijednost. Nikako ne zagrijavati mlijeko u mikrovalnoj pećnici jer visoka temperatura razara neke vrijedne sastojke, a moguće su i opekline djeteta zbog nejednoliko ugrijanog mlijeka. Prije provjeravanja temperature mlijeka potrebno je protresti ga da se izjednači sastav.
Ako je mlijeko bilo zamrznuto, potrebno ga je staviti u hladnjak na 24 sata kako bi se postupno odmrznulo. Nakon odmrzavanja treba ga zagrijati kao i mlijeko koje je bilo pohranjeno u hladnjaku. Ako odmrznuto i zagrijano mlijeko nije u cijelosti potrošeno u jednom obroku, ostatak treba baciti, a ponovno zamrzavanje je zabranjeno. Moguće je da će se u pohranjenom mlijeku razviti puno lipaze (enzima koji razgrađuju mast u mlijeku) koja mu onda daje gorak okus. Ako to primijetite te dijete odbija jesti takvo mlijeko, prije pohrane mlijeka potrebno ga je zagrijati gotovo do vrenja i onda ga naglo ohladiti zamrzavanjem te ga takvog pohraniti. Zagrijavanje sprečava aktiviranje lipaze.
Dojenje je vještina koja se uči, kao i izdajanje, stoga si dajte vremena da usavršite te vještine.