Čuvanje izdojenog mlijeka: Koliko može stajati i kako ga pravilno pohraniti?

Shutterstock
Prikupljanje zalihe najvrednijeg prirodnog nutrijenta ulaganje je u buduću prehranu i zdravlje tvojeg djeteta. Pročitaj kako se brinuti o tom 'tekućem zlatu'
Vidi originalni članak

Predmeti koji služe za prikupljanje i pohranu majčina mlijeka moraju se oprati i sterilizirati. Isperite hladnom vodom sve spremnike za mlijeko, bočice i pribor pa ih dobro operite toplom vodom i sapunom. Majčino mlijeko je bolje pohranjivati u hladnjaku nego u zamrzivaču te u plastičnim posudicama ili u vrećicama koje su za to namijenjene. Mlijeko koje je bilo pohranjeno u hladnjaku ima više antiinfektivnih svojstava od onog pohranjenog u zamrzivaču. Plastični spremnici bolji su od staklenih jer leukociti iz mlijeka prianjanju na staklene stijenke i gube svoju djelotvornost. Za skladištenje majčinog mlijeka ne preporučuju se jednokratne plastične boce. Na svaku porciju upišite datum kada je izdojena, a one najstarije smjestite naprijed kako bi se prve upotrijebile.

Majčino mlijeko može stajati na sobnoj temperaturi oko 4 sata, u hladnjaku do 8 dana, a u dubokom zamrzivaču 6 mjeseci. Mlijeko iz hladnjaka zagrijava se pod mlazom tople vode uz povremeno tresenje bočice ili u kupelji s toplom vodom čija temperatura ne prelazi 37 ̊C.

Ne zagrijavati do vrenja jer se prokuhavanjem mlijeka gube ili smanjuju zaštitne tvari i neki enzimi, čime se smanjuje njegova vrijednost. Nikako ne zagrijavati mlijeko u mikrovalnoj pećnici jer visoka temperatura razara neke vrijedne sastojke, a moguće su i opekline djeteta zbog nejednoliko ugrijanog mlijeka. Prije provjeravanja temperature mlijeka potrebno je protresti ga da se izjednači sastav.

majčino mlijeko Kako na prirodan način povećati proizvodnju mlijeka?

Ako je mlijeko bilo zamrznuto, potrebno ga je staviti u hladnjak na 24 sata kako bi se postupno odmrznulo. Nakon odmrzavanja treba ga zagrijati kao i mlijeko koje je bilo pohranjeno u hladnjaku. Ako odmrznuto i zagrijano mlijeko nije u cijelosti potrošeno u jednom obroku, ostatak treba baciti, a ponovno zamrzavanje je zabranjeno. Moguće je da će se u pohranjenom mlijeku razviti puno lipaze (enzima koji razgrađuju mast u mlijeku) koja mu onda daje gorak okus. Ako to primijetite te dijete odbija jesti takvo mlijeko, prije pohrane mlijeka potrebno ga je zagrijati gotovo do vrenja i onda ga naglo ohladiti zamrzavanjem te ga takvog pohraniti. Zagrijavanje sprečava aktiviranje lipaze.    

Dojenje je vještina koja se uči, kao i izdajanje, stoga si dajte vremena da usavršite te vještine.

pet ideja Imaš višak izdojenog mlijeka? Pogledaj što sve možeš napraviti!

Posjeti missMAMA