Bebama nije mjesto u bazenu?

Shutterstock
Mješavina klora i raznih organskih tvari koje ljudi 'ostavljaju' u bazenima mogu naškoditi nerazvijenim plućima beba, upozoravaju stručnjaci. Kod 'beba plivača' postoji dvostruko veći rizik od pojave akutnog infektivnog zapaljenja bronhiola nego kod druge djece
Vidi originalni članak

Učenje beba plivanju u bazenu može biti opasno za njihova još nerazvijena pluća, pa čak i izazvati bronhiolitis - akutno infektivno zapaljenje bronhiola, upozorio je toksikolog Alfred Bernard s Katoličkog sveučilišta u Leuvenu, Belgija. Bernard se već više godina bavi tom temom, au najnovijem izdanju medicinskog Europskog časopisa za dišne ​​probleme (European Respiratory Journal) objavio je studiju kojom je obuhvaćeno 430 djece starosti između pet i šest godina, prenijele su agencije.

Istraživanje je pokazalo kod 'beba plivača' postoji dvostruko veća opasnost od pojave bronhiolitisa nego kod druge djece. Do toga dolazi prije svega zbog izlaganja u bazenima kloramin, mješavini klora i organskih tvari kao što je urin, što škodi njihovim nerazvijenim plućima. Pluća pun razvoj dostižu tek sa 6-7 godina.

Na vodu i mikrobe u njoj direktan utjecaj ima i higijena koja se provodi izvan bazena, tako da se prije svega preporučuje tuširanje uz upotrebu šampona prije ulaska u vodu.

Posjeti missMAMA