5 zlatnih savjeta uz koje ćeš uvijek biti spremna na sve što beba može zatrebati

Guliver
Dobro isplanirano vrijeme svakoj je majci najveći prijatelj. Od prvog dana bebina života važno je da majka prati njezin ritam te unaprijed osigura potrebne uvjete u stanu, autu i dječjoj torbi
Vidi originalni članak

Zlatno pravilo - odmaraj se kad i beba

Gotovo da nema priručnika za buduće mame koji ne savjetuje provjeren odgovor na najteže pitanje - kako uz malu bebu kojoj tek treba usaditi navike razlikovanja dana i noći ipak odspavati osam sati na dan? Stručnjaci se slažu da je samo jedan način – treba pratiti ritam bebe i odmarati se kad i ona. Lezi s bebom uz hranjenje, a kad zaspi kvalitetno, odspavaj i ti u drugoj sobi. Priušti si katkad, dok beba spava, toplu kupku i opusti se jer ćeš tako sakupiti dovoljno snage za period u kojem je beba budna. Ako uz bebu imaš i starije dijete, u organizaciju dana morat ćeš uložiti dodatne napore jer nekad je teže trogodišnjaku objasniti da treba biti miran kako bi beba zaspala nego izdržati neprospavane noći uz dojenče. No važno je samo imati plan te biti ustrajan i svi članovi obitelji vrlo će se brzo naviknuti na nova pravila. 

Razdijeli zaduženja partneru, baki, dadilji...

Mnoge žene nakon dolaska bebe shvate da više nikako ne mogu stići sve ono što su mogle prije. Dan je odjednom prekratak, a obaveza je dvostruko više. Začarani krug kaosa koji počinje nagomilavanjem rublja, posuđa i nepospremljenih stvari rezultirat će lošim posljedicama – mame nerijetko postaju iscrpljene, nenaspavane, nervozne i depresivne. Zato već nakon izlaska iz bolnice s bebom postavi sustav zaduženja. Odaberi osobe na koje se možeš osloniti i uključi ih u dnevnu organizaciju. Bebi je u prvim mjesecima najpotrebnija majka, pa stoga partneru prepusti brigu o kupnji i opskrbljivanju svim namirnicama koje su potrebne. Pronađi blisku žensku osobu koja će ti pomoći pri kuhanju i čišćenju, a prijateljice zaduži da ti osiguraju stvari za koje nemaš vremena – neka te razvesele dobrom knjigom i preporukom novih preparata za njegu kože. Tako ćeš sebi uštedjeti vrijeme i energiju, a ostalima dati priliku da ti pomognu, jer ne zaboravi, svi žele sudjelovati u brizi o djetetu, samo im to trebaš na adekvatan način dopustiti. 

Izradi organizacijski kalendar

Bez dobro organiziranoga kalendara teško je zamisliti današnju svakodnevicu, a kamoli kada dođe beba. Prije odlaska u rodilište nabavi detaljno izrađen planer ili ga sama izradi u digitalnom formatu. U njega upiši sve bitne datume – rođendane, godišnjice, sudska ročišta, registraciju auta, godišnje financije poput poreza ili televizijske pretplate, a dio rezerviraj za praćenje raznih akcija i popusta na dječje potrepštine. Ažuriraj ga svakodnevno upisom dječjih obaveza, obiteljskih i školskih događaja i izvannastavnih aktivnosti, a poseban dio posveti bebinu razvoju – upiši odlaske pedijatru, termine cijepljenja, a kad za to dođe vrijeme, dodaj kalendar prehrane i plan uvođenja namirnica. Tako ćeš velik dio toga moći obaviti unaprijed, a planskom kupnjom uštedjet ćeš i znatan iznos novca.

Neka najvažnije stvari uvijek budu spremne

Mnoge će mame reći kako im je prilikom svakodnevnog funkcioniranja najvažnije da im sve važne stvari budu pri ruci. Prve dvije godine djetetova života organiziraj si prostor tako da su higijenske potrepštine za dijete uvijek i lagano dostupne. Pelene, vlažne maramice i prostirke trebaju stajati blizu prematalice, a svakako vodi računa i o tome da su u blizini čista odjeća te polica s kremama i drugim potrepštinama. U putnoj torbi imaj spremno sve za bebu, od odjeće do igračaka kako ne bi gubila vrijeme prilikom izlaska iz kuće. Gotovo sve mame složit će se u jednom - bebe su vrlo nestrpljive, pa svakako prije izlaska u torbu ubaci bočicu s hranom provjerenog proizvođača, poput Bebivite, jer bebe ne vole biti gladne. U autu također imaj uvijek rezervnu odjeću za sebe, bocu vode, punjač za mobitel, nekoliko pelena i prostirku za igranje jer beba će često zaspati u autu, pa ćeš promijeniti svoj plan i umjesto povratka kući ostati u gradu.

Stavi sebe na prvo mjesto

Koliko god čudno zvučalo, na prvome mjestu cijele ove priče si ti, a onda svi ostali. Jer tek kad je mama dobro, dobro će biti i beba i ukućani. Čuvaj svoje zdravlje i nemoj se naprezati fizički više nego što treba. Sve stvari u kući prilagodi sebi – neka prematalica bude u visini struka da se ne moraš puno pregibati, a posuđe, bočice i bebinu hranu drži u kuhinji na dostupnome mjestu kako bi što manje energije trošila na traženje. Kupi udobne tenisice, ergonomski jastuk za spavanje, anatomski ruksak i vježbaj svaki dan – dovoljno je rastegnuti dva puta po deset minuta da se mišići opuste. Priušti si masažu i frizera i neka organizacija tvog života bude u tvojim rukama.

Period odrastanja bebe vrlo je intenzivan i traži dobru organizaciju posebice u trenutku kad započinje proces dohrane. Bebivita kašice spravljene od nutritivno bogatih namirnica prilagođene određenoj dobi bebe prema kalendaru dohrane pravi su spas za dane kad ne stigneš kuhati ili ideš na put. Otkrij carstvo bogatog okusa Bebivita kašica i neka tvoja beba uživa u svom obroku.

Sretne dobitnice prvog kruga Bebivita natječaja su:

  • Simona Prijakovic
  • Sandra Burić Matas
  • Martina Bogdan

Čestitamo!

Pravila nagradnog natječaja

Posjeti missMAMA