Trudnoća Planiranje trudnoće 30. listopada 2018.

Maternica u obliku srca može uzrokovati probleme u trudnoći

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prisutnost bilo koje anomalije maternice (uključujući onu u obliku srca) povećava rizik od prijevremenog porođaja te potrebe za carskim rezom, ali nema razloga za zabrinutost jer se trudnoća u maternici u obliku srca pod nadzorom iznose bez većih teškoća

Kada bi sada čula da je tvoja maternica u obliku srca, vrlo je izvjesno da bi pomislila kako je to romantično. Ali kao što već slutiš, maternica u obliku srca prije može biti izvor nevolja nego romantike jer se povezuje s endometriozom i ponovljenim pobačajima.

Ako ti je ginekolog na pregledu spomenuo da imaš maternicu u obliku srca odnosno uterus bicornis ili dvorogu maternicu trebaš znati da s njom možeš proživjeti život bez ikakvih problema, ali i imati probleme u trudnoći.

pregled trudnica Možda te zanima... Koliko je rizična trudnoća uz urođenu anomaliju maternice? Trudnoća

U čemu je razlika između maternice u obliku srca i uobičajene?

"Maternica je mišićavi organ u trbušnoj šupljini i obično izgleda poput obrnute kruške s bočno postavljenim rogovima (jajovodima). Tijekom trudnoće dijete se razvija u najvećem dijelu maternice ili slikovito rečeno 'oblom dijelu kruške'. Kada je maternica u obliku srca još uvijek postoji glavna šupljina maternice, ali s malo uvučenim srednjim dijelom te dijete ima manje mjesta", objašnjava dr. David F. Colombo, ginekolog u Spectrum Health Medical Group Grand Rapids, SAD.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

"Maternica u obliku srca je vrsta urođene anomalije. Anomalije maternice nisu česte i javljaju se kod 3 do 6 posto žena, od čega 26 posto otpada na maternicu u obliku srca. Iako je takav oblik prirođen, on nije genetski", kaže dr. Megan Cheney, ginekologinja i ravnateljica na sveučilištu Banner u Arizoni za Women's Health.

Je li maternica u obliku srca loša ovisi o okolnostima. Mnoge žene prožive život, a da nikada nisu saznale ni imale problema s
maternicom u obliku srca jer takav oblik nema utjecaja na menstrualni ciklus. "U pojedinim slučajevima kod maternice u obliku srca veći je rizik za endometriozu, ali najveći je problem vjerojatnost od ponovljenih pobačaja, prijevremenog porođaja te da beba pri porođaju izađe na krivu stranu", kaže Colombo.

žena u bolnici Možda te zanima... Pregrađena maternica - uzrok komplikacija u trudnoći Trudnoća

Studija iz 2011. godine objavljena u American Journal of Obstetrics and Gynecology otkrila je da prisutnost bilo koje anomalije maternice (uključujući onu u obliku srca) povećava rizik od prijevremenog porođaja te potrebe za carskim rezom.

Kako možeš znati imaš li uterus u obliku srca i što možeš učiniti?

"Jedini način da doznaš kakav oblik maternice imaš je 3D ultrazvuk ili magnetna rezonanca, a žene se šalju na te pretrage obično ako su imale tri spontana pobačaja ili imaju problema sa začećem. Postoji još jedan način - histerosalpingografija dijagnostička i terapijska metoda kojom se ispituje prohodnost i izgled maternice i jajovoda. U izvođenju pretrage koristi se vodotopivi jodni kontrast koji se pod tlakom unosi kroz vrat maternice", kaže Cheney.

Colombo kaže da se ova anomalija može ispraviti kirurškim zahvatom koji se zove se Jonesov postupak, ali se i liječnici i žene rijetko odlučuju za ovakav postupak jer se trudnoća u maternici u obliku srca pod nadzorom iznose bez većih teškoća.

endometrioza Možda te zanima... Endometrioza: Simptomi, liječenje i trudnoća Trudnoća
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Champaka

    ฉันรู้ว่ามันยากต่อการทำใจที่เด็กต้องขาดพ่อ แต่เราเป็นแม่ควรจะสู้และอยู๋ต่อไป เพื่อนางฟ้า เทวดา ตัวน้อยๆของเรา <!--td {border: 1px solid #ccc;}br {mso-data-placement:same-cell;}-->สมัคร UFABET :A

  • laka

    Pozdrav, moje ime je Darci Lyne, iz New Jerseya, SAD. Bio sam zaglavljen u svom ljubavnom životu i braku dugi niz godina dok sam upoznao prijatelja koji mi je ispričao o crnom magičnom hramu, oni pružaju rješenje za sve astrološke probleme kroz moj crni magijski hram Spells BLACK MAGIC SPELLS želite li bivšeg bivšeg supruga? politička ambicija? Bezgranično rješenje problema? Rješenje financijskog problema? Budite slobodni od neprijatelja? rješenje za bolesti i bolesti tijela Sve vrste rješavanja problema astrologija? Rješenje problema s razvodom? Kontrolirajte svog ljubavnika u ruci vashikaran? Rješenje problema s brakom? Crne čarobne čarolije? Crna čarobna žena? Izgubljene ljubavne čarolije? Voodoo ljubavne čarolije? KONTAKT -Email dr.nosakhare@gmail.com možete ga dodati i na uslugu Whats-app: +2349083639501

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.