Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 12. kolovoza 2018.

Ljetne viroze kod djeteta mogu završiti s dehidracijom

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ljetne viroze prosječno traju od tri do četiri dana što uvelike ovisi i o kliničkoj slici te imunološkom statusu djeteta

Enteroviroze, akutne zaraze koje uzrokuju enterovirusi, javljaju se tijekom ljeta, i to najčešće među djecom i mlađim odraslima. Ustvari je to upala sluznica ždrijela i dišnih putova, a može zahvatiti i crijevnu sluznicu, što uzrokuje učestale vodenaste stolice i povraćanje. Bolest se, osim toga, manifestira i povišenom temperaturom, bolovima u trbuhu i grloboljom

Najčešći način zaraze su prljave ruke, stoga je glavni smjer borbe protiv ljetnih viroza često i temeljito pranje ruku, prije jela i svakako nakon toaleta. Izvan kuće dobro je koristiti vlažne maramice s dezinfekcijskim sredstvom te gelove za suho pranje ruku koji su prikladni za putovanja. Bolest mogu pratiti razdražljivost, klonulost, slabiji apetit i glavobolja.

bolest dijete bolesna djevojčica Možda te zanima... Oprez: Prljave ruke čest su uzrok ljetnih bolesti Vrtić

Nagli porast temperature

Kako za liječenje enteroviroza nema posebnog lijeka, terapija je simptomatska. Najvažnije je skidanje temperature, unos dovoljno tekućine te mirovanje, što je ujedno i osnova liječenja.

Najopasnija nuspojava blagih ljetnih viroza je dehidracija, stoga je iznimno važno konstantno hidrirati organizam, najbolje oralnom dehidracijskom otopinom. Ako je u pitanju malo dijete, najbolje je ipak posavjetovati se s liječnikom u roku od 24 sata od pojave simptoma jer bebe brže dehidriraju.

Ljetne viroze prosječno traju od tri do četiri dana što uvelike ovisi i o kliničkoj slici te imunološkom statusu djeteta. Lako ih se može prepoznati po nespecifičnim temperaturama. Početak im je iznenadan i buran, a djeca imaju temperaturu između 38 i 40 stupnjeva, klonula su i katkad se tuže na glavobolju uz proljev i povraćanje.

dječak voće povrće Možda te zanima... Mame savjetuju kako spriječiti dječje viroze Vrtić

Antibiotici ne pomažu

Kako bi se spriječile enteroviroze i skratilo njihovo trajanje ako dijete ipak oboli, važno je stalno održavati higijenu nosa vlaženjem fiziološkom otopinom, kao i higijenu ušiju. Antibiotici, kao i kod ostalih virusa, ne pomažu, pa ih ne treba ni očekivati ni tražiti od liječnika. Liječnika je potrebno posjetiti samo u slučaju da je dijete malaksalo i da ga ne uspijete sami rehidrirati jer povraća i ima proljev. Osim toga, simptomi, ovisno o vrsti viroze, mogu biti i bolni mjehurići ili ranice na nepcu, konjunktivitis ili egzantem (osip koji može podsjećati na ospice).

plaža, djeca, igra Možda te zanima... Najčešće bolesti na ljetovanju i kako ih spriječiti Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.