Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 19. prosinca 2016.

Nove gadgete bolje razumiju vrtićka djeca nego roditelji

dijete laptop
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mlađa djeca bolje se prilagođavaju novim tehnologijama jer se bolje prepuštaju apstraktnom razmišljanju i nisu fokusirani na ono što otprije znaju

Ako mislite da je vaše dijete naprednije od vas, sada za to imate dokaz, barem što se tiče tehnologije, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Kalifornija.

Oni su u eksperimentu usporedili skupinu od 100 djece od četiri i pet godina s grupom od 170 učenika, a zadatak je bio što bolje snalaženje s nepoznatim gadgetima. Roditelji sve češće koriste mobitele i tablete kako bi smirili djecu

Uređaj koji su testirali radi tako da se prethodno moraju umetnuti različiti glineni oblici u posebne kutije da bi se otkrila kombinacija uz pomoć će okvir zasvijetliti i svirati glazbu. U prosjeku, mlađa djeca bila su znatno brža u otkrivanju točnih kombinacija od učenika, naveli su znanstvenici.

Objašnjavaju kako se mališani bolje prilagođavaju novim tehnologijama jer se bolje prepuštaju apstraktnom razmišljanju i nisu fokusirani na ono što otprije znaju poput učenika. Znate li koja je prva izgovorena riječ modernih beba?

"Nevjerojatno je da dijete od četiri godine shvaća uzročno-posljedične veze i bolje nego odrasli", rekao je koautor studije, profesor Christopher Lukas.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.