Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 11. rujna 2018.

Intenzitet boli: Treba li djeci najaviti da će ih nešto boljeti?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Novo istraživanje pokazalo je da kod djece na osjećaj boli utječe spoznaja da će ih boljeti

Djeca bol osjećaju intenzivnije kada ga očekuju, što je fenomen koji je dosad bio poznat u odraslih, pokazalo se u istraživanju, prvoj takve vrste, koju je vodila psihologinja Kalina Michalska s Kalifornijskog sveučilišta (UC). U istraživanje je bilo uključeno dvadesetero zdrave djece, devedesetero s tjeskobnim poremećajem i 23 zdravih odraslih osoba. 

Na kožu im je nanesena mast koja izaziva osjećaj vrućine. Kada nisu znali o čemu se radi, osjećaj intenziteta ocijenili su "umjerenim". U drugom pokušaju, iako im je aplicirano isto sredstvo, a upozoreni su da će ih "samo malo zaboljeti", sve tri skupine ocijenile su intenzitet boli snažnijim. Rezultati su objavljeni u časopisu Psychosomatic Medicine. 

"Ustanovili smo da je u obje skupine djece, i zdrave i tjeskobne, na osjećaj boli utjecala spoznaja da će ih boljeti", rekla je Michalska. 

Možda te zanima... 7 znakova zbog kojih se trebaš zabrinuti ako dijete boli trbuh Vrtić

Djeca intenzivno rastu i u snu, a to zna biti bolno

Maleni se često žale na bolove rasta, u koljenima ili potkoljenici, uvečer ili tijekom noći. To se događa kada kosti rastu i "govore" mišićima da se i oni moraju izdužiti. Ako mišić presporo reagira, proces može biti bolan. 

Djeci često pomaže kada roditelji nježno masiraju bolno područje. Njemački pedijatri kažu da nekoj djeci pomažu i ledeni oblozi. Ali ako bol potraje duže od dva tjedna u kontinuitetu, roditelji moraju dijete odvesti liječniku. Isto vrijedi i ako bol ne jenja danju ili ako je povezana s oteklinama ili s crvenkastima mrljama. To, naime, mogu biti simptomi prijeloma ili dječjeg artritisa. 

Možda te zanima... Zašto se djeca žale na bolove u nogama? Vrtić

Djeca imaju najmanje dva perioda ubrzanog rasta, od četvrte do sedme godine i pred kraj puberteta.

Kod neke djece postoji još jedan period između dva navedena, no to je vrlo individualno. U tim razdobljima koštani sustav, zahvaljujući simultanom rastu više dugih kostiju, rezultira istezanjem mekih tkiva. Zbog toga se bolovi rasta nerijetko pripisuju prebrzom rastu i rastezanju fascija (tankih ovojnica koje prožimaju cijelo tijelo), ligamenata i "smrznutog" ramena, odnosno u nemogućnosti da prate nagli rast kostura.

Bolovi rasta ponekad su posljedica napora mišića da stabilizira obično labave i nestabilne zglobove kod hipermobilne djece u trenutku kad se tijekom brzoga rasta "raštima" koordinacija pokreta.

Trebaju li djeca nositi obuću s uloškom?

Ortopedi savjetuju roditeljima da prije nego što zaključe da njihovo dijete boluje od rasta, konzultiraju liječnika koji će napraviti anamnezu, a po potrebi i druge dijagnostičke metode, poput ultrazvuka, skeniranja ili magnetne rezonancije. Svrha je isključiti sve ostale potencijalne uzroke.

Možda te zanima... Ubrzani rast djecu može jako boljeti: Kako im pomoći? Školarci

Djeca koja osjećaju bolove rasta mogu se baviti svim fizičkim aktivnostima, ako one ne utječu na jačanje bolova. Liječnici se slažu da je uvijek veća šteta od toga što se dijete ne bavi fizičkom aktivnošću nego ona koja bi mogla nastati od od eventualnih posljedica kretanja. Poželjne su sve vrste kretanja, od igre, šetnje ili organizirane rekreacije.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.