Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 09. listopada 2018.

Djeca koja idu u jaslice bolje se ponašaju od djece koja su kod kuće?

Foto: Guliver/Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mnogi roditelji su zabrinuti zbog toga što im dijete ide u jaslice, međutim novo francusko istraživanje pokazuje da nema razloga za brigu

Ako tvoje dijete ide u vrtić ili još važnije ako se osjećaš krivom zbog toga svidjet će ti se rezultat novog istraživanja u Francuskoj. Između ostalog, otkrili su da su djeca koju idu u jaslice više društvena u odnosu na djecu koja ne idu. Iako se ovakvi rezultati mogu očekivati u jaslicama i vrtiću, ono što iznenađuje u ovom istraživanju je da su se ova djeca bolje ponašala u odnosu na djecu koja su kod kuće s nekim članom obitelji ili dadiljom.

djeca, jaslice, vrtić Možda te zanima... Jesu li jaslice nužno zlo? Vrtić

Istraživanje koje je radilo francusko Sveučilište Sorbonne objavljeno je u časopisu Journal of Epidemiology and Community Health  pratilo je emocionalni razvoj 1.500 djece od rođenja do navršenih osam godina. Tijekom tog vremena, roditelji su popunjavali anketu o dječjem ponašanju i mentalnom zdravlju kao i o status skrbi prve tri godine života.

dječaci dječak jaslice  | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Bonton i pristojnost: Što svako dijete treba znati do 10. godine?

Pozitivan utjecaj nije bio vidljiv samo tijekom prvih godina kada su djeca pohađala vrtić nego se vidio i dugoročno na njihovom razvoju, pokazuju manje problema u ponašanju te socijalnih problema u ranoj adolescenciji. 

"Pristup visokokvalitetninim jaslicama u prvim godinama života može poboljšati ponašanje i kognitivni razvoj djeteta, spriječiti kasnije emotivne poteškoće i promicati socijalno ponašanje", objašnjava dr. Maria Mechlor, jedna od autorica istraživanja. To sigurno ne znači da bi roditelji čije je dijete kod kuće trebali promijeniti strukturu skrbi o djeci, ali se roditelji čije dijete ide u jaslice mogu osjećati smireno zbog izbora koji su napravili.

vitomir lučić Možda te zanima... Treći sin krenuo u jaslice: Prilagodba je lakše prošla kad ih je tata vodio u vrtić Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.