Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 25. studenoga 2019.

8 stvari na koje ne bismo smjeli prisiljavati djecu

dijete, naredba
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U stvarnom životu i roditelji griješe, gube živce, viču, a ponekad i donose pogrešne odluke. Da bi uspjela bar malo sebi olakšati zahtjevnu roditeljsku ulogu, pogledaj ovu listu stvari

Vjerojatno nema roditelja koji nije smatrao da će biti pravedan, uvijek donositi ispravne odluke, biti beskrajno strpljiv, ali da će istovremeno dijete odgajati dosljedno, odlučno, ali s puno razumijevanja za potrebe svog najvećeg blaga. U idealnom životu ovaj scenarij je moguć.

U stvarnom životu i roditelji griješe, gube živce, viču, a ponekad i donose pogrešne odluke. Da biste uspjeli bar malo sebi olakšati zahtjevnu roditeljsku ulogu, pogledajte ovu listu stvari na koje ne biste smjeli prisiljavati svoje dijete.

1. Da jede ako kaže da nije gladno

Liječnici savjetuju tri velika obroka dnevno i pet manjih, međutim treba imati na umu da je svako dijete drugačije. Uostalom, naša nas tijela upozoravaju kada moramo jesti, a kada piti. Razmislite jeste li ikada vidjeli dijete koje neće glasno dati do znanja ako je jako gladno. Vjerojatno niste. Prema tome, zaključak je jasan.

Djeca jedu Možda te zanima... Treba li djecu tjerati da pojedu sve s tanjura? Školarci

2. Da bude nešto što nije

Ako je vaše dijete stidljivo, prigrlite tu njegovu osobinu, a nemojte pokušavati mijenjati. Ne tjerajte ga da se druži s puno djece, ako se želi igrati samo s jednim najboljim prijateljem. Isto vrijedi i za glasnu djecu.

3. Da se ispričava ako ne zna što je loše uradilo

Često ćete na igralištu čuti roditelje kako naređuju djeci da se ispričavaju zbog ovoga ili onoga. Djeca će se ispričati, ali ne znaju zapravo što su loše učinila. Dakle, prvo što trebate napraviti je da im objasnite što su pogrešno učinili.

tuga Možda te zanima... 10 stvari koje moraš znati da ne postaneš toksični roditelj Roditelji

4. Da mahne svakome tko mu se osmjehne na ulici

Pravilo 'ne pričajte sa strancima' trebalo bi vrijediti kako biste djecu zaštitili od onih koji nemaju dobre namjere.

Zašto nije u redu da stranci diraju vašu bebu?

5. Da spava u odvojenom krevetu ako to ne želi

Ovdje svaki roditelj ima već formirano mišljenje, ali oni malo liberalniji složit se da djecu ne treba prisiljavati na korake na koje nisu spremni. Neka dijete samo odluči kad je spremno za odvajanje i spavanje u vlastitom krevetu i sobi.

6. Uvesti mu dijetu jer je možda malo deblje

Iako ima djece koja trebaju izgubiti višak kilograma, ali to ne znači da im morate uvesti rigoroznu dijetu. Morate jednostavno donositi ispravne odluke dok ste još u trgovini ili na tržnici, kupovati zdravu hranu, povrće i voće, a ne slatkiše i sokove. U tom slučaju dijeta neće biti potrebna.

djevojčica park sram Možda te zanima... Sram te bilo! Poruka koja ima razoran utjecaj na razvoj djeteta Vrtić

7. Tjerati ga da radi nešto u čemu jednostavno nije dobro

Ne ohrabrujemo vas da odgojite dijete koje će lako odustajati, ali ako vaše dijete ni nakon nekoliko mjeseci treniranja nogometa još nije svladalo osnovne vještine, krajnje je vrijeme da ga prebacite na neku drugu aktivnost, koju ono samo odabere. Raditi nešto u čemu ste dobri odlično je iskustvo koje utječe na samopouzdanje.

8. Ostavljati dijete na spavanju kod nekog drugog

Neka djeca jednostavno ne vole spavati kod prijatelja. Vole kad im mama ujutro napravi doručak, vole poznatu sobu i miris. Ako vaše dijete kaže da ne bi voljelo ostati kod nekog drugog, nemojte ga ostavljati bez obzira na to kakve vi obveze ili planove imate. Najvažnije je da se dijete osjeća sigurno i zaštićeno.

Možda te zanima... Zabrinuti tata djeci zabranio spavanje kod prijatelja Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.