Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 26. rujna 2023.

Potvrdila znanost: Braća ti pomažu odrasti u bolju osobu

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pročitaj četiri važna razloga zbog kojih je tako dobro imati brata

Ako imaš brata, onda već znaš koliko nevjerojatna braća mogu biti! Braća su ovdje kada nam treba rame za plakanje, kada nam treba pomoć ili kada trebamo partnera za nepodopštinu. 

Ali to nije sve, naravno. Istraživanje je pokazalo kako postoje mnoge dokazane prednosti za djevojčice koje imaju tu sreću odrasti uz braću (kao i obratno, o čemu smo već pisali na missMAMA). 

"Rodna segregacija u djetinjstvu znači da djeca s braćom i sestrama suprotnog spola imaju jedinstvenu priliku naučiti o tome kako biti u interakciji s drugim spolom, uključujući svoju braću i sestre, kao i njihove prijatelje", objašnjava Susan M. McHale, direktorica društvenih znanosti na Sveučilištu Duke. 

Možda te zanima... Istraživanje: Braća i sestre Vrtić

Pročitaj četiri razloga zbog kojih je tako dobro imati brata:

Brat te može učiniti boljom osobom

Istraživanje iz 2014. provedeno na Brigham Young Sveučilištu pokazalo je da odrastanje uz brata čini osobu više suosjećajnom. Štoviše, istraživači su otkrili kako bliska veza s braćom također unaprjeđuje altruizam kod tinejdžera, posebno kod dječaka - što može imati veliki učinak na cijelu obitelj. 

"Naše istraživanje pokazalo je da većina odnosa nije toliko važna za dječake kao što su važni za djevojčice", rekla je jedna od autorica istraživanja, Laura Padilla-Walker. "No odnosi između braće i sestara bili su drugačiji, čini se da je međusobna privrženost između djece bila jednako važna i za dječake i za djevojčice."

Čista ljubav: 13 fotki prvog susreta braće i sestara s bebom

...i usavršiti tvoje vještine komunikacije

Istraživanje je također otkrilo da sestre koje odrastaju uz braću imaju bolje vještine komunikacije nego ona djeca koja odrastaju samo uz sestre ili su jedinci. Kako je McHale objasnila, to bi moglo biti zato jer su braća 'izvor informacija i savjeta kada adolescenti počinju razvijati heteroseksualne odnose'.

Može smanjiti razinu tvog stresa

Kada je tvoj brat također i jedan od tvojih prijatelja, vjerojatnije je da ćeš osjećati puno manju količinu stresa. Istraživanje iz 2011. otkrilo je da vrijeme provedeno uz muške prijatelje smanjuje razinu kortizola, hormona u tijelu koji kontrolira stres. Drugim riječima, Tvoj brat ti pomaže smiriti se i onda kada se sve oko tebe čini kaotično

Možda te zanima... Zašto je pokloniti djetetu braću i sestre najveća radost za roditelja? Roditelji

...i poboljšati tvoje zdravlje

Ako je tvoj brat fit i jede zdravo, velike su šanse da ćeš dijeliti njegove navike. Polovica ispitanika iz istraživanja otkrila je kako je njihova obitelj imala najviše utjecaja na njihovo zdravlje i stil života, a više od jedne trećine reklo je kako su njihovi najbliži imali najveći utjecaj na njihovu prehranu.

I kako pokazati zahvalnost za svog brata? "Toplina, komplimenti i ponos", govori McHale. 

Možda te zanima... 19 razloga zašto je super imati braću i sestre Školarci
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • joyolec

    I am making 10,000 Dollars at home own laptop .Just do work online 2 to 4 hour properly. so i make my family happy and u can do Check it out what i do… ……   https://bit.ly/39JrDqt 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.