Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 30. kolovoza 2018.

Moj četverogodišnjak ide kasnije spavati, a evo i zašto

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Sva ta aktivnost značila je da će doći kući iscrpljen. A, kad vaše dijete drijema u predvečernjim satima, znači da nema šanse da će ponovno zaspati u pristojno vrijeme. To je bila žrtva koju smo morali napraviti i prihvatili smo to', piše mama čiji je četverogodišnji sin mala noćna sova

Mama Sa'iyda Shabazz u kolumni na portalu Scary Mommy pisala je o temi kasnijeg odlaska u krevet i zašto u potpunosti prihvaća da njezin četverogodišnji sin ide kasno spavati. 

Možda te zanima... Tablica spavanja djece koja je šokirala roditelje Školarci

'Od početka mi je pokušavao reći da je mala noćna sova'

Potpuno iskreno: Moj četverogodišnji sin je noćna sova. Nikada nije išao spavati prije 9 navečer. Jednostavno nije sposoban prije zaspati, nikada nije bio. 

Kad je bio beba, stvaranje nekakve rutine za spavanje bilo je jednostavno nemoguće. Plakala sam i bila pod stresom zbog toga dobrih par mjeseci prije nego što sam napokon odustala i jednostavno slijedila njegovo vodstvo. Oduvijek je bilo jednostavnije uspavati ga malo kasnije. Nije bila savršena opcija, ali barem je bila manja muka za nas oboje. Sada mi je napokon jasno, od početka mi je pokušavao reći kako je mala noćna sova. A, budući da sam i ja, to me nije toliko pogodilo. Jednostavno se ne mogu poistovjetiti sa roditeljima čija djeca idu spavati oko 19.30, naš životni stil nikada nije dopuštao tako nešto. 

Znanstvenici dokazali što djeci pomaže da bolje spavaju

Kada je bio mali, radila sam kao dadilja i on je uvijek bio sa mnom na poslu. S obzirom da sam radila u poslijepodnevnim satima, bilo koja prilika za popodnevni san bila je gotovo nemoguća. Također, drijemanje tijekom putovanja isto se pokazalo kompliciranim - puno smo presjedali, a on je bio tako znatiželjan (još uvijek je!), htio je vidjeti sve oko sebe, cijelo vrijeme. 

dijete, dječak, krevet | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

No, sva ta aktivnost značila je da će doći kući iscrpljen. A, kad vaše dijete drijema u predvečernjim satima, znači da nema šanse da će ponovno zaspati u pristojno vrijeme. To je bila žrtva koju smo morali napraviti i prihvatili smo to. 

'Dugo vremena - doslovno je išao spavati usred noći'

Naravno, bilo bi lijepo uspavati ga malo prije i imati nekoliko sati za sebe prije odlaska u krevet, ali znala sam da tako neće biti zauvijek. Bila sam djelomično u pravu. 

Pismo svim mamama čija djeca ne žele spavati: 'Niste same'

Prestala sam raditi u poslijepodnevnim satima, ali do tog trenutka - navike su bile uspostavljene. Nakon što je godinu dana drijemao u predvečernjim satima, njegovo tijelo priviknulo se na taj način i činilo se kako odlazak u krevet navečer znači sve kasnije i kasnije. Koliko god sam ga pokušavala odviknuti od toga i preskakati drijemanja kad god je to bilo moguće, ništa se nije promijenilo. 

dječak dijete plakanje plač krevet Možda te zanima... Zašto dijete od četiri godine još uvijek nije prespavalo noć? Vrtić

Dugo vremena, doslovno je išao spavati usred noći. Ako sam radila rane jutarnje smjene, gotovo da ni nisam spavala. A, kad je prestao s drijemanjem, postalo je puno jednostavnije uspavati ga prije ponoći. S druge strane, njegov tata radi gotovo cijeli dan, a kako nismo skupa - jedino vrijeme kada se mogu vidjeti je u večernjim satima između poslova. 

'A, što će biti kada krene u školu?'

Trenutno ima vrijeme za spavanje koje pokušavam što više poticati. Odlazi u krevet između 21 i 21.30 osim ako nismo kod kuće ili ako ja nisam kod kuće. Iako mu dajem slobode što se toga tiče, najvažnije mi je da zaspi prije ponoći. Međutim, za puno ljudi, njegovo vrijeme za spavanje je i dalje prekasno za četverogodišnje dijete

spavanje dijete spava Možda te zanima... Koliko je djetetu potrebno sna? Beba

Ali, budući da se još uvijek ne moramo dizati prerano ujutro, za nas je to savršeno vrijeme za spavanje. "A, što će biti kada krene u školu?", pitanje je koje mi često postavljaju. Pa, o tom potom. Ne sumnjam da se nećemo uspjeti prilagoditi na novi raspored. A, dotad - on će i dalje biti moja mala noćna sovica.

Možda te zanima... Što vrijeme djetetova odlaska u krevet govori o roditeljima Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.