Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 09. ožujka 2022.

Dijete ne želi spavati? Problemi i rješenja za popodnevni san

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Elizabeth Pantley, stručnjakinja za roditeljstvo i mama četvero djece, nudi nekoliko razloga zašto dijete ne želi zaspati i prijedloge za rješavanje svakog problema

Spavanje tijekom dana traje nekoliko sati ili manje, ali može utjecati na cijeli djetetov dan. Dnevni san može poboljšati raspoloženje djeteta, smanjiti nervozu, plakanje i ispade bijesa. Istraživanja pokazuju da djeca koja spavaju tijekom dana rjeđe obolijevaju, rastu viša i manja je vjerojatnost da će biti pretili kad odrastu. Također povećava razvoj mozga i koncentraciju. 

Spavanje tijekom dana može pomoći u nadoknadi kada dijete ne spava dobro noću. Čak i jedan sat manje noćnog sna može imati negativan utjecaj na razvoj djeteta i njegovog mozga što povećava umor i nervozu. Postoji različiti načini kako pomoći djetetu, ali nekad ni najbolja ideja neće pomoći djetetu da zaspi preko dana. Ne postoji samo jedan razlog zašto bebe i mala djeca ne žele spavati, postoji stotine različitih razloga.

Znakovi koji pokazuju treba li djetetu popodnevni san ili ga možete ukinuti

Prije nego pronađeš rješenje, moraš razumjeti djetetove razloge. Kad shvatiš uzrok djetetova nespavanja, možeš napraviti plan kako prevladati njegov otpor. Elizabeth Pantley, stručnjakinja za roditeljstvo i mama četvero djece, nudi neke razloge zašto dijete ne želi zaspati i prijedloge za rješavanje svakog problema:

Problem: Dijete je preraslo dosadašnji raspored spavanja

Rješenje: Razmisli o promjenama u djetetovom životu, rastu i razvoju. Je li naučilo puzati, počelo je s dohranom ili je krenulo u jaslice? Svaka promjena može utjecati na uzorke nespavanja. Promatraj svoje dijete i prati znakove umora između spavanja i prilagodi raspored spavanja njegovim potrebama.

Možda te zanima... Uspavljivanje djeteta uz roditelje: Kada prestati? Vrtić

Problem: Raspored spavanja ne odgovara biološkom satu tvog djeteta

Rješenje: Vrijeme spavanja, vrijeme obroka, izlaganje dnevnom svjetlu i sve aktivnosti mogu utjecati na biološki sat tvog djeteta. Pogledaj raspored svog djeteta kako bi bila sigurna da se sve aktivnosti događaju u razumnom vremenu. Neodgovarajući poredak stvari (aktivnosti, igranje prije spavanja) može utjecati na ritam tvog djeteta.

Problem: Raspored spavanja nije dosljedan svaki dan

Rješenje: Za vrijeme radnog tjedna, vrijeme spavanja i vrijeme buđenja su vrlo specifični, ali vikendom je sve malo opuštenije. Druge nedosljednosti također mogu utjecati na spavanje, tvoje dijete u jaslicama ili vrtiću spava u određeno vrijeme, ali kod kuće se ne pridržavaš tog rasporeda. Stvori raspored koji je moguće održati tijekom dana i učini sve kako bi ostali unutar njega (neka odgoda rasporeda bude najviše pola sata).

beba spava Možda te zanima... Koliko sati sna treba dijete od rođenja do četiri godine? Beba

Problem: Dijete je jako umorno i preopterećeno kad treba spavati

Rješenje: Ako si propustila znakove umora i vrijeme kad dijete treba otići spavati, sve se može pretvoriti u plakanje, nervozu i ispade bijesa. Također to znači da dijete neće moći zaspati kada ga konačno staviš u krevet. Nauči prepoznati znakove spavanja koje možeš pratiti jedan sat nakon što se dijete ujutro probudilo jer je odmorno. Usporedi to s njegovim ponašanjem od večere do spavanja kada većina djece pokazuje znakove umora. Kako se približava vrijeme spavanja govor tijela se počinje razlikovati. Cilj je staviti dijete da se odmara popodne čim pokazuje prve znakove umora. Tada dijete lako zaspi, a spavat će bolje i dulje.

dječak dijete zijevanje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Problem: Oslanjanje na specifične uvjete kod spavanja

Rješenje: Dijete koje se naviklo zapasti na jedan specifičan način lako se navikne, a kada se uvjeti promjene neće moći fizički zaspati. Najbolji je da ovu situaciju pogledaš na drukčiji način. Moguće je da nikad nemaš problema kada trebaš zaspati kod svoje kuće, ali ako se nađeš u nekom hotelu ili negdje drugdje ne može lagano utonuti u san. Kod neke djece to je toliko izraženo, kao da trebaju zaspati u lunaparku.

Najčešća navika koju djeca imaju prije spavanja je dojenje ili bočica, spavanje u naručju ili u nekoj nosiljci za djecu. To su načini na koje dijete osjeća utjehu, ali ako je to jedini način na koji dijete jedino može zaspati vjerojatno će roditelji osjećati da imaju problem. Međutim, vjerojatno je toliko neophodno za spavanje tvog djeteta da uvijek nadjača svako rješenje ili neku drugu mogućnost.

 

Problem: Kratko spavanje od samo nekoliko minuta

Rješenje: Prvo spavanje može trajati samo pet minuta i može smanjiti osjećaj pospanosti. Ako je tvoje dijete umorno i vrijeme mu je za spavanje, a leži ili sjedi na kauču, vozi se u automobilu - može odspavati pet do deset minuta. Ovakvo spavanje ne daje tvom djetetu korist koju bi imalo od pravog i dubokog sna, ali moglo bi biti dovoljno da se osjeća odmorno i spriječi ga da utone u pravi popodnevni san. Da bi izbjegla taj problem, izbjegavaj stavljanje djeteta u okruženje u kojem bi se to moglo dogoditi kako bi kasnije imalo pravi popodnevni san. 

Problem: Zdravstveni problemi

Rješenje: Bilo kakav zdravstveni problem može utjecati na djetetov san. Alergije i astma su česte bolesti u današnje vrijeme, a ova stanja mogu otežati disanje kod djeteta. Grčevi, refluks, infekcije i slične bolesti mogu spriječiti dijete da lagano zaspi. Probaj djetetu olakšati i budi fleksibilna te budi otvorena za koncept bolje i da dijete malo spava nego nikako. U isto vrijeme, razgovaraj s liječnikom o zdravstvenim problemima i potražite najbolja rješenja.

 

Mali trikovi za bolji popodnevni san:

Bez obzira zbog čega tvoje dijete ne može spavati, postoje neke stvari koje mogu pomoći da dijete uhvati pravu rutinu. Drži se osnovnih principa:

  • Održavaj dosljedan dnevni raspored koji je u skladu s djetetovim biološkim satom. Napravi predvidljiv obrazac za dan - s obrocima i spavanjem u danu.
  • Prilagodi svoj raspored dječjem spavanju. Bez obzira koliko je sati, ako tvoje dijete postane tiše, izgubi interes za igračke ili igranje, nervozno je, udara se ili trlja ručicama oči - vrijeme je za spavanje.
  • Vrijeme prije spavanja neka bude opušteno.
  • Odjeni svoje dijete udobno za spavanje.
  • Neka jutra budu puna aktivnosti, ali pola sata prije popodnevnog sna vrijeme je za tišinu i smirenje
  • Imaj na umu da ne možeš prisiliti dijete da spava, ali možeš slijediti osnovna pravila biologije, procijeniti signale djeteta i pripremiti sve za spavanje
Možda te zanima... Sve tajne popodnevnog sna od rođenja do vrtićke dobi Beba
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar ristovadajana
    ristovadajana

    SPORAZUMI O POSOJILU IN FINANCIRANJU. Iščete posojilo za ponovni začetek dejavnosti, izvedbo projekta ali potrebujete denar iz drugih razlogov? Zaradi skrbi, tudi če se prijavite v svoji državi in nimate dostopa do financiranja, se obrnite na to e-pošto: ristovadajana1@gmail.com, da boste imeli več znanja o pogojih odobritve posojila in financiranja. Specializirani smo za vsa področja financiranja posojil med posamezniki. Nudimo posojila, ki so na voljo javnim in zasebnim podjetjem in podjetjem. Posojilna pogodba je kratkoročno, srednjeročno in dolgoročno z nizko obrestno mero na leto, ki ji sledi dober značaj in predvsem spoštuje zaveze. Upoštevajte področja, na katerih vam lahko pomagamo pri vaših projektih ali prekinimo zastoj. - Osebni posojilo - Naložbeno posojilo - Delo posojilo - financiranje - konsolidacijski dolg - Revolving kredit - Credit Racha Delamo v vaše zadovoljstvo, lahko sledite svoji datoteki v spletu, da spoznate njen razvoj. Pišite na e-pošto: ristovadajana1@gmail.com Telefonska številka: +33 7 57 90 63 78

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.