Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 01. listopada 2022.

'Dijelimo krevet s petogodišnjim sinom i dosta nam je osuda'

Foto: Facebook/Tonilyn Hornung
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Stavi bebu u svoj krevet i nećeš je više moći odviknuti od zajedničkog spavanja. Ovo upozorenje zvonilo mi je u ušima kao jezivo proročanstvo koje će slijediti. U toj jezivoj budućnosti dijeljenja kreveta, moje dijete će odrasti u osobu ovisnu o roditeljima jer ga nisam pustila da bude neovisan u svom krevetu'

Tonilyn Hornung spisateljica je i mama petogodišnjeg dječaka koji još uvijek spava u istom krevetu s njom i suprugom. U svojoj kolumni za portal CafeMom, ova mama objasnila je zašto joj je dosta osuda zajedničkog spavanja.

'Stanimo na kraj osudama zbog zajedničkog spavanja'

Krevetić mog sina: stoji u sobi kao spomenik mojoj sramoti

Moj sin nikada nije proveo noć u njemu. Danas moj sin misli kako je krevetić sjajno mjesto za čuvanje igračaka i čarapa koje su izgubile svoje parove. On ne zna koja prava svrha tog krevetića jer spava sa suprugom i sa mnom od svog rođenja. Mi prakticiramo zajedničko spavanje. I pet godina kasnije, i dalje se osjećam osuđivano kao mama koja svoj posao nije obavila 'kako treba'

Dok sam bila trudna, pročitala sam mnoge knjige o roditeljstvu i napravila mnoge planove. Moj cilj bio je pronaći bebin prirodni ritam i postaviti realni raspored. Bit ću prva mama u povijesti koja će puno spavati. Bila sam pripremljena trudnica. Ali nisam bila pripremljena na grčeve svoje bebe. Nije postojao prirodni ritam kod plakanja koje nas je držalo budnima cijelu noć. Zbog svojih kolika, moj sin je vrištao kao da neprestano gleda horor film. Bila sam očajna pronaći način koji će nam svima pomoći da se napokon malo naspavamo. 

beba mama spavanje Možda te zanima... Zbog straha od osude 46 posto roditelja laže o ovome Roditelji

Istraživala sam različite tehnike spavanja, pokušavajući pronaći bilo što što bi moglo funkcionirati. 'Cry it out' metoda u kojoj se pušta bebu da plače dok se sama ne uspava nikako nije bila rješenje za novorođenče koje ionako plače bez prestanka. Bacila sam se na ideju dijeljenja kreveta iliti zajedničkog spavanja

Stavi bebu u svoj krevet i nećeš je više moći odviknuti od zajedničkog spavanja

Ovo upozorenje zvonilo mi je u ušima kao jezivo proročanstvo koje će slijediti. U toj jezivoj budućnosti dijeljenja kreveta, moje dijete će odrasti u osobu ovisnu o roditeljima jer ga nisam pustila da bude neovisan u svom krevetu. Naravno, imala sam prijateljice koje su dijelile krevet sa svojom djecom i obožavale zajedničko spavanje, ali ništa me nije plašilo više nego oni koji su me upozorili protiv toga. Zamišljala sam da naš sin zbog zajedničkog spavanja nikada neće moći ispuniti svoj istinski smisao, da će i dalje spavati u našem krevetu u srednjoj školi i slično.

Možda te zanima... Mitovi i činjenice o zajedničkom spavanju roditelja i djece Vrtić

Unatoč svemu, odlučila sam se pridružiti sretnim spavačima koji dijele krevet i odlučila sam da ću se oko odvikavanja od zajedničkog spavanja brinuti kasnije. Ali kasnije nikad nije došlo. 

Srećom, otkrila sam puno prednosti zajedničkog spavanja. Nakon čitanja i slušanja mnogih negativnih komentara o svim nedostacima i posljedicama dijeljenja kreveta, bila sam zaista prestrašena. Ali kada sam vidjela kako je postajao samostalan i kako se ponašanje 'Mama, ja to mogu sam' nastavilo - moje brige su nestale. Nisu postojali nikakvi problemi sa spavanjem i jasno sam mogla vidjeti njegovo samopouzdanje i neovisnost danju zbog toga što je blizu nas noću. 

Zajedničko spavanje nije izbor zbog neuspjeha nego pravi izbor koji svakodnevno donosimo

Međutim, zajedničko spavanje etiketiralo me u određen 'tip' roditelja iako ni sama nisam sigurna koji je to tip. 

Nadam se da je to tip koji voli svoje dijete i brine se o njemu. Naše dijeljenje kreveta nije toliko različito od nedijeljenja kreveta. Moje dijete i dalje ima raspored spavanja. Spava sam u našem krevetu. Samostalan je i dijeljenje kreveta nikad ga nije spriječilo od ispunjavanja punog potencijala kako su drugi to naglašavali. 

veliki krevet šesteročlana obitelj Možda te zanima... Šesteročlana obitelj spava u istom krevetu Roditelji

Voljela bih da drugi znaju da zajedničko spavanje nije izbor zbog neuspjeha nego pravi izbor koji svakodnevno donosimo. Shvaćam zašto se ljudi iznenade kada čuju da petogodišnje dijete i dalje spava sa svojim roditeljima jer to nije norma. Ali to je moj krevet i ponosna sam što ga još uvijek mogu dijeliti sa svojim djetetom

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • IvanK

    Prekinite spavat s djetetom il prekinite sa svojim objavama da spavate s djetetom... :P

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.