Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 30. studenoga 2020.

5 stvari koje trebaš prestati očekivati od svoje djece

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svi mi očekujemo neke stvari od djece, bilo da je to da nas slušaju ili da se lijepo ponašaju. No, ponekad stvari koje očekujemo mogu činiti više štete nego koristi i nisu u potpunosti razumne

1. Da budu dobra cijelo vrijeme

Ako malo razmislite, očekivanje od djece da 'budu dobra' nema nikakvog smisla. Nitko nije dobar cijelo vrijeme. Svi mi imamo loše i bolje dane. Svi mi imamo dane kada nam se jednostavno ne da raditi ono što bismo trebali. Svi mi imamo dane kada smo tužni, ljuti ili frustrirani. Očekivanje od naših mališana da 'budu dobri' ne uči ih što se zapravo očekuje od njih koliko se fokusira na ono što rade pogrešno. 

Možda te zanima... 10 nesvjesnih, a štetnih navika koje činimo kao roditelji Vrtić

Što učiniti umjesto toga: 

Budite specifični oko toga što 'dobro' znači: "Želim da dijeliš igračke sa svojom sestrom." Ili, umjesto da kažete: "Tako si dobar dječak", recite: "Hvala ti što si čitao svom bratu", ili "Hvala što si pospremio igračke sam."

Nitko nije dobar cijelo vrijeme, zato dajte svom djetetu malo milosti. Prijeći preko nekih 'loših stvari' kada one nisu prioritet učinit će vaše roditeljsko putovanje puno jednostavnijim. 

dijete sramežljiv tužan  | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

2. Da se ponašaju zrelije nego što jesu

Djeca su puno stvari. Mogu biti anđeli jedne minute, a druge vas dovoditi do ludila. Ponekad su znatiželjna, ponekad tiha, a ponekad lukava. Većinu vremena, djeca se ponašaju u skladu sa svojom dobi, ali trebaju istraživati, isprobavati nove stvari i biti luckasti. Pustite ih da uživaju u svom djetinjstvu, čak i kad to znači da se ponašaju kao beba iako imaju skoro tri godine. 

Biti roditelj je teško, ali jeste li ikad razmišljali kako je biti dijete?

Što učiniti umjesto toga:

Znajte da će djeca biti djeca i potičite ih da vam objasne kako se osjećaju ili zašto se ponašaju tako kako se ponašaju. Isto tako, budite pažljivi s djecom koja se ponašaju zrelije nego što jesu. Samo zato što se vaše dijete ponaša starije nego što je, to ga ne čini odraslom osobom. 

3. Da se ponašaju kao druga djeca

Normalno je primijetiti da je vaš sin otvoreniji, a vaša kćer više rezerviranija, ili da je vaša kćer najniža ili najviša u svom razredu. Iako je normalno da uspoređujemo svoju djecu s drugom djecom, svjesno ili nesvjesno, kada su usporedbe izražene riječima - mogu itekako štetiti vašem djetetu

Stručnjaci smatraju kako nepovoljno uspoređivanje braće i sestara može imati široki utjecaj negativnih posljedica na dijete koje se procjenjuje kao 'manje sposobno'. Kada uspoređujemo svoju djecu nepovoljno u odnosu na drugu, šaljemo im poruku da nisu dovoljno dobra. Govorimo im da bi trebali težiti biti poput nekog drugog. 

Možda te zanima... Dragi moj drugorođeni: Da sam barem ovo naučila ranije... Vrtić

S druge strane, kada uspoređujemo svoju djecu povoljno u odnosu na druge, učimo ih da trebaju biti bolja nego drugi umjesto da budu 'svoje najbolje ja'. Kada vaše dijete uloži minimalno truda i vi prihvatite njegove prosječne rezultate samo zato što je na istoj razini kao i svoji vršnjaci, šaljete mu poruku da je minimalni trud prihvatljiv. 

Što učiniti umjesto toga: 

Postavite realna očekivanja. Učite svoje dijete da očekujete najbolje od nje/njega i da je njezino/njegovo najbolje uvijek dovoljno i fokusirajte se na djetetove jake i slabe strane, a ne na to koliko dobro ili loše njegovi/njezini vršnjaci rade određene stvari.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

4. Da se prilagode 'normi'

Jeste li primijetili da ponekad reagirate drugačije na ponašanje djeteta ovisno o tome jeste li u društvu drugih ili ste sami? Svi to radimo. Ustvari, puno naših roditeljskih navika diktirane su upravo okolinom. Možda se nužno ne slažemo s društvenim pravilima ili nekim obiteljskim normama i vrijednostima, ali ipak pokušavamo nametnuti te norme svojoj djeci - dobrovoljno ili nevoljno. 

7 stvari kojih će se djeca sjećati o roditeljima kad odrastu

Što učiniti umjesto toga: 

Vjerujte da ste dovoljno dobar roditelj i budite spremni stati iza svojih roditeljskih odluka. Zapamtite da vaša djeca puno uče gledajući vas. Kada stojite iza svojih uvjerenja, učite djecu da su njihova uvjerenja vrijedna. Također, prihvatite da je vaše dijete individualno te identificirajte svoje roditeljske prioritete i vrijednosti. 

5. Da budu drugačija od nas

Djeca su često, posebno kad su mala, 'produžetak' svojih roditelja. Kada naša djeca vide kako pomažemo svakodnevno, i oni će najvjerojatnije pomagati. Kada imamo negativnu percepciju oko života, i djeca će razviti pesimističan pogled na stvari oko sebe. Kada nas čuju kako vičemo jer smo ljuti, i ona će naučiti da je vikanje prihvatljiv način izražavanja emocija. 

Možda te zanima... Neka vas djeca "uhvate" u ovim pozitivnim stvarima Roditelji

Što učiniti umjesto toga:

Nemojte govoriti djetetu kako bi se trebalo ponašati, pokažite mu primjerom, kroz svoje ponašanje. Pisac James Baldwin jednom je rekao: "Djeca nikada nisu bila dobra u slušanju starijih, ali nikada nisu propustila oponašati ih".

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • voxovej

    I started working online in past three months when the corona was at its peak and made a hand some package. I urge every one to try it when the second wave of corona is troubling our lives once again here is a link for information.... https://bit.ly/39JrDqt

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.