Vrtić Igre za djecu 16. travnja 2022.

Uskrs je pred vratima: Kako prirodno obojati jaja?

Bojanje pisanica
Foto: Shutterstock ; Kako prirodno obojati jaja?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bojanje pisanica jedan od zabavnih elemenata Uskrsa, a djeca mu se posebno vesele. Umjesto gotovih boja mnogi se odlučuju za prirodno bojanje pisanica uz pomoć npr. ljuski od crvenog luka, kave, špinata, kurkume ili borovnica. U nastavku pročitajte kako prirodno obojiti jaja.

Bojanje pisanica jedan od zabavnih elemenata Uskrsa, a djeca mu se posebno vesele. Baš zato na svačijim stolovima možemo vidjeti maštovite pisanice koje su obojene svim mogućim bojama. Prirodnim putem mogu se napraviti posebne nijanse boja koje ne možeš naći u trgovinama.

U posljednje vrijeme sve više ljudi izbjegava kupovne boje i vraća se bojanju prirodnim bojama, kako su radile naše bake. Na raspolaganju su vam razne namirnice koje će jajima dati posebne nijanse.

Prirodno farbanje jaja | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Prirodno farbanje jaja

Prirodne boje za jaja

Prirodno farbanje jaja oduzima nešto više vremena nego kada koristite gotove boje, ali su ekološki i zdraviji način pripreme pisanica jer poslije jaja možete jesti bez bojazni od unošenja štetnih tvari u organizam. Kod bojenja pisanica važno je paziti da boje koje prodiru ispod ljuske nisu opasne za zdravlje onih koji ih konzumiraju pa se metoda prirodnog bojenja sama nameće kao idealna. Ova tradicija ponovno postaje pravi hit, a i prirodnim bojama možeš napraviti nijanse kakve ne možeš pronaći na policama trgovina. 

Kako jaja tijekom pripreme ne bi pucala, dobar je savjet izvaditi ih ranije iz hladnjaka kako bi poprimila sobnu temperaturu, potom ih operite i stavite u hladnu vodu u koju ste dodali malo soli. Ako želite da boja bude izražajnija, ostavite ih potopljena u otopinama preko noći, ali u hladnjaku. 

Prirodne boje za jaja | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Kako prirodno obojiti jaja?

Kako prirodno obojiti jaja?

Postupak za prirodno bojenje jaja isti je za sve namirnice. Pomiješajte jednu litru vode s dvije žlice alkoholnog octa u loncu. Kad zavrije, ubacite prirodna bojila u lonac, smanjite temperaturu na najmanje i pustite da se lagano kuha oko pola sata. Procijedite obojenu vodu i pustite da se ohladi, a tek onda ubacite hladna kuhana jaja u nju. Neka odstoje minimalno sat-dva.

Ocat se dodaje kao učvršćivač boje - ako bojite crvenim lukom ili začinima, dodajte ga, no ne i ako bojite povrćem i voćem jer će boju pretvoriti u sivu ili smeđu. Na litru vode idu dvije žlice octa. Prije frabanja, jaja ukrasite ubranim listovima razne trave ili elastičnim gumicama, stavite u izrezanu najlonsku čarapu te zavežite.

Bojenje jaja lukom

Jedna od najpoznatijih namirnica koje se koriste za bojanje jaja je crveni luk. Njegove ljuske treba prokuhati s vodom i dodati žlicu octa, a zatim potopiti jaja te ih pustiti da stoje dok ne dobijete željenu smeđe crvenkastu nijansu.

Bojanje pisanica | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Bojanje pisanica

Bojenje jaja sokom od višnje

Jedan od najjednostavnijih načina da dobijete crvene pisanice jest da ih uronite u sok od višnje koji može biti kupovni ili 

Bojenje jaja kavom 

Dvije žlice mljevene kave pomiješajte s 300 mililitara vrlo jake hladne ili vruće kave te dodajte dvije žlice bijelog octa.

Bojenje jaja borovnicama

Niti u ovom slučaju nema kuhanja. Uzmite smrznute borovnice, pustite da se otope pa ih usitnite što više. Dodajte vode i žlicu octa pa otopite jaja u pripravak dok ne dobijete željenu nijansu. Inače može poslužiti i sok od borovnice.

Prirodna boja za jaja | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Prirodna boja za jaja, plava

Bojenje jaja ciklom

Naribajte oko 800 g svježe cikle, dodajte žlicu bijelog octa i pomiješajte s vodom. Uronite jaja i pustite da postanu lijepo ružičasta. Ne brinite se ako jaja prvo budu izgledala tamnosmeđa. Nakon što se osuše, dobit ćete nježnu ružičastu boju. 

Bojenje jaja paprikom

Pet žlica slatke crvene paprike i dvije žlice bijelog octa stavite u litru vode. 

Bojenje jaja u kupusu 

Plavu boju možete dobiti i od kupusa. 600 grama nasjeckanog ljubičastog kupusa dodajte u vruću vodu. Za svjetliju boju držite jaja oko pola sata u ovoj kupelji, a ako želite intenzivniju boju, ostavite ih u hladnjaku preko noći.

Prirodna boja za jaja | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Prirodna boja za jaja - plava

Bojenje jaja sa špinatom

Listove špinata stavite u vodu, dodajte žlicu octa pa kuhajte s jajima i poslije ostavite u vreloj vodi dok ne dobijete lijepu nijansu.

Bojenje jaja sa kurkumom

Nekoliko žlica kurkume prokuhanih u vodi sa žlicom octa jajima će dati lijepu žutu boju. No tako obojena jaja su osjetljiva na dnevnu svjetlost pa znaju brzo izblijedjeti. Druga je opcija ta da ih kuhate u čaju od kamilice.

Nakon što se posuše, obojene pisanice možete premazati uljem kako bi dobile sjaj.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.