Trudnoća Trudnica 08. rujna 2021.

Trudnoća po tjednima: Sve na jednom mjestu

Foto: Shutterstock ; trudnoća po tjednima

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Normalna trudnoća traje 37 do 42 tjedna od prvog dana zadnje mjesečnice, a mi ti donosimo kako izgleda trudnoća po tjednima.

Trudnoća je posebno doba za svaku buduću mamu. Od začeća, pa sve do poroda, tvoja beba neprestano raste i razvija se, a razvoj bebe po tjednima trudnoće jedan je od najzanimljivijih i najkompleksnijih procesa u cijelom ljudskom organizmu ali i životu. Tvoje tijelo će također proći kroz mnoge promjene. 

Razdoblje trudnoće posebno je doba za svaku buduću majku, a promjene koje se događaju mogu biti zbunjujuće, posebno ako ste u prvoj trudnoći. 

Trudnoća se računa kao 40 tjedana, počevši od prvog dana majčine posljednje menstruacije. Trudnoća ima tri tromjesečja ili trimestra, od kojih je svako označeno specifičnom fazom razvoja fetusa. Prvo tromjesečje obuhvaća prvih 12 tjedana trudnoće i najvažnije je za razvoj  bebe. Obilježeno je procesom embriogeneze. Slijedi drugo tromjesečje, koje traje do 28. tjedna trudnoće u kojem rastu i sazrijevaju fetalni organi. Treće tromjesečje traje od 28. do 40 tjedna trudnoće i obilježeno je porođajem, završetkom čudesnog putovanju i prvim susretom s tvojom bebom. Procijenjeni datum rođenja služi samo kao vodič. Bebe dolaze kad su spremne i trebaš biti strpljiva.

Normalna trudnoća traje 37 do 42 tjedna od prvog dana zadnje mjesečnice, a mi ti donosimo kako izgleda trudnoća po tjednima. 

1. tjedan trudnoće

U prvom tjednu trudnoće još uvijek nisi trudna, ovo je ustvari vrijeme razmišljanja i planiranja trudnoće. Do začeća će doći u vrijeme ovulacije, oko dva tjedna od početka zadnje menstruacije, a sa sigurnošću ćeš znati da ste trudni tek nakon izostanka sljedeće menstruacije, što je, prema ovakvom načinu računanja, već četvrti ili peti tjedan trudnoće.

Ukoliko planiraš trudnoću, ovo je pravo vrijeme da se počneš pripremati za to novo, važno životno razdoblje. Ako već nisi, počni više brinuti o svome zdravlju. Zdravije se hrani, razmisli o uzimanju folne kiseline i drugih dodataka prehrani za trudnice i svakako izbaci iz svog života alkohol, cigarete i sve vrste droga. Ako uzimaš neke lijekove, provjeri jesu li sigurni tijekom trudnoće. 

Možda te zanima... Devet mjeseci ili 40 tjedana trudnoće: Kako se računa termin poroda? Trudnoća

2. tjedan trudnoće

Do kraja drugog tjedna, prema službenom računanju, još uvijek nisi stvarno trudna, no sada bi trebalo doći do ovulacije. U to vrijeme vaginalni iscjedak obično postane obilniji, vlažniji i prozirniji, nalik sirovom bjelanjku, a mogla bi osjetiti i laganu bol u donjem dijelu trbuha.

Da bi uopće došlo do oplodnje, mora se poklopiti puno stvari, a najvažniji je odabir pravog trenutka. Budući da je životni vijek jajne stanice oko 24 sata od trenutka ovulacije, a spermija oko 72 sata od ejakulacije, da biste povećali vjerojatnost začeća, preporučuje se seks dan ili dva prije i opet na sam dan očekivane ovulacije. 

ovulacija - ženski trbuh Možda te zanima... Prepoznajte znakove ovulacije Trudnoća

3. tjedan trudnoće

Ako je oplodnja bila uspješna, tvoja beba je začeta. Sada može, ali i ne mora, doći do takozvanog implantacijskog krvarenja, koje žene ponekad pobrkaju s menstruacijom. No implantacijsko krvarenje bi trebalo biti značajno slabije i zapravo je jedan od najranijih znakova trudnoće. Uskoro ćeš moći i službeno potvrditi trudnoću, jer se sada počinje lučiti hormon trudnoće hCG (humani korionski gonadotropin), kojeg očitava i test na trudnoću kojeg možete napraviti kod kuće.  

4. tjedan trudnoće

U ovom tjednu mogla bi provjeritit jesi li trudna. Ako jesi trudna, tvoje je buduće dijete sada veličine makovog zrna, manje od 1 milimetra. Oplođena jajna stanica, koja već ulazi u embrionalnu fazu, pričvršćena je za stijenku maternice i brzo se dalje razvija.

Paralelno se razvija i posteljica, organ pomoću kojeg će beba u trbuhu sve do porođaja primati kisik i hranjive tvari. Kroz posteljicu je beba izložena svemu što majka unosi u svoje tijelo, tako da trebaš paziti da to bude dobro i za tebe i za nju. Vrijeme je da povećaš dozu folne kiseline na 600 mikrograma dnevno.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; kada se može napraviti test na trudnoću

5. tjedan trudnoće

Iako si možda tek saznala da si trudna, prema službenom načinu računanja (od prvog dana zadnjeg menstruacijskog krvarenja) već si u petom tjednu trudnoće. U stvarnosti je tvoja beba stara oko tri tjedna i velika je kao zrno papra, odnosno od tjemena do trtice dugačka oko 1.25 milimetara.

Ako već nisi, sada ćeš vjerojatno početi primjećivati neke od ranih simptoma trudnoće, kao što su nabreknuće i osjetljivost grudi, napuhnutost trbuha, mučnina, češća potreba za mokrenjem, umor, ili čak iscrpljenost, te pojačana osjetljivost na mirise i okuse.

6. tjedan trudnoće

U ovom tjednu, dijete se razvija jako brzo i počinje mu kucati srce, otprilike dvostruko većom frekvencijom nego tvoje. Dugo je oko 8 milimetara, kao zrno grožđice i poprima oblik slova C. Već se polako naziru i crte lice: oblikuju se oči, nos, usta i uši.

Unatoč ovim uzbudljivim događajima u tvojem tijelu, trudnoća se izvana još uvijek ne primjećuje. Neugodno bi te moglo iznenaditi blago vaginalno krvarenje, koje je zapravo prilično česta pojava u ranoj trudnoći, prisutna kod čak četvrtine trudnica. Može se dogoditi u normalnoj trudnoći, ali ponekad je i prvi znak pobačaja ili izvanmaterične trudnoće. Zato se u slučaju bilo kakvog krvarenja odmah javi svom ginekologu.

7. tjedan trudnoće

U sedmom tjednu trudnoće tvoja je beba velika kao bobica borovnice, ili gumica na olovci, skoro pola centimetra. Tehnički je još uvijek u fazi embrija i ima maleni rep, koji će uskoro sasvim nestati. Njezine ručice oblikovale su se prošli tjedan i sada izgledaju kao mala vesla. 

Zajedno s djetetom raste i tvoja maternica, čija se veličina u proteklih pet tjedana gotovo udvostručila. To se na trbuhu još ne vidi, ali je moguće da si već počela skupljati trudničke kilograme. Zbog povećanja maternice, možda ćeš osjećati kao da ti je želudac stalno pun, pa ti neće biti do jela, a tome bi mogle pridonijeti i takozvane jutarnje mučnine, koje u stvarnosti često traju cijeli dan.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; kilogrami u trudnoći

8. tjedan trudnoće

U osmom tjednu trudnoće, odnosno šestom tjednu od začeća, tvoja je beba od tjemena do trtice dugačka oko 15 milimetara. Tvoja beba je veličine maline. Ruke i noge još su se izdužile, a pojavljuju se i prstići. Počele su se oblikovati ušne školjke, već se razaznaju i gornja usna i vršak nosa, a iznad očiju se stvaraju kapci

Ako već nisi, sada možeš otići na prvi ginekološki pregled. Liječnik će ti vjerojatno izmjeriti težinu, kako bi mogli pratiti daljnji porast kilograma u trudnoći, napraviti uobičajeni ginekološki pregled te uzeti obrisak za papa-test. Ako napraviš i ultrazvučni pregled, prvi put ćeš vidjeti svoje dijete pa i pokrete kucanja njegovog srca. Trebat ćeš obaviti i rutinsku kontrolu krvi i urina.

9. tjedan trudnoće

Beba je velika kako bobica grožđa, to jest od vrha glave do trtice dugačka više od dva centimetra, i sve više podsjeća na čovjeka. Oči su već razvijene, ali prekrivene kapcima. Sve su bolje definirane i uši, usta i nos.

Kod tebe su u ovom razdoblju mogući su skokovi od oduševljenja do panike zbog predstojeće roditeljske uloge. Kod većine žena te su promjene raspoloženja najizraženije između šestog i desetog tjedna trudnoće.

trudnica, ultrazvuk Možda te zanima... Kad se najranije može otkriti spol djeteta? Trudnoća

10. tjedan trudnoće

Deseti tjedan trudnoće, predstavlja prekretnicu u razvoju: Iz faze embrija beba je prešla u fazu fetusa, u kojoj sve do porođaja tkiva i organi nastavljaju brzo rasti i počinju normalno funkcionirati. Fetus je sada velik otprilike kao manja jagoda ili maslina. Od vrha glave do trtice dugačak je približno četiri centimetra i težak oko pet grama. Mozak se razvija nevjerojatnom brzinom: svake minute u njemu se stvori oko 250 tisuća novih živčanih stanica. Beba već može savijati ruke i noge i sve se više kreće i okreće, a pojavljuju se i neki finiji detalji: na prstićima nastaju nokti, a tanku, prozirnu kožu polako prekrivaju paperjaste dlačice.

Budući da se rizik od spontanog pobačaja naglo smanjuje nakon 10. tjedna trudnoće, sada možeš biti mirnija.

11. tjedan trudnoće

Tvoja je beba u 11. tjednu velika kao smokva, odnosno od glave do stražnjice dugačka oko pet centimetara i teška oko osam grama. Beba već guta, ali i udiše i izdiše male količine plodove vode, što pomaže razvoju njezinih pluća. Na jeziku se stvaraju okusni pupoljci, i tijelo postaje osjetljivo na dodir.

Kako se približava kraj prvog tromjesečja, ublažava se većina neugodnih ranih simptoma trudnoće. Nove nuspojave trudnoće povezane s probavom koje bi sada mogla iskusiti su zatvor i žgaravica

12. tjedan trudnoće

Tvoja beba je duga gotovo 7 cm, otprilike veličine šljive. Bebino lice postaje sve izražajnije: može se smijati, mrštiti i ustima raditi pokrete sisanja. Najzanimljivija novost ovoga tjedna je da su mu se počeli razvijati refleksi pa može reagirati kada na primjer stavite ruku na svoj trbuh, no vi njegove pokrete, na žalost, još uvijek ne možete osjetiti.

Tvoja je maternica narasla toliko da joj se vrh, to jest fundus, sada već može napipati u donjem dijelu trbuha, iznad stidne kosti. U 12. tjednu, odnosno između 11. i 14. tjedna, provodi se kombinirani probir na Downov sindrom i druge kromosomske anomalije.

13. tjedan trudnoće

13. tjedan trudnoće uvodi te u drugo tromjesečje, koje se obično smatra najmirnijim i najugodnijim, jer u njemu nestaje većina ranih trudničkih tegoba, a rizik od spontanog pobačaja manji je za 65 posto nego do tada. Fetus je sada dug oko 8 centimetara, veličine je limuna. Beba već ima jedinstvene otiske prstiju. Vanjske genitalije skoro su sasvim definirane, tako da bi već sada na ultrazvučnom pregledu moglo biti moguće vidjeti radi li se o dječaku ili djevojčici.

U drugom tromjesečju možda te dočeka i jedno ugodno iznenađenje: porast libida. I ako je s trudnoćom sve u redu, možeš slobodno uživati u seksu.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; kada se može otkriti spol djeteta?

14. tjedan trudnoće

Tvoja beba je sada veličine breskve - od tjemena do trtice dugačko je oko devet centimetara i teško oko 40 grama. Svi unutarnji organi već su se oblikovali tijekom prvog tromjesečja, a sada će, sve do porođaja, dalje sazrijevati. Na bebinom licu pojavljuju se obrve, a na glavi već vjerojatno ima nekoliko vlasi kose. Dijete vježba mišiće lica i radi raznolike grimase, a može i sisati prst. 

Na tvojem tijelu već bi se mogao nazirati trudnički trbuščić, iako vjerojatno nitko tko ne zna da ste trudni još neko vrijeme neće primjećivati.

15. tjedan trudnoće

Tvoja beba je sada veličine jabuke, s dužinom tijela od tjemena do trtice između 10 i 11 centimetara i težinom od približno 70 grama. Njezin mozak sada kontrolira sve mišiće u tijelu i ona se može pomicati. Međutim, ako je ovo tvoja prva beba, nećeš ju osjetiti kako se miče još nekoliko tjedana. 

Neki od simptoma iz prvog tromjesečja su nestali, a umjesto njih će te možda iznenaditi neki novi. Jedan od neočekivanih simptoma trudnoće je začepljen nos. Za to postoji i službeni naziv – trudnički rinitis, a nastaje zbog utjecaja hormonalnih promjena i pojačane cirkulacije na sluznicu nosa.

16. tjedan trudnoće

Tvoja beba je sada veličine avokada, teška je 100 grama, a od tjemena do trtice dugačka oko 12 centimetara i može stisnuti šaku pa čak i sisati svoj palac. Bebe u maternici najviše vole slušati uspavanke koje im pjevaju mame. Stručnjaci navode da novorođenčad više voli melodiju koju im je majka pjevala kad je bila trudna, nego neke nove melodije koje im je pjevala kasnije. 

Buduća mama sada može osjetiti leptiriće u trbuhu. Ako ti je ovo prvo dijete, mogla bi pomisliti i da je riječ o kretanju u crijevima. Ako si već bila trudni veća je šansa da prepoznaš da su to pokreti tvoje bebe.

17. tjedan trudnoće

Tvoja je bebe sada dugačka oko 14 centimetara, i teška oko 150 grama. Velika je otprilike kao kruška. Sada bi prvi puta zaista mogla osjetiti njezino štucanje.

Među mnogim promjenama koje doživljavate u trudnoći, moglo bi te iznenaditi i slabljenje vida.

trudnica, dojke, grudnjak Možda te zanima... 7 čudnih promjena u trudnoći koje nisi očekivala Trudnoća

18. tjedan trudnoće

Tvoja beba brzo raste i sada je velika otprilike kao batat: dugačka je oko 15 centimetara i teška oko 200 grama. Bebine uši na svom su mjestu i ona već može čuti svakakve zvukove, poput kucanja tvojeg srca, kretanja tvojeh crijeva, ali i glasa. 

Ovo bi mogli biti dani kada ćeš prvi put osjetiti kako se tvoja beba miče. Do sada si možda primjećivala neke nježne promjene u trbuhu za koje niste bili sigurni nastaju li zbog kretanja tvoje bebe ili tvojih crijeva, ali sada bi mogla osjetiti i prve blage udarce.

19. tjedan trudnoće

Beba  je sada teška oko 250 grama i od trtice do vrha glave dugačka oko 16 centimetara. Velika je otprilike kao mango.

Mogla bi na svojoj koži primijetiti i neke neočekivane simptome trudnoće, kao što je takozvana trudnička maska, odnosno kloazma. Riječ je o tamnim mrljama na čelu, nosu, oko očiju i na obrazima, kojima su sklonije žene tamne kose i svijetle kože. Osim lica, mogle bi ti potamnjeti i bradavice, pjege, ožiljci, područje ispod pazuha, unutarnja strana bedara i stidnica. Mnogim trudnicama pojavi se i takozvana "tamna linija" na trbuhu, od pupka do pubične kosti.

20. tjedan trudnoće

Sada si točno na polovici trudnoće! Tvoja je beba od trtice do vrha glave dugačka oko 17 centimetara i teška oko 300 grama. Od sada je moguće izmjeriti i cijelu dužinu pa je beba dugačka oko 25 centimetara, otprilike kao jedna banana. Iako je još uvijek vrlo malo i osjetljivo, tvoje bi dijete već sada moglo preživjeti prijevremeni porođaj.

Sada već vjerojatno i drugi primjećuju tvoje trudnički trbuščić. Ako već nisi, u sljedećem razdoblju mogla bi osjetiti oštre bolove u trbuhu, kukovima ili na preponama. Nema razloga za brigu, uzrok boli je rastezanje kružnih ligamenata unutar zdjelice uslijed rasta maternice.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

21. tjedan trudnoće

U 21. tjednu beba teška je oko 350 grama, a dugačka je oko 26 centimetara – poput veće mrkve. Uskoro ćete se osjećati kao da je počela trenirati borilačke vještine jer će se početni osjećaj "leptirića u trbuhu" pretvoriti u prave udarce. Tako ćete točno znati kada je vaša beba aktivna, odnosno upoznati se s njezinom dnevnim ritmom.

Kako trudnoća napreduje, pritisak na vene postaje sve jači zbog čega se one mogu 'opustiti'. Proširene vene možete spriječiti svakodnevnim vježbanjem, spavanjem na lijevom boku i što češćim odmaranjem i to tako da su ti noge u povišenom položaju.

22. tjedan trudnoće

Tvoja beba teži otprilike oko 400 grama, a dugačka je oko 28 centimetara i veličine je papaje. Beba sada počinje izgledati kao minijaturno novorođenče – usne, kapci i obrve postaju izraženije, a formirane su i oči kojima nedostaje pigment.

U ovom periodu trudnoće mogli biste osjetiti i vrtoglavicu kada ustajete. To je još jedna pojava u trudnoći, a javlja se zbog pada krivog tlaka. Naime, krv ne može kolati tijelom tako brzo kao prije. Uživat ćete i u nekim blagodatima trudnoće – jača i sjajnija kosa i čvršći nokti. Ako primijetite krvarenje, jaku glavobolju, iznenadno oticanje ruku i lica, bol u trbuhu ili stalno povraćanje ili proljev, obratite se liječniku jer ovi simptomi mogu signalizirati potencijalno opasno stanje.

23. tjedan trudnoće

Bebe u 23. tjednu teže oko 500 grama, a dugačke su oko 30 centimetara – otprilike kao patlidžan. Beba sada može razaznati različite zvukove izvan maternice, a vaše tijelo je dosta bučno pa beba čuje grgljanje u trbuhu, udarce otkucaja srca te protjecanje krvi kroz tijelo. Što više upozna zvukova sada, to će ih se manje bojati kada izađe izvan maternice.

Možda te zanima... Koja glazba i hrana stimuliraju razvoj bebinog mozga u trbuhu? Trudnoća

Ako vam zbog sporije cirkulacije otiču gležnjevi i stopala, preporučuje se ležanje na lijevoj strani, izbjegavanje sjedenja i stajanja na jednom mjestu te držanje nogu u povišenom položaju. Kako trudnoća odmiče, i vaše grudi su sve veće pa ćete možda osjećati bol u gornjem dijelu leđa.

24. tjedan trudnoće

Bebe su u 24. tjednu teške otprilike 540 grama, a dugačke oko 31 centimetar – otprilike kao klip kukuruza. Bebino tijelo tek sada počinje proizvoditi bijela krvna zrnca kako bi se borilo protiv infekcija, a pluća su se razvila taman toliko da mu pruže mogućnost preživljavanja u inkubatoru pod intenzivnom njegom.

Tvoj trbuh sada je zasigurno dosegao veličinu nogometne lopte. U ovom tjednu mogao bi ti biti zakazan ginekološki pregled, a liječnik će te vjerojatno uputiti na test tolerancije na glukozu (OGTT test) kako bi se provjerilo imaš li možda gestacijski dijabetes. 

25. tjedan trudnoće

Bebe u 25. tjednu teže otprilike oko 700 grama, a dugačke su oko 34 centimetara - veličine bundeve Acorn. Razvija čvrsti dohvat i može posegnuti te uhvatiti pupčanu vrpcu. Također može isplaziti svoj jezik. 

Kako tvoj trbuh postaje veći i teži, možda ćeš početi osjećati bol u leđima, pritisak u zdjelici i grčeve u nogama, a problem mogu postati i kratki udisaji.

26. tjedan trudnoće

Bebe u 26. tjednu teže otprilike 900 grama, a dugačke su oko 36 centimetara – poput tikvice. Beba sada ima vrijeme kada spava i vrijeme kada je budna, a vrijeme budnosti sigurno ćeš primijetiti po udarcima unutar trbuha. Oči, koje su mjesecima zatvorene, sada su gotovo u potpunosti razvijene i spremne za otvaranje. 

Budući da se već bliži kraj drugog tromjesečja trudnoće, tijelo ti je oblije, a trbuh sve veći. Ako se težina ubrzano povećava, obratite se liječniku jer to može biti znak i ozbiljnog poremećaja – preeklampsije. U ovom periodu može se povećati i krvni tlak iako je on još uvijek niži nego što je bio prije trudnoće. Iznenadno krvarenje koje nije praćeno bolovima može biti simptom placente previje, odnosno predležeće posteljice koja podrazumijeva abnormalno sijelo (smještaj) posteljice.

27. tjedan trudnoće

U 27. tjednu bebe teže otprilike jedan kilogram, a dugačke se oko 37 centimetara – velike su poput glavice cvjetače. U ovom trenutku, tvoja beba može razlikovati tvoj glas i glas tvog partnera. Sisanje sada postaje jedna od najdražih aktivnosti bebe čime ona jača svoje mišiće lica i čeljusti, a sisanje vjerojatno i djeluje smirujuće na nju.

Kako trudnoća odmiče, javljat će se i neki novi simptomi. Nažalost, većinom oni bolni. Tako se sada mogu pojaviti i grčevi u nogama. Možda ćeš već sada osjetiti lagano zatezanje maternice. Iako to zatezanje nije prebolno, može izazvati nemir kod trudnice. No, velika je vjerojatnost da se radi o Braxton-Hicks kontrakcijama koje neke uplašene trudnice mogu zamijeniti i za prave trudove. 

trudnica Možda te zanima... Trebam li se brinuti zbog ranih lažnih trudova? Trudnoća

28. tjedan trudnoće

Dogurala si do trećeg tromjesečja u kojem dijete raste i razvija se punom snagom! U 28. tjednu trudnoće bebe teže otprilike oko 1.1 kilogram, a dugačke su oko 38 centimetara – kao veći patlidžanPluća su sposobna disati zrak, no ako se beba sada rodi, imat će problema s disanjem. Razvija se i vid, a beba može treptati očima i njezine šarenice ispunjene su pigmentom. 

Kratak dah, umor, nelagodan osjećaj prilikom sjedenja – sve su to, nažalost, neugodne pojave koje se javljaju pred kraj trudnoće. Tješi se činjenicom da avantura zvana trudnoća završava za tri mjeseca i da ćeš sve tegobe zaboraviti kada u naručje primite svog mališana.

29. tjedan trudnoće

Beba u 29. tjednu teži otprilike oko 1200 grama, a dugačka je oko 39 centimetara - veličine Butternut tikve. Beba sada počinje izgrađivati svoju osobnost i možete je bolje upoznati obraćajući pažnju na to kako reagira na različite zvukove, namirnice, svjetlo, tamu... 

Tvoja maternica postaje sve veća i pritišće rebra i dijafragmu pa ćeš zbog toga sve češće ostajati bez daha. U ovom periodu trudnoće mogu ti se ponovo vratiti neki simptomi koje si imala na samom početku – žgaravica i zatvor.

30. tjedan trudnoće

Bebe u 30. tjednu teže otprilike oko 1400 grama, a dugačke su oko 40 centimetara - sada je veličine kupusa. Lanugo (rana kosa) tvojeg djeteta nestaje, a kosa na glavi postaje sve čvršća. Kapci mu se otvaraju i zatvaraju i razvija se vid. No, kad se rodi, moći će razabrati predmete udaljene nekoliko centimetara od lica.

Možda ćeš se ovih dana osjećati umorno, osobito ako imaš problema sa spavanjem. Nesanica je, naime, još jedan simptom koji se javlja u trudnoći, a neki stručnjaci smatraju da prenatalna nesanica buduću majku priprema na život s novorođenčetom.

Ako dodirneš trbuh, tvoja beba na istom će te mjestu udariti pa se tako već sada možeš igrati sa svojim mališanom. Pokušaj bebu umiriti laganim trljanjem trbuha ili pak tihim pjevušenjem ako ti smeta jako udaranje.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; umor u trudnoći

31. tjedan trudnoće

U 31. tjednu beba je dugačka otprilike kao jedan poriluk – oko 40 centimetara, a težina ploda iznosi otprilike 1500 grama – kao manja lubenica. U ovoj fazi razvoja pojavit će se boja očiju, no ona neće biti vidljiva još šest do devet mjeseci nakon porođaja.

Ako osjećaš povremeno zatezanje maternice, vjerojatno se radi o Braxton-Hicksovim kontrakcijama koje se javljaju u drugoj polovici trudnoće. Te su kontrakcije rijetke, neredovite i bezbolne, a traju oko 30 sekundi.

Ako osjetiš da su te kontrakcije dosta česte, to može biti znak prijevremenog poroda čak i ako su bezbolne. Odmah nazovi liječnika ako imaš više od četiri kontrakcije u jednom satu ili neke druge znakove prijevremenog poroda – pojačani iscjedak (ako je on vodenast, sluzav ili krvav, odnosno s tragovima krvi), bol u trbuhu, ili osjećate pojačani pritisak u području zdjelice te bol u leđima kakvu prije niste osjećali. U ovom razdoblju iz vaših grudi mogao bi početi curiti kolostrum – prva hrana vaše bebe.

trudnica, trudovi Možda te zanima... Kako razlikovati prave od lažnih trudova? Trudnoća

32. tjedan trudnoće

U 32. tjednu beba teži oko 1700 grama, a dugačka je oko 42 centimetra - veličine kineskog kupusa. U narednih sedam tjedana beba će dobiti trećinu ili čak polovicu svoje porođajne težine.

"Medeni mjesec" vaše trudnoće je prošlo vrijeme. Osim žgaravice i nedostatka zraka, nije rijetkost da trudnice u ovom razdoblju pate od proširenih vena, zatvora ili hemoroida. Iako je još prerano da spremate torbu za rodilište, ovo je možda dobro vrijeme da napravite popis što bi vam sve moglo zatrebati u rodilištu.

33. tjedan trudnoće

U 33. tjednu beba teži oko 1900 grama, a dugačka je otprilike 43 centimetara – odnosno ima veličinu ananasa. Tvoja beba više nema toliko prostora u trbuhu pa će njegove kretnje više ličiti na kotrljanje, nego na udarce, tako da ćeš od sada biti pošteđena onih snažnih udaraca u rebra!

Prati pokrete svoje bebe. Svakog dana odvojite vremena kako bi se odmorila i kako bi osjetila bebine pokrete. Liječnici obično preporučuju da nakon 28. tjedna trudnoće jednom do dva puta dnevno odvojiš vremena za praćenje bebine aktivnost. Dokle god ne primjećuješ neke veće promjene u aktivnosti bebe, znači da je sve u redu.

34. tjedan trudnoće

U 34. tjednu trudnoće vaša beba je veličine dinje – teži otprilike 2200 grama, a dugačka je oko 46 centimetara - sada je veličine dinje. Njezine kosti su u potpunosti razvijene i okreće glavom te se miče tijelom s jedne na drugu stranu. 

Otprilike mjesec dana prije termina ginekolog bi vam trebao napraviti bris na beta-hemolitički streptokok grupe B. U slučaju da prilikom poroda prijeđe na dijete, streptokok može uzrokovati meningitis ili upalu pluća. 

35. tjedan trudnoće

Beba je u 35. tjednu trudnoće dugačka oko 47 centimetara, a teži oko 2400 grama - veličine žute dinje. U svojoj pripremi za porođaj, ona je sada naopačke u tvojoj maternici.

Jesi li već primijetila kapljice žućkaste tekućine koje vam kapaju iz bradavica? Tvoje su grudi spremne za 'proizvodnju' mlijeka još od petog ili šestog mjeseca trudnoće, a ova žućkasta tekućina zove se kolostrum. Radi se o 'prvom mlijeku' koje je savršena hrana za vaše novorođenče tijekom prva dva do tri dana.

36. tjedan trudnoće

U 36. tjednu trudnoće beba teži oko 2700 grama, a dugačka je oko 47.5 centimetara - veličine zelene salate. Razvijeni su i mišići za sisanje te samo čekaju prve dan hranjenja. Vrlo je vjerojatno da ćeš u ovom razdoblju moći dodirnuti ruku ili nogu svoje bebe.

Većina beba u 36. tjednu okrenula se glavom prema dolje. Ako je beba okrenuta na zadak, moguće je da liječnik pokuša izmanipulirati njezino okretanje u položaj za porod. U ovom periodu vjerojatno ćeš češće osjećati Braxton-Hicksove kontrakcije. Sa svojim liječnikom razgovaraj o svim simptomima koji prethode porodu kako bi izbjegla bespotrebni i prijevremeni odlazak u bolnicu.

Ako su kontrakcije redovite, njihov intenzitet se pojačava, a pojavljuju se svakih četiri do pet minuta, traju po minutu i tako jedan do dva sata, nazovi liječnika. Ako, pak, osjetiš lagano, bezbolno curenje tekućine, moguće je da ti je puknuo vodenjak. U tom slučaju, odmah kreni u bolnicu čak i ako nemaš trudove jer se beba mora poroditi u narednih 12 do 24 sata kako bi se izbjegle infekcije.

37. tjedan trudnoće

U 37. tjednu beba teži oko 2900 grama, a dugačka je oko 48 centimetara - veličine stabljike blitve. Zbog toga što joj ponestaje prostora u tvojoj maternici, uglavnom se rasteže i meškolji. 

Ako te u 37. tjednu uhvate trudovi, liječnici ih vjerojatno neće zaustavljati jer se za bebe u ovom tjednu već smatra da su "u terminu".  Lažni trudovi sada mogu biti sve bolniji i češći, a možda će ti se pojačati i vaginalni iscjedak. Ako primijetiš krvave tragove, odnosno ako je iscjedak prošaran krvnim žilicama, možda se počeo odvajati sluzni čep koji se nalazi na vratu maternice. On inače štiti plod od bakterija i infekcija, a kako se vrat maternice širi i skraćuje, sluzavi čep polako ispada.

Gubitak sluzavog čepa ne mora značiti da je porod počeo, može proći i nekoliko dana do poroda. Ako primijetiš da je krvarenje obilnije, odmah kreni u bolnicu.

trudnica, porod Možda te zanima... Sve što trebaš znati o pucanju vodenjaka Trudnoća

38. tjedan trudnoće

'Dogurala' si do kraja trudnoće! Za sve bebe rođene između 38. i 42. tjedna smatra se da su rođene u terminu, a 40 tjedana trudnoće, odnosno točan datum termina zapravo je samo jedna točka u tom razdoblju. Beba teži oko 3000 grama, dugačka je oko 50 centimetara - kao rabarbara. Svi njezini tjelesni sustavi su se razvili, a njezin mozak zadužen za poslove poput disanja, reguliranja probave i cirkulacije, radi sve bolje svakim danom.

Ako primijetite pretjerano ili iznenadno oticanje stopala, ruku, lica ili su vam oči otečene, a težina vam se počela naglo povećavati, hitno se obratite liječniku. To mogu biti znakovi vrlo ozbiljnog stanja preeklampsije čiji su simptomi još zamagljen vid, osjetljivost na svjetlo ili privremeni gubitak vida.

Lagane kontrakcije sada vjerojatno osjećate svakodnevno, no ako osjećate grčeve samo u prednjem dijelu trbuha, radi se o lažnim trudovima. Pravi trudovi počinju na križima i šire se prema naprijed.

39. tjedan trudnoće

Beba u 39. tjednu trudnoće teži oko 3200 grama, a dugačka je oko 51 centimetar, poput manje lubenice. U ovom trenutku, skinula je većinu verniksa i lanugo dlačica koje su prekrivale njezinu kožu od sredine tvog drugog tromjesečja. 

Tijekom svakog posjeta ginekologu, on će provjeriti bebin rast i položaj, kao i to je li vaš cerviks omekšao i proširio se. Međutim, čak niti uz te informacije on neće točno moći predvidjeti kada će porod početi. Samo pet posto žena rađa točno na termin tako da vašu bebu možete ugledati za nekoliko sati, ali i tek za dva tjedna. Nakon što prođe vaš termin, svakog dana ćete morati dolaziti na preglede u bolnicu gdje će liječnici provjeravati otkucaje srca vaše bebe te vas kompletno pregledati kako bi provjerili je li porod blizu. Dok čekate da porod počne, svakodnevno obratite pažnju na bebine pokrete.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; porod

40. tjedan trudnoće

Ovo je tjedan kada biste konačno trebali roditi. Tvoje dijete, spremno je početi novi život izvan maternice. U 40. tjednu bebe teže otprilike 3400 grama, a dugačke su oko 51 centimetar. Do trenutka rođenja, beba bi mogla biti veličine lubenice.

Budite spremni na svakodnevne kontrolne odlaske u bolnicu kako bi liječnici pregledali vas i vašu bebu. Ako je sve u redu, liječnici neće inducirati porod sve do početka 42. tjedna trudnoće. Kada porod jednom počne, budite spremni na pravi vrtlog snažnih emocija. Sve će započeti blagim trudovima, koji će dobivati na intenzitetu sve dok težak posao otvaranja cerviksa potpuno ne završi, odnosno dok ne budete potpuno otvoreni.

MultiPlusCard Dječji klub namijenjen je trudnicama i roditeljima mališana. Za dobrodošlicu u MultiPlusCard Dječji klub dobivate KUPON s kojim u nekoj od prodavaonica Konzuma možete odabrati pakiranje Lumpi Premium pelena GRATIS te kupon s 15 % popusta na jedan Lumpi proizvod po izboru. Očekuje vas i kupon s 10% popusta na BABY opremu koji možete iskoristiti na Abrakadabra webshopu! Ostvarite super pogodnosti, popust za rođendanski poklon Vašeg mališana i štedite novac. Učlanite se u MultiPlusCard Dječji klub!

Možda te zanima... Što se događa s tijelom za vrijeme poroda? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.