Trudnoća Trudnica 31. svibnja 2016.

Kako spriječiti oticanje u trudnoći?

trudnica trudnoća
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Oticanje se smatra normalnom pojavom u završnim mjesecima trudnoće. Otoci su obično naglašeniji krajem dana, po toplom vremenu ili ako je trudnica pretila

Oticanje nožnih i ručnih zglobova, stopala, prstiju i lica u određenom stupnju smatra se normalnom pojavom u završnim mjesecima trudnoće. Otoci (edemi) su obično naglašeniji krajem dana, po toplom vremenu ili ako je trudnica pretila. Ta otečenost može biti privremeno još uočljivija nakon porođaja jer organizam počinje razgrađivati višak tkiva stvorenog tijekom trudnoće.

Zadržavanje tekućine i naticanje u trudnoći

Mogu li se spriječiti?

Umjerena tjelovježba (šetnja, primjera radi) poboljšava cirkulaciju krvi, čime se eliminira pojava otoka. Nosite ravnu obuću, a dok sjedite, radite kružne pokrete stopalima. Blaga masaža je također djelotvorna.

Je li opasno?

Obavezno spomenite liječniku bilo koju pojavu oticanja zglobova i zadržavanja tekućine u tijelu, kako bi mogao eliminirati eventualne ozbiljnije probleme, kakav je, recimo, preeklampsija.

Vodič kroz trudničke tegobe

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.