Trudnoća Trudnica 14761 prikaza 13. veljače 2018.

4 stvari na koje morate paziti u ranoj trudnoći

trudnoća trudnica test
Foto: Thinkstock

Trudni ste! Mali smotuljak sreće je na putu. Ali ipak obratite pažnju na 4 važne stvari u prvom tromjesečju kako bi trudnoća protekla u redu

1. Brojite hranjive sastojke, a ne kalorije

Većina žena je svjesna koju hranu je preporučljivo izbjegavati u trudnoći: svježi sir, pršut, nepasterizirane mliječne proizvode... No, veći je naglasak na hrani koju bi trebale jesti. Ne trebate jesti za dvoje već paziti da je hrana koju jedete hranjiva, a ne kalorična. "Dnevno je potrebno tek 300 kcal više nego što vam je bilo potrebno prije trudnoće da bi iznijeli zdravo, snažno dijete. To znači da dnevni unos energije valja uskladiti s preporukama i rasporediti obroke u više manjih dnevnih obroka", savjet je nutricionistice Darije Vranešić Bender. Prva tri mjeseca trudnoće razvijaju se bebini organi pa prehrana mora biti raznolika i temeljiti se na cjelovitim žitaricama, voću, povrću i kvalitetnim izvorima bjelančevina i masti. 

Trudnička prehrana po tromjesečjima

2. Dogovorite ultrazvučni pregled

Prvih šest do devet tjedana ultrazvučni pregled zna biti nepouzdan. Ali nakon toga čak se i preporučuje obaviti prvi ultrazvučni pregled. "Najčešće se izvodi unutar prvog tromjesečja (do kraja 12. tjedna trudnoće) i može se precizno odrediti trajanje trudnoće, broj plodova te jasno ocijeniti radi li se o urednoj ili patološkoj trudnoći. Duljina tjeme - trtica (CRL - crown rump length) smatra se najvjerodostojnijom metodom određivanja trajanja trudnoće, odnosno gestacijske dobi tijekom prvog tromjesečja", objašnjava ginekologinja Ulla Marton.

trudnica Možda te zanima... 5 stvari kojima se možete veseliti na početku trudnoće Trudnoća

Minimalno tri ultrazvučna pregleda u trudnoći

3. Saznajte znakove izvanmaternične trudnoće

Izvanmaternična trudnoća je kad se fetus razvija izvan maternice, obično u jajovodu. Može biti opasna po život majke i nema načina za spasiti fetus. Obratite pozornost na bol u trbuhu, krvarenje i bol na vrhu ramena

Posebno jaka bol u trbuhu, koju žene znaju opisati kao ubod nožem, u većini slučajeva znak je prsnuća jajovoda i zahtijeva hitnu kiruršku intervenciju.

trbuh Možda te zanima... Implantacijsko krvarenje ili znak rizične trudnoće? Trudnoća

4. Krvna grupa je iznimno važna

Ako imate negativnu krvnu grupu (RH -), a beba u trbuhu pozitivnu, to može prouzročiti brojne komplikacije. Čim zatrudnite, trebate napraviti jednostavan test iz krvi kako bi saznali svoju krvnu grupu, u slučaju da ju već ne znate. Ako tijekom trudnoće, dođe do kontakta majčine i bebine krvi, može doći do imunološkog odgovora majčinog tijela: uništava bebine crvene krvne stanice što uzrokuje anemiju. Zato svaka majka s RH-negativnim faktorom u roku od 72 sati poslije porođaja prima injekciju anti-D imunoglobulina koji sprječava stvaranje antitijela u krvotoku.

Potpuni vodič za zdravu trudnoću

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.