Školarci Prehrana školarca 22. listopada 2019.

Ova je hrana važna za razvoj mozga i očiju tvog djeteta

Foto: Guliver

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svima nam je poznato da djeca nisu ljubitelji ribe, no ona je iznimno važna namirnica i bitna je za razvoj dječjeg mozga. Donosimo ti savjete kako mališane polako i sigurno priviknuti na ribu u jelovniku

Svima nam je poznato da je riba neizostavan dio zdrave prehrane pa bi kao takva trebala biti uključena i u jelovnik djece. No djeca i nisu baš ljubitelji ribe, posebno njezina mirisa. U tekstu ti donosimo savjete kako naviknuti djecu na miris i okus ribe te zašto je uopće važna za djetetov razvoj.

Hrana za oči i mozak

Riba je namirnica bogata omega-3 masnim kiselinama koje su neophodne za zdravlje, a posebno za srce i krvne žile. Za djecu su važne za razvoj mozga i očiju. U organizam ih unosimo isključivo putem prehrane pa je izrazito važno odabrati kvalitetne namirnice koje su im izvor. Glavni izvori omega-3 masnih kiselina su plava riba (sardina, skuša, tuna, inćuni) te riba iz hladnih mora (haringa, losos), alge, zooplankton i plodovi mora te sjemenke i orašasti plodovi. Za dovoljan unos omega-3 kiselina preporuča se konzumacija ribe barem dva puta tjedno.

Riba sadrži i vitamin D te kalcij, koji kod djece doprinosi pravilnom razvoju kostiju. Primjerice, konzervirana sardina izrazito je bogata kalcijem. Istraživanja su pokazala da konzumacija ribe kod djece smanjuje rizik od oboljenja od astme za 24%, što nije slučaj i kod odraslih. Ukratko, riba je jedan od najboljih izvora proteina koji je važan za razvoj mišića, kostiju i pravilan rad metabolizma.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Kako djecu nagovoriti na ribu?

Ribu je u dječji jelovnik dobro uvesti nakon navršene prve godine, a po preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, djeca bi trebala jesi barem 2 puta tjedno po 50 grama ribe. 

"Moje dijete, koje je inače izbirljivo, voli jesti ribu. Čim je bio dovoljno star da proba ribu, dobio je sardine da istražuje nove okuse. U međuvremenu, krenuo je u vrtić koji tjedno do tri puta na meniju servira ribu. To je uvelike pomoglo da stekne naviku konzumiranja ribe", govori nam Mia (26), majka dvogodišnjeg dječaka.

Prelazimo na najvažniji dio - kako djecu potaknuti na jedenje ribe? Strpljivost i ustrajnost glavni su elementi za uspjeh u ovoj misiji, a iskoristit ćemo malo i dječje psihologije. Najvažnije je da ribu uvodiš postepeno, najprije u manjim količinama.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

  • Igraj se s nazivima riba

Smišljanje zabavnih imena za ribe može opustiti dijete i smanjiti njegov prirodni skepticizam. Losos će postati roza ribica, štapići će postati prstići, a sve će se ribe smanjiti u ribice. No, budi otvorena po pitanju pravih naziva riba jer ne želiš da dijete misli da nešto skrivaš.

  • Dekoriraj tanjur

Djeci je jako važan izgled hrane i može im biti presudan pri donošenju odluke sviđa li im se neka hrana ili ne. Poigraj se bojama i teksturama hrane, napravi najdraže crtane likove svoga mališana, a možeš i djecu uključiti u dekoriranje. 

 | Author: Guliver Foto: Guliver

  • Prikrij mirise

Najčešći razlog zašto djeca ne vole ribu je njezin miris, no i za to postoji riješenje. Odaberi konzervirane ribe u limunu ili maslinovom ulju jer one imaju manje intezivan miris, a možeš napraviti i mini sendviče sa srdelama. 

 | Author: Podravka Foto: Podravka

  • Umaci i začini spašavaju

Većina roditelja izbjegava pretjerano začiniti hranu koju spremaju djeci iz straha da će im okusi biti odbojni. No djeca vole začine, a posebno umake.

  • Zadrži poker izraz lica

Kada prvi put djeci predstavljaš ribu, najbolje je da zadržiš neutralan izraz lica. Ako si previše ushićena ili vidno razočarana kad dijete odbije hranu, to bi moglo dugoročno utjecati na formiranje stava djeteta o toj hrani.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Za stvaranje navike potrebno je određeno vrijeme, pa se svakako naoružaj strpljenjem. Zapamti da svojim mališanima slobodno možeš poslužiti ribu ili morske plodove, a bilo bi dobro da to radiš na tjednoj bazi. Što ranije djecu naučiš zdravim prehrambenim navikama, ona će ih se i kasnije u životu lakše pridržavati.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.