Roditelji Sretna mama 18. ožujka 2014.

'Naš sin će sam odlučiti hoće li jesti meso'

Tamara Kranjec
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zaljubljenici u prirodu Tamara Kranjec i Joeri Callens ispričali su nam kako je njihov devetomjesečni sin Oskar Pan bio najmlađe dijete na glazbeno-umjetničkom festivalu u Lici čiji su organizatori, kako odrasta u trojezičnom okruženju te zašto su počeli dohranu bez mesa i nisu ga cijepili

"Imamo sreću da posao veći dio godine radimo od kuće tako da smo oboje 24 sata dnevno s Oskarom. Kućanske poslove i brigu oko bebe dijelimo i oboje zaista uživamo u tome. Prva dva mjeseca nakon poroda s nama je bila moja mama koja nam je puno pomogla, posebno jer ja zapravo nikad nisam bila na porodiljnom u pravom smislu te riječi. Ali uz dobru organizaciju i puno ljubavi, sve se stigne", kaže Tamara Kranjec, mama malog Oskara Pana kojeg je prije devet mjeseci rodila carskim rezom.

Čakovčanka Tamara profesorica je hrvatskog jezika i književnosti, a njezin partner, inače Belgijanac, Joeri Callens profesor je likovne umjetnosti. Međutim, zajedno rade kao organizatori glazbeno-umjetničkog festivala Lost Theory i žive u Zadru.

"Spojili su nas posao i ljubav prema istom načinu života, iz prijateljstva se rodila ljubav, a potom i naš sin. Upoznali smo se u Lici gdje organiziramo festival, a nakon što sam ostala trudna, Joeri se preselio u Zadar gdje planiramo ostati do daljnjega, zbog posla. Voljeli bismo se preseliti u Belgiju, ako okolnosti budu dopuštale, u vrijeme kada Oskar bude trebao ići u školu, zbog većih mogućnosti alternativnog školovanja. Waldorf, Montessori i slične 'slobodne škole' kod nas su prilično skupe i egzotične, dok su u Belgiji sasvim normalna pojava i dostupne svima", priča Tamara i objašnjava da kad su saznali da će dobiti dijete, istovremeno su osjećali strah i sreću.

Beba na festivalu

"Iako smo tada živjeli odvojeno, trenutak u kojem je Oskar odabrao upravo nas za svoje roditelje potaknuo nas je na daljnji korak i odluku o zajedničkom životu", kaže Joeri koji s Oskarom razgovara na nizozemskom, dok mama Tamara razgovara na hrvatskom. Međusobno Tamara i Joeri govore engleski tako da se ponekad i Oskaru obraćaju na engleskom. "Za sad to super funkcionira, ali pravo stanje stvari moći ćemo vidjeti tek kad Oskar počne govoriti. Srećom, mama je na svim jezicima – mama", kaže 33-godišnja Tamara.

Zbog festivala Lost Theory, kojeg zajedno organiziraju, Joeri i Tamara preselili su u Liku kad je Oskar imao samo tri tjedna. "Pobjegli smo od zadarskih vrućina i komaraca. Bilo nam je divno, uživali smo u svježem zraku i bili okruženi obitelji i prijateljima. Nismo imali osjećaj da smo izvan doma jer smo si dom napravili tamo, a dnevni ritam i spavanje su nam savršeno funkcionirali kao, uostalom, i danas", kaže 30-godišnji tata Joeri.

Tamara Kranjec, festival | Author: Privatni album Foto: Privatni album

"Za vrijeme samog festivala iznajmili smo stan u Gračacu, tako da nismo bili u žiži zbivanja, ali je ponosna baka, moja mama koja je bila s nama, svaki dan za vrijeme dnevne pauze prošetala Oskara u kolicima. Znali su ga svi radnici, volonteri, a upoznao je i umjetnike koji su nastupali. Bio je najmlađa beba na festivalu, uz dosta druge djece. Festival je 'family friendly', što znači da ima obiteljski kamping udaljen od centra buke i dječji vrtić s profesionalnim tetama i radionicama i predstavama za djecu", priča Tamara.

Oskar nije cijepljen

Roditelji malog Oskara odlučili su da ga neće cijepiti.

"Za sad nismo imali nikakvih problema, ni u bolnici ni kod pedijatrice. Jedan od važnijih razloga zbog kojih smo odbili cijepljenje jest i to što u obje strane obitelji imamo atopijski dermatitis", priča Tamara kojoj je ova kožna bolest buknula isti dan po porodu, iako je tijekom trudnoće bila u stanju mirovanja.

Tamara Kranjec | Author: Dino Stanin/PIXSELL Foto: Dino Stanin/PIXSELL

O razlozima zašto su odlučili ne cijepiti, Joeri dodaje:

"Čini nam se vrlo neprirodno ubrizgati u ovo savršeno biće u prve dvije godine života više od deset različitih injekcija. Kao prvo, ovo biće je savršeno i ne bi trebalo biti zaštićeno od ničeg osim od čovječanstva. Kao drugo, ljudi postaju bolesni uglavnom zbog njihovog nezdravog načina života i nezdravog okoliša koji smo sami stvorili, a ne zbog izlaganja virusima i bakterijama. Kao treće, ponekad je dobro razboljeti se i oporaviti, to je prirodan način osnaživanja ljudskog tijela. Mi smo izabrali ne bojati se mogućih zaraznih bolesti, umjesto toga usmjerili smo svoju pozornost na hranu kojom hranimo naše dijete, tako da njegovo tijelo postane snažnije i zdravije na prirodan način".

Zbog atopijskog dermatitisa mami Tamari bilo je prilično teško dojiti, iako sama kaže da je to svim srcem željela. "Uspjeli smo puna četiri mjeseca, uz nadohranu adaptiranim mlijekom, a po odbijanju smo do šestog mjeseca nastavili koristiti isključivo Bebimil", kaže.

Dohrana bez mesa

Sada Oskar već jede krutu hranu, a dohranu su počeli bez mesa. "Oskar tako, kao i mi, jede puno voća, povrća i žitarica. Pratimo tablicu dohrane i trenutno smo na dva kruta obroka dnevno, uz nešto više od 600 ml mlijeka. Sve obroke spremamo svježe i nismo do sad probali nijednu kupovnu kašicu, niti to planiramo. Oskar voli sve i pravi ga je užitak gledati dok jede”, kaže Joeri i objašnjava razloge zašto su odlučili svom djetetu ne dati da jede meso:

Tamara Kranjec | Author: Dino Stanin/PIXSELL Foto: Dino Stanin/PIXSELL

"Smatramo da mnogo stvari na našoj planeti ide krivo upravo zbog nas ljudi: ne samo da uništavamo i onečišćujemo naš okoliš, iskorištavamo životinje i ostavljamo svoj ružan otisak gdje god da se pojavimo, već i dugi niz godina uništavamo i vlastito tijelo. Priroda nam daruje život na vrlo magičan način. Cijeli proces zaljubljivanja, upoznavanja, vođenja ljubavi, dvije stanice od dva različita čovjeka koje čine potpuno novu osobu i žena koja ju nosi devet mjeseci prije nego li što ta nova osoba dođe na ovaj svijet, pokazuju nam kako je Majka priroda savršena. Stvorenje koje se rodi je još uvijek vrlo blisko svojoj Majci prirodi, koja ga sada daruje njegovoj ljudskoj majci: u povjerenju i sa samopouzdanjem da će ga odgajati u svoj majčinskoj ljubavi koju smo od nje i primili. Ovo stvorenje je savršeno. Jako je, želi učiti i rasti. Želi se zaljubiti, voljeti, želi vidjeti i upoznati. Još nije potamnjelo zbog sebičnosti ljudskog uma. S ovim na umu želimo odgojiti svoje dijete na način na koji je i nastalo: s ljubavlju, blizu prirode i bez straha".

Tamara i Joeri kažu da ne žele dijete hraniti mesom i zbog etičkih razloga.

"Smatramo da je vrlo licemjerno odvesti dijete na životinjsku farmu i kasnije ga kod kuće hraniti njegovim novim prijateljima. Djeca jedu meso zato što su ih roditelji na to navikli u trenutku kad još nisu mogli odlučivati sami za sebe. Mi svoje dijete nikad nećemo obavezati da bude vegetarijanac, ali smo odlučili ne dati mu da jede meso sve dok sam za sebe ne bude mogao odlučiti. To znači da mora biti dovoljno star da dobije cijelu sliku: da se životinje uzgajaju u vrlo nehumanim uvjetima samo da budu poslužene kao mesni obrok ljudima. Ako nakon toga Oskar bude htio jesti meso, može slobodno. Svi smo rođeni sa slobodnom voljom pa tako ni roditelji tu nemaju utjecaja. No sve do trenutka kad djeca ne postanu svjesna, mi smo odgovorni i ne bismo htjeli uništiti ga na način na koji uništavamo ovaj planet", objašnjava Joeri.

 • Avatar Andydea2
  Andydea2

  Jako pohvalno za ne cjepljenje i tu vas potpisujem odmah. Ono što je i meni upalo u oko je kašica i "Bebimil"(baš iz razloga zbog dermatitisa nikako nebi nudila ad),ali ok to je vaša osobna stvar,no međutim za davanje ovakvog članka,kao tabu prema životinjskim namirnicama mislim da niste dali dovoljno motivirajući tekst o zdravom načinu života ! Sama sam veganka,sin makrobiotičar-vegan i gotove kašice,kao i namirnice životinjskog podrijetla (uključujući i km,sireve,meso,riba..) ne dolaze u obzir !  Ako ste već izabrali taj put za svoga sina,savjetujem vam da dobro istražite to područje i ozbiljno shvatite takav "stil života". Sretno !

 • Avatar DorothyOa
  DorothyOa

  Slažem se s proudmommy. Ispada da je jedino što oni rade "prirodno" to što su popušili tu histeriju oko necijepljenja. Nije baš dobro objašnjeno što je to točno spriječilo dojenje kod njih. Koliko ja znam, upravo dojenje je najbolja prehrana za bebu koja ima rizik od alergija, a ne obratno. Ali onda mama mora paziti što ona jede, a ako je gospođa iz članka nonšalantna sa svojom prehranom kao i s bebinom (sve prirodno, ali može bebimil i hipp žitarice, ali ne može meso itd itd.), nije čudo da nije išlo. U svakom slučaju, dosta je problematično javno predstavljati ovo kao neki primjer prirodnog i zdravog roditeljstva, jer su ovi prilično promašili u tome.

 • Deleted user

  Mozda nisam u pravu, ali malko su mi kontradiktorni. Vegetarijanci su, dijete ne jede meso i ne jede kupovne kasice. Postujem i cijenim. Ok, nisu vegani, pa pretpostavljam da piju kravlje mlijeko, tako si tako mogu objasniti upotrebu Bebimila, iako nije bas prirodan. Ali nekako ne mogu ne vidjeti otvorenu kutiju Hippove kasice od zitarica na njihovoj prvoj slici u ovom clanku. Nemam nista protiv Hipp-a, nemojte me krivo shvatiti, ali kada se netko toliko kune u prirodu i prirodno, ne ocekujem vidjeti "zitaricu" u ovom obliku u njegovoj blizini.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.