Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 14. srpnja 2022.

Što kad dijete ne želi ući u more i druge frustracije roditelja na odmoru

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Savjete za bezbrižno ljetovanje s djecom daje psihologinja i autorica bloga Mamologija, Maja Vujčić Vračević

I što sada? Naizgled mali i beznačajan problem, ali kao i inače u životu, ovaj banalni problem ponekad izazove puno frustracije i ljutnje. Kako to obično biva, problem nije ni u moru ni u djetetu, nego u našim očekivanjima. Ponekad su razlozi odlaska na more ljubav prema moru, ljetovanju i odmoru, a ponekad roditelji organiziraju ljetovanje radi djece. Kako god bilo, da biste došli do tog mora VI ste se itekako morali pomučiti.

Uložili ste trud, vrijeme i novac, potrošili živce na put i pakiranje i na kraju zbog čega – da bi dijete odlučilo da neće ući u more, postane cendravo i nezadovoljno na svako vaše nagovaranje, znoji se i pikaju ga komarci. Ako tome pridodamo muža koji je odmor shvatio na način da je odmah legao i zaspao, a VI se se suočili s raspremanjem stvari, trčanjem za djecom i traženjem prve najbliže trgovine jer su oni već gladni i morate nešto pripremiti za ručak, a i večeru, nezadovoljstvo raste još više.

Možda te zanima... Ljetovanje na hrvatski način: Ne kreći na more živčan i ne duri se Roditelji

Ljetujete li s rodbinom možete uštedjeti nešto novca i ne trebate planirati gdje ćete ići, no s druge strane skidam vam kapu. Gledanje rodbine svaki dan godišnjeg vjerojatno nije ono o čemu ste sanjarili cijele godine. Pogotovo kad osim vas na more stignu i svi rođaci do osmog koljena željni mora i okruženi bučnom djecom koja, naravno, imaju suprotan ritam spavanja od vaše djece. Iako to naizgled jesu sve banalni problemi, pravi problem se  zapravo krije u našim očekivanjima i načinu života. Tijekom godine naporno radimo, mučimo se preživljavajući od jednog sivog zimskog vikenda do drugog, sanjamo odmor i godišnji. Kad se suočimo s puno manje idealnom stvarnosti od one koju smo očekivali, normalno je da se osjećamo jadno i ogorčeno te pomislimo da bi bilo bolje da smo ostali kod kuće.

Uglavnom, ako ste se imalo pronašli u ovom uvodu, pripremila sam vam nekoliko tzv. tips and tricks koji će olakšati i vama i djeci godišnji, pomoći vam da uživate i vratite se zaista sretniji i ispunjeniji nego što se otišli (ne jamčim da ćete biti odmorniji jer ipak idete na put s malom djecom).

Odmor s djecom bez stresa: Trikovi koji će ti olakšati ljetovanje

Roditelji male djece ne idu na odmor, oni samo nastave brinuti o djeci na drugom mjestu

Ruku na srce, ovo je potpuna istina. Teško ju je prihvatiti ako su vam još uvijek jako živa sjećanja na dane pune lješkarenja u mirnim valama ili noći provedene na otočkim feštama. Sad isto svaki dan uživate u zori, ali ne jer se vraćate s fešte, nego jer se vaše dijete probudilo. Žaliti za minulim vremenima nema smisla osim ako se ne želite osjećati jadno. Umjesto toga, napravite ratni plan s partnerom (ili rodbinom i/ili prijateljima) da ukradete malo vremena samo za sebe ili za sebe i partnera.

Možda te zanima... Obiteljska zabava na ljetovanju: Igre za plažu i terasu Školarci

Znam da je pater Ike rekao da nije na muškarcima da se brinu o djeci i da idu na idilične obiteljske izlete, nego da trebaju voditi državu. No, pošto svi državnici tijekom ljeta ipak odu na odmor i državnik u obliku vašeg muškarca može predahnuti 1. 8. od vođenja države i popodne otići na plažu za djecu dok vi odete skočiti s omiljene stijene (naravno s ciljem da ostanete živi) i pročitate barem jedno poglavlje drage knjige. Šalu na stranu, što vaša očekivanja budu realnija, a manje usklađena s minulim vremenima, veća je šansa da ćete se poslije odmora osjećati napunjenih baterija jer ćete otkriti neke nove vidove zabave te pronaći koji tren i za sebe.

Napravi “ljetni” plan vaše obiteljske rutine

Ljetna ili morska rutina može biti naporna, ali djeca jako vole rutinu. Neka su djeca fleksibilnija i nisu toliko vezana uz svoj raspored koji imaju doma ili način uspavljivanja, ali ako je vaše dijete jedno od onih koji jako vole svoju rutinu, napravite sličnu i na moru. Isplanirajte dan tako da spriječite da se dijete pretjerano izmori jer kombinacija jakog sunca, umora i eventualno gladi (npr. vraćanje doma s plaže pola sata, sat prekasno) može napraviti totalni kaos.

Plakanje, tantrumi, vriskanje, bacanje, teško uspavljivanje – većinu toga ćete prevenirati tako da na vrijeme odete s plaže, a ignorirate one koji vam govore: "Pa kuda ćete? Sad je najljepše!” ili: "Nije li ti prerano već ići na plažu? Nema još nikoga.Napravite raspored odlaska na plažu, sladoled, kukuruz, što već volite i želite i držite se toga. Već drugi, treći dan dijete će pohvatati novu rutinu i svima će vam biti lakše.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Moje dijete ne želi ući u more!

Ovo je jedna od najčešćih frustracija. Vidite drugu djecu kako veselo trče u vodu, uče plivati, rone tako da stisnu nos, napušu usta, poplave pa onda dotaknu licem površinu vode i već ponosno viču mami: "Jesi me viiiiidjelaaaa? Roooniiim!” Gledate one male atlete koje su roditelji s četiri mjeseca upisali u školu plivanja pa sad već s tri godine postavljaju rekorde plivajući do bova i nazad. Ponosni roditelji vam objašnjavaju kako mu/joj leptiriće stave samo reda radi jer zapravo on/ona sve može i bez toga, a vaš mezimac/mezimica ne želi ni koljena umočiti. Pogotovo to zna nervirati tate kad se sin rasplače jer mu se smočila kosa ili ušla voda u oči pa krenu s tiradama: "Pa ti si dečko! Nećeš valjda sad plakati?!”

Kako pomoći djetetu ako se boji ulaska u more?

Možete odabrati dvije strategije. Možete prihvatiti da se ove godine jednostavno ne želi kupati niti mu je to zanimljivo. Vi se kupajte, uživajte, pokažite gdje idete plivati i/ili skakati, što ste izronili i sl., bez nagovaranja djeteta da i ono to učini. Možete pričekati dok dijete bude spremno ući u more, a za to vrijeme mu primjerom pokazati zbog čega se vi volite kupati.

plivanje učenje plivanja dijete Možda te zanima... Prva plivačka tehnika koju dijete može naučiti Vrtić

Ako se baš želite zajedno kupati, predložila bih vam da idete malo po malo, bez natezanja i nagovaranja. Nipošto nemojte odabrati metodu bacanja u more. Tako će se djetetu samo zamjeriti more, a i vi. Također, odustanite i od mekših metoda nagovaranja i ucjenjivanja poput obećavanja sladoleda ako uđe u more i slično.  Pogrešno je i nošenje djeteta u more iako vidno protestira i plače uz vaš monolog: "Ali super je. Pa što ti je? Vidiš kako se svi kupaju i uživaju. Vidi onog dečka tamo.” Kao i kad dijete pokušavate nagovoriti da jede, a dijete ne želi, tako i s ovim, prije ćete se oboje osjećati ljuto i frustrirano, nego uživati.

Umjesto toga možete odabrati sjesti s djetetom i igrati se pijeskom, kanticama i lopaticama. Povremeno možete otići po neki zanimljiv kamenčić pa predložiti i djetetu da pronađe neki kako bi kula od kamenja bila još ljepša ili bolja. Možete tražiti školjke skupa pa predložiti djetetu da i ono proba koju uzeti kako bi ih skupilo puno za svoju zbirku koju će pokazati bakama i djedovima kad se vrati. Možete gledati ribice pa se vi prvi smočiti da ih vidite izbliza te ponuditi i djetetu. Svaki dan možete pokušati ući malo dublje, ali tako da se zapravo igrate, bez nagovaranja: "Pa daaaaj, uđi, vidiš kako seka/brat/tamo onaj dječak lijepo pliva.” Do kraja ljetovanja možda čak i uđe u more i otkrije kako je to zabavno ili možda ne uđe, a vi otkrijete kako je zapravo zabavno igrati se u plićaku. U svakom slučaju, jedno od vas dvoje naučit će nešto novo.

Možda te zanima... 5 razloga zbog kojih je dobro naučiti bebu plivati Beba

Pronađi svoj tip odmora

Idete na more skoro svake godine i svake godine vam prisjedne. Bilo da se djeca ne žele kupati, bilo da vam je preskupo, rodbina vam ide na živce ili nešto sasvim deseto. No, primijetili ste kako ste zadovoljni kad idete vikendom na Sljeme, cijela obitelj ili vaša djeca više vole toplice. Recite jedne godine NE društvenim pritiscima poput sljedećih: treba se ići na more, pocrni da se vidi da si bila na moru, fotografiraj se i objavi na društvenim mrežama da svi vide kako uživaš, moraš obići rodbinu na godišnjem. Umjesto toga isplanirajte ono što vama odgovara i što je najbolje za vašu obitelj. Tko zna, možda ćete s par sendviča i kupanjem na Šalati biti sretniji, nego na moru u preskupom hotelu koji ćete još mjesecima otplaćivati. Možda konačno kažete NE ljetovanju kod svekrve i odete na tjedan dana na wellness i kupanje u Sloveniju s cijelim uključenim aranžmanom i odmorite se kao kraljica jer niste ni kuhali ni čistili tjedan dana. Shvatili ste poantu. Vaša obitelj - vaš odmor - vaša pravila.

Preneseno s bloga Mamologija.com

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.