Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 30. listopada 2019.

Kako preživjeti sezonu prehlada: Vodič za prevenciju, liječenje i najčešći mitovi

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pileća juha je učinkovita, antibiotici nisu uvijek odgovor, donosimo i ostale ključne inofrmacije za preživljanje sezone kašljanja i kihanja

Zašto se djeca tako lako prehlade? U prosjeku djeca mlađa od tri godine "ulove" prehladu šest do osam puta godišnje"Mislimo da zbog toga što većina s djece susreće viruse prvi put, njihov imunološki sustav ih nije sposoban ubiti kao što ih brzo susreću", objašnjava pedijatrica Carol J. Baker, profesorica na Medicinskom fakultetu Baylor u Houstonu. Štoviše djeca nisu opterećena kad im curi iz nosa, pa virus može završiti na rukama, odjeći i igračkama gdje može preživjeti 30 minuta. Kad drugo dijete dotakne zaraženu igraču, a zatim protrlja oči ili nos može "uhvatiti" prehladu.

Česte prehlade u vrtićkoj dobi štite djecu kasnije

Međutim, česte prehlade u ranoj životnoj dobi mogu zaštititi dijete u kasnijem životnim periodu. Istraživaču su otkrili da djeca koja su češće prehlađena za vrijeme vrtića imaju manji broj prehlada tijekom školskih godina - vjerojatno zato što im je imunološki sustav naučio prepoznati i boriti se s virusima. Njemačko istraživanje pokazalo je da bebe koje imaju više od jedne prehlade prije prvog rođendana imaju manje šanse da će razviti astmu do sedme godine.

Možda te zanima... Zašto su djeca najčešće bolesna do treće godine? Beba

Trajanje i simptomi

Prehlada obično traje od 6 do 14 dana, puno duže nego što roditelji misle da bi trebalo. "Najviše su zarazni tijekom prva tri dana, a svejedno se virusom možete se zaraziti i ako je netko ima tjedna", kaže David Jaffe, voditelj hitne medicine u dječjoj bolnici St. Louis. 

  • Bolno grlo je obično prvi znak prehlade, u prosjeku traje od 5 do 9 dana.
  • Curenje iz nosa počinje drugog ili trećeg dana. Traje desetak dana kod 30 posto djece, 14 dana kod 20 posto djece.
  • Kašalj obično nastupa tijekom prehlade i može se protegnuti na tri tjedna
  • Visoka temperatura obično kreće na početku i traje dva, tri dana. Dijete odvedite pedijatru ako potraje duže.
Možda te zanima... Najčešće zimske bolesti: Kada dijete voditi liječniku? Vrtić

Kako dijete obraniti od prehlade?

Pranje ruku

Najlakši način za dobivanje prehlade je kada zaraženim rukama dodirujete nos ili oči. Pranje ruku će funkcionirati samo ako se peru sa sapunom i vodom te to traje 30 sekundi. "Alkoholni gel za dezinfekciju ruku ima isti učinak", objašnjava Donald Goldman, voditelj kontrole infekcija i poboljšanje kvalitete u Dječjoj bolnici u Bostonu. Zapravo, istraživači sa Sveučilišta u Pennsylvaniji otkrili da djeca koja redovito koriste alkoholne gelove za dezinfekciju ruku imaju 50 posto manje izostanaka u školu u odnosu na djecu koja to ne čine.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Pokrivanje usta kad se kiše

"Milijuni klica rašire se u zraku kad kihnete. Iznenađujuće, virusi se ne šire lako zrakom osim ako vam netko ne kihne ravno u lice", objašnjava dr. Jaffe. Zapravo, prehladu ćete prije uloviti liječničkoj ordinaciji ili u zrakoplovu. Bez obzira na to, štiti ali je i pristojno da se kihne u ruku ili maramicu. 

Odijevanje tijekom hladnijih dana

Naravno da ćete odjenuti dijete toplije kad je niska temperatura, ali jakna ga neće zaštititi od prehlade. Istraživači su radili ispitivanja te su ljude stavljali u mokre i hladne uvjete, a druga skupina je ostajala u toplom. Istim tempom su se razboljeli osim što joj je prvoj skupini bilo neudobno.

bolesno dijete, temperatura Možda te zanima... Dječje zarazne bolesti: simptomi i liječenje Vrtić

Izbjegavanje pusa za laku noć kad smo bolesni

"Istraživanja su pokazala da poljupci neće utjecati na prijenos virusa, vjerojatno zato što je potrebno da dođu u oči ili nos kako bi se razboljeli", objašnjava dr. Goldmann. "Naravno, neke se klice mogu širiti i poljupcem, kao što su bakterije koje uzrokuju upalu grla", dalje objašnjava. 

Liječenje i lijekovi

Kod liječenja jakog kašlja i prehlade budite oprezni kod korištenja lijekova, iako ih možete kupiti bez recepta važno je posavjetovati se s liječnikom. Djeca mogu imati reakcije na lijekove za kašalj. "Ovi lijekovi mogu izazvati uznemirenost, razdražljivost i halucinacije", objašnjava dr. Jeffe.

bolesno dijete sirup | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Brzo ozdravljenje

  • Paracetamol i ibuprofen najbolji su načini za ublažavanje bolova, groznice uzrokovane virusnim infekcijama, objasnio je dalje dr. Goldmann. Ako vaše dijete imate visoku temperaturu ne ustručavajte se nazvati pedijatra.
  • Bake su u pravu. Pileća juha sadrži protuupalne tvari koje mogu ublažiti simptome prehlade, potvrdili su istraživači iz medicinskog centra sa Sveučilišta Nebraska u Omahi. "Iako ne postoji čarobni recept, juhu je lako probaviti, pomaže djetetu da ne dehidrira, djeluje umirujuće za upalu grla i sviđa se većini djece", kaže dr. Baker.
  • Kako biste očistili nosić vaše bebe ili malog djeteta prije spavanja stavite kapljicu slane otopine u svaku nosnicu, a zatim koristite aspirator za nos.
  • U kući ili stanu zrak može biti suh pa ga je potrebno vlažiti. Ovlaživač zraka potrebno je staviti blizu djeteta i redovito ga čistiti.
bolesno dijete Možda te zanima... Znaš li koje su glavne razlike između gripe i prehlade? Vrtić

Mitovi o prehladi

  • Mit: Antibiotici mogu pomoći kod oporavka. Budući da prehlade uzrokuju virusi, oni se ne mogu tretirati antibioticima koji služe za uništavanje bakterija. 
  • Mit: Zelena sluz znači da vaše dijete ima infekciju sinusa. Prehlada ima svoje faze, iscjedak iz nosa mijenja boju od žućkaste do zelenkaste.
  • Mit: Izgladnite prehladu. Važno je da vaše dijete jede kako bi tijelo ostalo snažno za borbu s infekcijom. Nemojte se brinuti ako dijete nema apetit dan ili dva. Samo osigurajte dovoljno tekućine. "Ako dijete ima visoku temperaturu i iscjedak iz nosa može lako dehidrirati", objašnjava dr. Baker.
  • Mit: Suzbijanje kašlja. Kašljanje je zapravo zaštitni mehanizam koji čisti sluz iz dišnih kanala vašeg djeteta. Izbjegavajte mu davati sredstva za suzbijanje kašlja osim ako to nije preporučio liječnik.
  • Mit: Uzimanje vitamina i minerala. Istraživači su strogo testirali vitamin C, biljku ehinaceju i cink, a rezultati su bili razočaravajući. Zapravo nedavno istraživanje pokazalo je da djeca koja uzimaju cink mogu imati negativne nuspojave, kao što su mučnina, proljev i crvenilo na grlu. 
beba, higijena Možda te zanima... Kako bebi čistiti nos, oči i uši? Beba

Kada obavezno dijete odvesti liječniku?

  • Temperatura viša od 38.5 stupnjeva više od tri dana, iscjedak iz nosa u trajanju od desetak dana
  • Vaše dijete kaže da ga bole uši (ili ima oštru bol u uhu), vrlo je nervozno i ima groznicu više od četiri dana
  • Prigušeni ili neki drugi zvukovi kad dijete diše ili suhi kašalj koji postaje sve gori
  • Bole rane u ustima
djevojčica pedijatar kašalj Možda te zanima... Trebate li zbog kašlja voditi dijete pedijatru? Vrtić
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • MARIEALICE1

    ozdrav svima pozdravima ovdje. Moje ime je Marie Alice, želim iskoristiti ovu sjajnu zlatnu priliku da dam opipljivo svjedocanstvo o tome kako sam nedavno primio kredit od 60000 eura. Tražio sam kredit i kasnije su se prevarili. Pokušao sam ponovno i upoznao sam ženu poput mene koja je bila spremna i voljna mi pomoci da dobijem kredit uz kamatnu stopu od 2%. Receno mi je da je ta zajmodavka pouzdana žena, pa sam odlucio kontaktirati s njom i on mi je pružio mogucnost da zatražim zajam od njene tvrtke koji bih lako mogao dobiti, ali objašnjenje je da imam svoju dobili su zajam dobrog zdravlja i s manje stresa. Ako ste zainteresirani za zajam, možete joj se obratiti putem e-maila: (vladimirafinancialinvestment@gmail.com)

  • MARIEALICE1

    ozdrav svima pozdravima ovdje. Moje ime je Marie Alice, želim iskoristiti ovu sjajnu zlatnu priliku da dam opipljivo svjedocanstvo o tome kako sam nedavno primio kredit od 60000 eura. Tražio sam kredit i kasnije su se prevarili. Pokušao sam ponovno i upoznao sam ženu poput mene koja je bila spremna i voljna mi pomoci da dobijem kredit uz kamatnu stopu od 2%. Receno mi je da je ta zajmodavka pouzdana žena, pa sam odlucio kontaktirati s njom i on mi je pružio mogucnost da zatražim zajam od njene tvrtke koji bih lako mogao dobiti, ali objašnjenje je da imam svoju dobili su zajam dobrog zdravlja i s manje stresa. Ako ste zainteresirani za zajam, možete joj se obratiti putem e-maila: (vladimirafinancialinvestment@gmail.com)

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.