Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 27. lipnja 2018.

Video upozorenja: Čak 34 posto djece u Hrvatskoj strada kod kuće

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zbog sve učestalijih lomova i ostalih ozljeda, Hrvatska kreće u izradu registra dječjih ozljeda jer čak 34 posto djece strada upravo kod kuće. U prilog tome ide i viralni video jednog tate koji pokazuje kako opreza nikad dosta, čak i kad mislite da opasnosti nema

Premda je dom mjesto na kojem se i roditelji i djeca osjećaju sigurnima, u kućnom okruženju ujedno se događa i najveći broj nesreća i ozljeda. Djeci kod kuće prijeti niz opasnosti koje često mogu završiti s ozbiljnim ozljedama. Zbog porasta broja lomova, na inicijativu Ministarstva  zdravstva i MUP-a, kreće izrada dječjeg registra ozljeda.

Možda te zanima... Sigurnost na prvom mjestu: Koliko opasnosti za bebu vidiš na ovoj fotografiji? Beba

Padovi, opekline, gušenje, trovanje i utapanje - najčešći uzroci nesreća

Prema posljednjim podacima u prometu strada 8% djece, a kod kuće čak 34%, što je više nego u drugim europskim zemljama. Više je i od 30% posto koliko ih se ozlijedi na sportskim aktivnostima.

Upozorenje mame nakon teške ozljede sina na trampolinu

Padovi, opekline, gušenje, trovanje i utapanje najčešći su uzroci nesreća u domu, zbog čega u svijetu svake godine gotovo dva milijuna djece završi na hitnoj."Djeca ne bi trebala biti pod staklenim zvonom. Poneka modrica je zdrav dio odrastanja. No, u kućanstvu treba poduzeti mjere opreza kako bi se smanjio rizik od nezgoda", ističe Emma Hammet, američka stručnjakinja za prvu pomoć.

Možda te zanima... Mama poziva roditelje na oprez u kuhinji: 'Skoro sam ubila kćer' Vrtić

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Istog je mišljenja i pedijatrica dr. Giovana Armano koja kaže kako se vrste nesretnih slučajeva u kući razlikuju po dobi.

"Od trenutka kad se počnu samostalno pokretati, s tri ili četiri mjeseca, bebe često padaju. S kreveta, hranilice, iz kolica... Ponekad sve završi samo modricom, no bebu koja padne na glavu treba pratiti - je li bila bez svijesti, je li odmah zaplakala, povraćala, da li je nakon pada bila pospanija… Uočite li bilo koji od tih simptoma dijete treba odvesti liječniku", pojašnjava dr. Armano.

Oprez! Dijete se može utopiti i 24 sata od boravka u vodi!

Ni sigurnosne zaštite ne mogu zamijeniti ljudski nadzor

U prilog svemu navedenome svjedoči i viralni video koji se ovih dana širi društvenim mrežama. Video, koji je objavio tata Keith Wyman, pokazuje ljestve u bazen, koje su blokirane sigurnosnom zaštitom za djecu. Ali, video pokazuje kako je zaštita sve samo ne sigurnosna. 

Naime, on je snimio svog dvogodišnjeg sina kako se, bez imalo napora, penje u bazen preko zaštite koja bi trebala spriječiti upravo ovakve i slične situacije. "Odlučio sam objaviti ovaj video nakon što sam našao svog dvogodišnjeg sina Codyja kako se pokušava popeti u bazen iako je on bio zatvoren, pod zaštitom", rekao je tata i još jednom upozorio roditelje kako opreza nikad dosta, čak i kad opasnosti nisu na vidiku - jer niti sigurnosne zaštite ne mogu zamijeniti ljudski nadzor. 

fb Možda te zanima... Mama punila bazenčić sinu i zadala mu opekline drugog stupnja Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci